Докога?! Бити с тухли жени, с ножове - над 60 сигнала за насилие дневно

Жертви на насилие искат регистър на обажданията на тел. 112
Обновена: 16 мар 2019 16:21 | 16 мар 2019 16:15, Веселина Йорданова
168
Докога?! Бити с тухли жени, с ножове - над 60 сигнала за насилие дневно
Шествието на 8 март против насилието. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Средно над 60 сигнала за домашно насилие дневно постъпват на спешния телефон 112.

Това са обявили от системата за спешни повиквания по време на среща в Народното събрание преди дни, свързана с проблемите на жените, жертва на насилие.

Още по темата
В рамките на срещата по покана на парламентарния председател Цвета Караянчева жените от инициативата "Цвете за нея" са представители своите осем искания за законови и други промени, с които да се ограничат жертвите на насилие.

Едно от исканията е да има регистър на обажданията на телефон 112, защото жени са сигнализирали за това, че позвъняванията им не се пазели в системата, коментира Албена Белянова от "Цвете за нея" пред Дарик.
 
"На срещата беше директорът на 112, който увери, че няма такава възможност да бъде укрит един сигнал. Информираха ни, че 63 сигнала на ден за домашно насилие се получават на телефон 112. Проблемът, с който се сблъскват и 112, и органите на МВР, е, че рядко се оказва съдействие след подаване на сигнал, включително и от хората, които са подали сигнала. Но това не е причина да не се мисли как да се преодолее това. Защото много често става въпрос за страх, който идва след осъзнаване", каза тя.

Според нея на срещата е имало хора, които "горят в работата си", а от друга страна видели чиновническо бездушие в някои от присъстващите, "за които жертвите на насилие сме статистика и нищо повече".

"Случаите напоследък са за бити с тухли жени, с ножове, в някаква степен оскотяване, в някаква степен и точно това чувство за безнаказаност.... Другото важно е бездушието, което цари. Наблюдавам го в институциите, но се наблюдава и в обществото. Има нещо друго, което също е част от нашите предложения - случаи, в които социалните работници казват, че в събота и неделя не могат да дойдат и да окажат подкрепа, защото е извън работното време. Насилието се случва денонощно. Тоест трябва да се помисли за начин, по който на децата, на жените да може да бъде осигурена денонощна подкрепа, а не да бъдат оставени сами", смята Албена Белянова.
 
Тя добави, че заместник-министърът на вътрешните работи е обещал в дежурните екипи в полицията да има един полицай, който да е преминал специализирано обучение по проблемите за домашното насилие, за да може да има адекватна реакция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
11
 
! Отговори
Ютонг преди 5 години
И защо само с тухли се биете бре.Друго няма ли?Защо ножове. Нали предимно с брадви дават по новините. Сатъри от време на време бадеми.
45
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората, които пропагандират Истанбулската конвенция трябва да лежат в затвора!
44
2
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Не ревете срещу закона. Закони има. Ревете срещу мързеливите полицаи и прокурори.
43
5
 
10
 
! Отговори
Ръйшли Аштън преди 5 години
В България боят с тухли е като бой със саби .Ааюбовна игра. Мойта като реши да се запознае с мене ми казаайде сега да се борим е със саби да се колиме. Ами взехме се.
42
6
 
6
 
! Отговори
тиква преди 5 години
ако търсите специалист за консултация по инстанбулска конвенция и завършили специализация по същата ще ги намерите измежду тук коментиращите,не се съмнявайте в тяхната грамотност умения знания и разбиране в дълбочина на материята те цял живот са учили какво е *** и диктуват всеки ред от тази конвенция дори на сън,те боравят с богат брой епитети и злобни определения срещу всеки опълчил се на *** балканските закони и ценности и ще защитет всеки еснаф по нашите земи
41
5
 
16
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Ми нЕма да я приемем, а, инак, вие си ни я лансирайте колкото си искате!
40
4
 
