Българите: "Не" на още работни часове, "За" клас прослужено време

Не искат да са на повикване и да им се плаща почасово
Обновена: 18 мар 2019 15:48 | 18 мар 2019 15:00, Камелия Цветанова
61
Българите: "Не" на още работни часове, "За" клас прослужено време
Снимка: Булфото, архив

Поредните искания на бизнеса за промени в Кодекса на труда явно не се харесват на работниците.

Хората масово не одобряват предложеното за  двойно увеличение на разрешените часове за извънреден труд – от 30 на 60 часа месечно.

Още по темата

54% са категорично против. 27 на сто я одобряват, останалите нямат мнение, сочи проучване на агенция "Афис".

Според предприемачите обаче идеята е по-скоро добра. 60% от тях са "за", 31% "против".

Сред хората с доход на член на семейството от най-високата категория  – над 1000 лв. месечно, 46% са "за", 41% "против".

Трима от всеки четирима е против и предложението да отпадне клас прослужено време. Само един от десетима я одобряват. Останалите 14% нямат мнение.

Това негативно мнение е сравнително равномерно застъпено в градове и села, сред млади и стари и различни етноси и занятия.

С едно изключение обаче – в категорията "работодатели и арендатори". При тях одобрението се среща 3 и половина пъти по-често от обичайното  - 35% вместо 10%.

От "Афис" допълват, че сред хората във възрастовия интервал 18-29 г., съотношението "одобрение – неодобрение" също е доминиращо негативно  - 11% към 59%. Следователно може да се отхвърли предположението, че младите работници възприемат надбавките на по-опитните си колеги като дискриминация, отбелязват социолозите.

Негативно е отношението на българите и към предложената промяна в Кодекса на труда, предвиждаща разрешаване на сключването на трудови договори, при които работникът е длъжен да се явява на работа "на повикване" и да му се заплаща само за отработените часове.

Става дума за т. нар. договори "zero-hour”, които все по-широко се прилагат във Великобритания след кризата от 2008 г.

Там те са остро критикувани от левите партии и профсъюзите заради това, че правата и задълженията на двете страни по такива договори образуват трайна пазарна ниша за "прекариат" (от "precarious" – рисков, несигурен и "пролетариат"). Причината е, че уж временната плаваща заетост се превръща в капан за дълговете и бедността. Въпреки това подобна уредба се предлага и у нас.

55% от пълнолетните българи не одобряват тази идея, а 28% я одобряват. Останалите 17% са без мнение. И тук по-подробните разбивки показват, че гледната точка силно зависи от позицията на гражданина в релацията "работодател-работник".

При бизнеса и категорията на "самонаетите" съотношението между съгласни и несъгласни се обръща и става 49% към 38%.

Преобладаващо негативното мнение се обяснява не толкова с масово познаване на тенденциите в британския и други трудови пазари, колкото с фактическото положение в България - "гъвкавостта" на труда у нас реално гарантира нестабилен живот на наемния работник и без специално предназначен за това регламент. 58% от българите получават част от номиналната си заплата в плик, за сметка на осигурителните си права; във всяко пето домакинство (22%) поне един член губи работа в течение на година, обясняват от "Афис".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
очертава се бой!
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната заплата в България (медианата) се определя от минималната рзботна заплата и добавката за около 10 години стаж. През 2018 медианата беше около 540 лева - 510 лева минимална заплата плюс 6% за 10 години стаж, което е 540 лева.През 2019 средната заплата ще е около 594 лева - минималната от 560 лева плюс 33,60 за 10 години стаж.
30
0
 
3
 
! Отговори
Андрешко преди 5 години
Зная как !
29
2
 
30
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Тук, уродливия див капитализъм, се строи от чорбаджии-изедници.Те ни връщат във 18-ти век.Всяко нещо, до което се докопат мутрите, го развалят.България отива към Фалит !!
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, което трябва да се направи е всяка година трудов стаж да се плаща най-малко 1%, а не 0,6% както е сега и то да се плаща за стаж без значение какъв е бил, т.е. както си беше преди. Така един средн работник с 20 години трудов стаж, ще получава най-малко 20% отгоре за клас. В масовия слчуай - минимална заплата, това означава, към тези 560 лева, задължително да му плащат още 112 лева за клас. Точно това бърка в здравето на мутрите и затова искат добавката за клас да отпадне.
27
1
 
