500 лични лекари са без специалност, закриват ги

Бяха им дадени 5 години отсрочка за преквалификация
17 мар 2019 13:16,
86
500 лични лекари са без специалност, закриват ги
Снимка: BulFoto

Джипита получиха писмо с напомняне, че ще бъдат закрити практиките на общопрактикуващите лекари без исканата специалност. Това ще стане на 3 юни, когато изтича даденото през 2014 г. удължаване на срока, съобщава 24 часа.

Още по темата


По данни от страната ще бъдат засегнати поне 500 лични лекари, обслужващи хиляди пациенти. За да не остават без джипита, те ще бъдат разпределени между колегите им със специалност. Общият брой на личните лекари в България е под 4500.

Проблемът може да се окаже сериозен в Кърджали, Разград и Търговище, където и сега джипитата не достигат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
ОПЛ преди 4 години
До пецата2 -3 пъти да година да ходиш на лекар НЕ Е РЯДКО за млад човек. Един път за профилактика е добре, но 2-3 пъти или имаш здравословен проблем или друг. А далаверата с направленията е че касата отпуска определна бройка направления за тримесечие и по този начин лимитира заплащането на СПЕЦИАЛИСТИТЕ (които си получават парите за направление. Годишно се пада по едно направление на пациент! Ако искате вярвайте! Здраве и мир!
50
1
 
6
 
! Отговори
Ангел Колчев преди 5 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА СЛАМЕНИ ЧОВЕЧЕТА- ПЛАШИЛААААА. ТОКУ ЩО СИ НАМЕРИХА РАБОТА- ДЖИПИТА- РАБОТЕТЕ СИ Я-ХА-ХА-ХА.
49
2
 
0
 
! Отговори
ДО 77 преди 5 години
До АнонименИ ТУК ,КАКТО ВИНАГИ НЕ СИ ПРАВ....АБЕ СМЕНЕТЕ СИ ВОДЕЩИТЕ БЕ-САМО *** ЛИ ВИ ОБУЧАВАТ-*** *** ПРОПАДНАЛА
48
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако един чиновник си клати по цял ден краката и заплатата му е поне 1000 лв, защо един лекар да не получава поне 2000 лв? Пари за лекари, учители и полицаи ще се намерят, когато съкратят половината хрантутници по канцелариите. Някои от тях могат да се преквалифицират на учители и възпитатели, поне реално да си изработват назначенията.
47
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да върнат старата система и да вдигнат заплатите на лекарите. Един лекар трябва да получава не по-малко от 2000 лв заплата. Ако дава нощни дежурства или работи в спешна помощ, доплащането трябва да е сериозно. Преди години си отивахме на какъвто специалист ни е нужен. Той може да ни насочи към друг специалист.Сегашната система, въведена от Костов, ни лиши от здравеопазване.
46
0
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 5 години
До АнонименЗакриването е заличаване на практиката в РЗИ, може да работи като лекар в друг сектор. Но ще има проблем с груповите практики. Голяма част от лекарите са със сп-ст по Вътрешни или Детски болести, а според закона те нямат право на ОПЛ практика след 2010г., ако нямат сп-ст Обща медицина, т.е. не могат да пререгистрират отново груповата практика без колегата им.
45
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно се "закриват" лични лекари???Джурналята, поне опитайте да пишете не български! Че не можете - добер, ама опитайте!
44
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да учат, всеки трябва да учи, особено лекарите!!!
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Млад лекарВ цял свят лекарят е лекар с приходи ,положение в общество след като е положил изпит за специалност/поне в белите страни/.А така и трябва.Той доказва подържането на следдипломна квалификация/междо другото и при нас го има на хартия-300 точки за 5 години ,но никой не го контролира/чрез участие в международни конгреси ,симпозиуми,като всеки от тях е упоменато колко точки носи.Хора починът на Злобин е минало/един човек в много направления/,не може да не поддържаш нивото на знанията си
42
0
 
4
 
! Отговори
Нищо! преди 5 години
Отговорих на 63
41
3
 
16
 
! Отговори
Повечето работят преди 5 години
БЕЗ СЕСТРИ.
40
14
 
18
 
! Отговори
Какво значение преди 5 години
Има дали са със специалност или не. И без това при джипитата сестрите вършат повече работа. Повечето дават само направления.
39
0
 
23
 
! Отговори
гадая защо преди 5 години
Не виждам никаква връзка между темата и илюстриращата снимчица - на фиш за месечна заплата на санитар . . . . . . и то от октомври 2017 год
38
0
 
15
 
! Отговори
сълзотворен газ преди 5 години
Нека уточним - под """закриват ги""" вероятно се разбира - НЗОК няма да поднови договори с тия практики - така ли ??? Ами ако е групова практика и двама нямат, а петима имат специалност - като как ще бъде ? ? ? ! !
37
2
 
17
 
! Отговори
adolf HITLER преди 5 години
Само във ВРАЧАНСКО знам трима НЕВРОЛОЗИ,КОИТО СА НА 55Г и никога не са полагали изпит за специалност , но работят в частния сектор като специалисти!
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно ! ГЕРБ мисли за вас ! Вчера Турски поток ,АЕЦ Акую ,днес ТЕЦ Варна и Доган ,утре Аеропорт София ,по преди ,,владичество и съжителство ,, подир време 500 лекари на б унището. С една дума - Погребална агенция ГЕРБ мисли за вас .
35
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе изведнъж,а 19 години им казват,че трябва да специализират обща медицина,за да бъдат титуляри на практика.
34
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за простотия е това,значи до сега са ни лекували некадърни джипита?Има възрастни лекари с 30-40год.стаж,и изведнъж им казват -Извинете,но от Вас нищо не става!
33
2
 
18
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Нали се сещаш ГРОБ и идеята им, че лечението на пенсионерите е излишен харч за държавата - те си го казаха. В София хората под 50 отдавна не ходят по общаци - направо на специалист, щото за общака трябва да си вземаш отпуска, за да се вредиш и ти излиза по-евтино направо с час за специалист.
32
1
 
10
 
! Отговори
димитър преди 5 години
Искам да попитам,защо в левия ъгъл имам черен квадрат с някакъв текст и където няма поле за маркиране с текст"не приемам"?длъжен ли съм да дам положителен отговор,при положение,че не съм съгласен?