14
 
! Отговори
панчо преди 5 години
жена със свободи и права по нашите земи що е то?това е жена все още без фередже.когато мъжът е страхливец комплексар и слабак ще го познаете по насинената му жена
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИстамбулската конвенция не защитава нищо,напротив - поставя в опасност децата и тяхната крехка психика!Да не говорим,че дори може да се отнема имущество,според същата конвенция.Това е една античовешка конвенция.А за насилниците - затвор,кратък или по-дълъг и ще влязат набързо във форма.
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И.К е правена за да вкарат гейовете и травверсите в училище.За тях децата са най сладки да ги пипат и поквраяват.Какви са тия насърчавания да проявявали от малки нестандартна ориентация.Нито едно дете от малко не е обратно нито травис.После им бъркат в мозъците и ги правят луди а сега искат да го направят закон.Тия извратеняци от ГРЕВИО какви са?Банда обратни които следят за правилната ориентация нали?От малки момченцата и момиченцата да се обарват и да си пускат езици по тоалетните и коридорите
37
13
 
9
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 5 години
До ДодоТи ако не можеш да се изходиш в тоалетната, докато се пънеш кълнеш Сорос. Наистина ли вярваш, че този 90-годишен финансов шмекер е вездесъщия злодей, виновен за всички беди по света ?Но, хората са склонни да примитивизират. Изкараха австрийския ефрейтор Адолф Шикалгрубер, известен като Хитлер единствения виновник за огромната трагедия наречена ВСВ.
36
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм против Истамбулската конвенци и съм против насилието над жени,деца,мъже и изобщо всяко насилие!---АКО СИ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО ЗНАЧИ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРОТИВ КОНВЕНЦИЯТА
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мойта я бахтем с върха на рибарски кол. Фибростъкло то като исфири ох да видиш).С дърво на е страх да не и стане нещо.---ТИ СИ ЗА ЗАТВОР БЕ...
34
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога?! Бити с тухли жени, с ножове - над 60 сигнала за насилие дневноРАТИФИЦИРАНЕ НА КОНВЕНЦИЯТАКАТО ОКОШАРЯТ 10-20 БЪРЗО ЩЕ СЕКНАТ СИГНАЛИТЕ
33
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 26Аз съм против Истамбулската конвенци и съм против насилието над жени,деца,мъже и изобщо всяко насилие!Само най-примитивен елемент посяга към жени и към насилие,защото не може да реши проблема с ума си,мачо на най-елементарно ниво,най-ниското стъпало на човешката еволюция.Избягвайте такива насилници,защото посегне ли веднъж,винаги ще посяга, това му е заложено във възпитанието.
32
2
 
19
 
! Отговори
Бита преди 5 години
Да се забрани носенето ,употребата,и закупуването на тухли от мъже.
31
14
 
20
 
! Отговори
гневен мъж преди 5 години
Престанете да лъжете с т.нар."домашно насилие".Такова нещо не съществува,но беше измислено от хомосексуалистите,които в момента са яхнали властта в християнска Европа.И тъй като с друго не могат да си прокарат пошлите си и ненормални претенции,започнаха да измисят явления,които не съществуват.Престанете с тези отвратителни статии,с цел да влияете на емоционолно нестабилни хора.
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Костов е виновен, САЩ и демокрацията. И т.н. Да не забравяме и Сорос.
29
3
 
22
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Ама чакай сега нали уж жените бяха равни на мъжете във всяко едно отношение? Члюс това ИК защитава жените и ЛГБТ общността, но не и децата. ИК прокарва и дискриминация по полов признак в правото и ще доведе до злоупотреби.На Запад се случва точно това, описано от 69.
28
4
 
19
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Сорос и метастазите му нямат почивен ден, уви!
27
1
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Тоя на снимката защо е вдигнал ръка и е размахал пръст? Навярно иска да пребие колежката си, която държи плаката до него.