500 лични лекари са без специалност, закриват ги

Бяха им дадени 5 години отсрочка за преквалификация
17 мар 2019 13:16,
86
500 лични лекари са без специалност, закриват ги
Снимка: BulFoto

Джипита получиха писмо с напомняне, че ще бъдат закрити практиките на общопрактикуващите лекари без исканата специалност. Това ще стане на 3 юни, когато изтича даденото през 2014 г. удължаване на срока, съобщава 24 часа.

Още по темата


По данни от страната ще бъдат засегнати поне 500 лични лекари, обслужващи хиляди пациенти. За да не остават без джипита, те ще бъдат разпределени между колегите им със специалност. Общият брой на личните лекари в България е под 4500.

Проблемът може да се окаже сериозен в Кърджали, Разград и Търговище, където и сега джипитата не достигат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
12
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
И сега се знае че няма. 122 хрантутници калинки за кворум как ти звучи?
30
0
 
18
 
! Отговори
Rusu преди 5 години
Ривахти против общаците, а те накрая се оказаха кът. Да вкарваме от Сирия и Камбоджа. Друг вариант нямаме. Или ше ходим по врачки като индийците.
29
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги закриват мошениците. Аз имам 46 години трудов стаж, от които Държавата ми открадна 28 (тези преди 2000 година), за които съм си внасял осигуровки.Така наречените лекари първо са некадърници, второ са неграмотници, трето са алчни крадци.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво ще оставят народа без нищо все пак и това беше нещо а сега нищо ?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До .37Това е тезата на всички,които или не са специализирали,или не са се явили,или са скъсани на изпита за специлност.Може да има проблемни комисии в някои специалности,но да се обобщава е пресилено.
26
30
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Едно време на лекари без специалност им викаха фелдшери.Такива дето даваха аналгин и ментови капки.По селата бяха такива
25
8
 
12
 
! Отговори
Пациент преди 5 години
Все пак редно ли е един регулировчик,какъвто е ОПЛ, да взема повече от един специалист?Това не е мотивиращо за младите лекари да завършват специалност.А за ОПЛ срока за вътрешни болести действително им беше предостатъчен.
24
5
 
30
 
! Отговори
мак преди 5 години
Тези лекари са общопрактикуващи, нали така ги наричаме, за какво им е специалност, да речем ортопед? Нали затова има направления, да пращат пациенти на специалист. Ако ги "закрият", ще пострадат болните и други лекари, които ще бъдат пренатоварени с пациенти.
23
8
 
10
 
! Отговори
Олег преди 5 години
И аз искам в моята професия като някой има проблем с компютъра да ми плаща някоя институция вместо него. Ако ми е труден проблемът или ми е непозната тема вместо да чета, да го пратя на по-голям спец и този някой да му плати и на него и на мен. Искам. ако изгоря нещо или изгубя информация да не ми търси никой отговорност щото в края на краищата всичко се чупи.
22
10
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
А най-тъпо еако се оплачеш, че са си оставили лекарски те ръце по пациент. Тогава всички институции стават много ***, мързеливи или разсеяни. Ако не е сложил личен печатна МДД, може да го глобят, обаче ако е пратил някой на оная свят - всичко е точно!
21
13
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Ами било ми е в длъжността характеристика да им правя сметките. Програмата им на месец за едно работно място е била между 40 и 55 лв на месец. И това им се вижда много. Т.е. това с което си вадят хляба едно ОПЛ си го изплаща в първата минута на работния ден, докато един специалист трябва да се плтруди над 30 минути. И само реват, че са бедни барабар със зъбарите в един хор.Изключително е гмусно зъболекар дето слиза от колата си да ти се прави на беден.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво ли им е специалност ?
19
2
 
12
 
! Отговори
k преди 5 години
"Закриват ги"?По-точно-сами за решили да прекратят дейност-никъде не пише колко годишни са например.Може и сами да са решили,че не си заслужава да учат още години наред и да работят по едностранните условия на здравната каса.Всеки има право да управлява бизнеса си.До Олег:и на мен най-добре ми излизат чуждите сметки...:)
18
12
 
23
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Анонимен, по 11 стотинки на записан пациент всеки месец за преглед от дежурен лекар, когато не работи GPто. За 1000 пациента това са 110 лева, които той да даде на свой колега за да е дежурен.ОТДЕЛНО за него за около 1.20 на записан пациент на месец. Отделно му даваш 2.90 такса, отделно получава за диспансерен, профилактичен и ваксини.За лекар с 3000 пациенти още като дойде 1во число и е за работил 4000 лв. От там натам му е горница.
17
22
 
34
 
! Отговори
Златна професия преди 5 години
Едно ДжиПи си докарва поне 4 бона суха пара месечно, като прибавим бонусите от фармацевтичните компании за предписване на правилното лекарство. Плаща се на кочан. ДжиПи под джип не пада! Дипли кайметата и щрака с пръсти.
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?Да се бяха доизучили,а и защо определяте лекарите,взели специалност като ,,по-*** ,,от Вас.*** е неспециалисти да се имат за,,по-умни,,и по-можещи и да твърдят,че спициалност се раздава на ,,куцо и сакато,, на килограм.Искаме пациентите да ни уважават,а ние не оценяваме собствената си квалификация,в частност специализация
15
5
 
37
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
До пецатаДалаверата е в т.нар. Здравна каса. Смуче като прахосмукачка пари от бюджета, а за болните пуска толкова колкото прахосмукачката духа отзад прах. 90% задържа в торбата и 10% пуска отзад... Най-големите далавери са с "търговете" за лекарства и после надолу по йерархията... Болниците били с дефицит? Ами като лекуват неосигурени!? Здравната помощ била конституционно право, но да си плащаш вноските - не е задължение. А са отказали на неосигурен, а са го нарочили за убиец, безсърдечен и т.н
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ?Те /не взелите специалност/пак ще могат да работят,но под ръководството на лекар-специалист по обща медицина и на заплата от него- така би трябвало да бъде по стандарт.Следдипломната квалификация/специализация не бива да се омаловажава.За другите профили в медицината важи същото изискване,с малката разлика,че за общопрактикуващите лекари имаше 19 годишен гратисен период/от 2000 година/,който многократно бе удължаван и сега изтича.
13
22
 
21
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Първата ми лична лекарка все нямаше направления ,млад съм и ходих мн рядко (2 -3 пъти на година) ама все като отида все няма направления ,след 3 години ми писна казах че ще отида да пиша жалба ,онази ме гонеше по коридора на болницата цялата в сополи и сълзи ,падна на колене само да не пусна жалба, смених я , новата същата работа пак няма направления , каква е далаверата с тея направления че все нямат???
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЗОК заплаща 11 стотинки на месец на дете за спешност.