22
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Работонаемателите си търсят нещо...И скоро, ще да си го получат!
26
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и да го "къдрите" глупаците работещи за без пари свършиха, а г'оведото Велев и сие може да си искат каквото щат!!
25
0
 
25
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Нищо, което дебеловратите работодатели в България искат, не води до по-добро.
24
0
 
23
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Ако трудовите взаимоотношения бяха нормални и законите се спазваха,тея промени нямаше да са проблем.Обаче нищо не е в ред....
23
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извънредния труд тук се разбира като нещо нормално, а трябва да се разглежда като извънредно...Не може на един работодател всеки месец 3 години подред да му се налага да вика персонала си извънредно и да отказва да назначи повече хора... така се извращава идеята за "извънреден" труд и се преминава към чиста проба експлоатация...
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абдалите силно намаляха!Увеличават се индийците ама те са скарани със заводи,цехове и фабрики!Какви работници ще си търсите?Виетнамци,молдованци и бинбилистанци ли?Ами търсете си!Те ще си счупят краката за насам знаеш ли?Мухаха!Фантазьори!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще му отида един път извънредно,ще му отида втори път от мен да мине,но трети път няма!После да си скуби косите и да се моли някой да му работи!
20
3
 
27
 
! Отговори
Неразбирко преди 5 години
Добавката за клас е много вжана, най-малкото по две причини. Първо работещият с повече стаж, знае и може много повече от по-младия си колега, даже и стажът му да не е целият по това, което работи в момента. И да, продавачка с 30 години опит знае и може повече от продавачка с 10 години опит. Второ, при това мизерно заплащане, което мутрите поддържат, добавката за стаж е малък коректив в посока по-нормално заплащане.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В една работа трябва да има на първо място добра организация и хора, обединени от съзнанието за някаква обща, висша цел. За съжаление в масовия случай всичко се измества от думи като "данъци", "печалба", "такси", "осигуровки", "часове" и т.н. Дълги години топката беше в работниците и те трябваше да се справят и да крепят бизнеса, докато той, особено едрия такъв, си траеше и богатееше. Сега обаче топката взе да се връща в него и ако той смята, че като разчисти конкуренцията, ще прокопса, се лъже.
18
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудови договори "на повикване" е пълна безсмислица! при временна, плаваща работа "на парче" се сключва "граждански договор", като той може да бъде или "за определено време" или "за определена работа" с изпълнението на която или с изтичането на срока на който, догова автоматично приключва! И всичко това си го има и сега в закона!какви са тия алабалистика "трудов договор", ама "на повикване"! Няма и не може да има таков животно. "Трудовият договор" по дефиниця и за "пълна заетост"
17
10
 
6
 
! Отговори
турчин преди 5 години
До Анонимен 7Свобода - колкото си искаше!Имоти - колкото можеше да си направиш!"Непосилни данъци" - около 2.5-3% приравнено към днешните стандарти!Работно време - когато и колкото душата ти иска! Ама хей, искахте свобода и демокрация, сега им се наслаждавайте!
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнеса е нагъл. Всичко което е добро за работниците го взеха. До кога ще продължава тази простотия.
15
11
 
14
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Класът прослужено време си е отживелица. Може да се изпише много по въпроса, но една продавачка в магазин, която 30 години е вършила едно и също нещо с какво е повече от друга продавачка вършила същото 10 години ? Абсолютно нищо, нито се квалифицирала, нито нищо. Обаче нека първо да докараме заплатите близо до европейските нива и след това да махаме тези малки благинки на работника, а ?
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах това турско робство! Кога ли ще свърши!?
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
работникът е длъжен да се явява на работа "на повикване"--Ти ме "повикай" , аз пък няма да дойда! Ще ме "уволниш" ли ... ами хубаво - хептен ше я втасаш, нооо ... ти си знаеш де, да не ти се меся, а само ще го преместя!