Българите: "Не" на още работни часове, "За" клас прослужено време

Не искат да са на повикване и да им се плаща почасово
Обновена: 18 мар 2019 15:48 | 18 мар 2019 15:00, Камелия Цветанова
61
Българите: "Не" на още работни часове, "За" клас прослужено време
Снимка: Булфото, архив

Поредните искания на бизнеса за промени в Кодекса на труда явно не се харесват на работниците.

Хората масово не одобряват предложеното за  двойно увеличение на разрешените часове за извънреден труд – от 30 на 60 часа месечно.

Още по темата

54% са категорично против. 27 на сто я одобряват, останалите нямат мнение, сочи проучване на агенция "Афис".

Според предприемачите обаче идеята е по-скоро добра. 60% от тях са "за", 31% "против".

Сред хората с доход на член на семейството от най-високата категория  – над 1000 лв. месечно, 46% са "за", 41% "против".

Трима от всеки четирима е против и предложението да отпадне клас прослужено време. Само един от десетима я одобряват. Останалите 14% нямат мнение.

Това негативно мнение е сравнително равномерно застъпено в градове и села, сред млади и стари и различни етноси и занятия.

С едно изключение обаче – в категорията "работодатели и арендатори". При тях одобрението се среща 3 и половина пъти по-често от обичайното  - 35% вместо 10%.

От "Афис" допълват, че сред хората във възрастовия интервал 18-29 г., съотношението "одобрение – неодобрение" също е доминиращо негативно  - 11% към 59%. Следователно може да се отхвърли предположението, че младите работници възприемат надбавките на по-опитните си колеги като дискриминация, отбелязват социолозите.

Негативно е отношението на българите и към предложената промяна в Кодекса на труда, предвиждаща разрешаване на сключването на трудови договори, при които работникът е длъжен да се явява на работа "на повикване" и да му се заплаща само за отработените часове.

Става дума за т. нар. договори "zero-hour”, които все по-широко се прилагат във Великобритания след кризата от 2008 г.

Там те са остро критикувани от левите партии и профсъюзите заради това, че правата и задълженията на двете страни по такива договори образуват трайна пазарна ниша за "прекариат" (от "precarious" – рисков, несигурен и "пролетариат"). Причината е, че уж временната плаваща заетост се превръща в капан за дълговете и бедността. Въпреки това подобна уредба се предлага и у нас.

55% от пълнолетните българи не одобряват тази идея, а 28% я одобряват. Останалите 17% са без мнение. И тук по-подробните разбивки показват, че гледната точка силно зависи от позицията на гражданина в релацията "работодател-работник".

При бизнеса и категорията на "самонаетите" съотношението между съгласни и несъгласни се обръща и става 49% към 38%.

Преобладаващо негативното мнение се обяснява не толкова с масово познаване на тенденциите в британския и други трудови пазари, колкото с фактическото положение в България - "гъвкавостта" на труда у нас реално гарантира нестабилен живот на наемния работник и без специално предназначен за това регламент. 58% от българите получават част от номиналната си заплата в плик, за сметка на осигурителните си права; във всяко пето домакинство (22%) поне един член губи работа в течение на година, обясняват от "Афис".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не знам защо въобще анкетират работодателите. Не трябва те да решават за условията на труд, понеже те не полагат труд. Като не им изнася, да си правят фирмички по други държави.
51
2
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 години
народен съд ,и продължението ...следва. без бгзит.китайците преуспяха ,чичо сам и баба европа само ГЛЕДААТ
50
0
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
A "Профсъюзи БГ".... ратаи на изедниците!
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възмутително и заробващо.Май ще има скоро нова октомврийска революция. На бедния и последната риза искат да свалят от гърба.Уж е доброволно ама никой работодател не пита дали ни се идва в събота,директно нарежда-идвай,щот фирмата не била конкурентно способна иначе.Баста,клошар ще стана ама няма да ви работя повече,шефовете да си работят извънредно за да печелят повече,ний не щем,с работа богати няма да станем.И закони робски да приемате,спазвайте си ги сами.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
48 Що не се гръмнеш тръгнал и да разсъждава,хапльо!!
47
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията обяснена в 2 изречения гласи:1. По-заможните българи приветстват възможността за по-дълъг НЕЗАДЪЛЖИТЕЛЕН и ПО-ВИСОКО ПЛАТЕН труд, когато им е удобно и без принуда.2. По-големите балъци не са разбрали, че извънредния труд не е задължителен и още не са разбрали, че не работят за държавата, а за частни лица.На България наистина ѝ трябва капитализъм. Нас трябва някой да ни води за носа. В противен случай не можем и връзките на обувките да си вържем.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не искате да се върнем в хубавия 19 век? Хубав за капитализма. Разни социалисти и комунисти развалиха хубавия капитализъм от 19 век. Много бързо можем да се върнем назад в 19 век и да поправим грешките. Нашите работонаематели и техните синдикални партньори в Тройката, която дали е Руска тройка, или Шведска тройка, още не са съобщили официално, ще направят "реформите", преустройството много бързо и безболезнено за тях.
45
1
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
До историците у нас.След развития социализъм следва дъъълъг период на робовладелчество ,а в СССР крепостничество с едни и същи идеолози-милиционери.
44
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 43 А като ГЕРБ управляват тази страна вече 10 години, какво добро видяхме от тях? Най-добре е ще ако се махнат от управлението, едва ли по-накадени и по-крадливи от тях има.
43
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера четохме рев, че няма кадри, днес четем, че не им трябвали кадри, а роби...
42
3
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Анонимен 33 Очертава се загуба на ГЕРБ на изборите.
41
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тия няма да се спрат, съсипаха де що има, изгониха всичко читаво от България и сега продължават да творят идиотизми!
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
работо-взимателите да се научат да работят с "граждански договори" след като имат много, ама временна и "на парче" работа. това и сега си е уредено в закона."гражданският договор" в определени случаи и тип работа е удобен и за двете страни, когато не се търси взаимна, дългосрочна обвързаност на страните"гражданският договор" в много случаи е "по - честен" и по-справедлив, отколкото "трудовият договор", където могат да те гърчат "на заплата" безкрайно и както им скимне!
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами това са си допълнителни 8 дни в месеца (без 4 часа) допълнителен труд. Как го виждате това за нормално?
38
1
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Мутрите се интересуват единствено от най-бърза печалба.
37
2
 
38
 
! Отговори
Тъпоумници преди 5 години
Имам чувството, как една тайфа Тъпоумници са се събрали и умуват на тема:Как да изгоним и малкото останали работници от България!
36
1
 
40
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
АБЕ НИЕ МИСЛИМ ДА СПИРАМЕ ДА РАБОТИМ ТЕ ЧАСОВЕТЕ УВИЛИЧАВАТ. ЕГАТИ И НАГЛИТЕ ХОРА.
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не отива към фалит,ТЯ Е ОТДАВНА ВЪВ ФАЛИТ
34
1
 
31
 
! Отговори
Геле преди 5 години
Ами какво да кажем - капиталът тотално е смазал работещите, работната заплата постоянно "гони" инфлацията и като резултат - покупателната способност на заплатата непрекъснато спада / само в САЩ е обратно/... Работещите не могат да се похвалят с никакви завоевания от десетилетия след завоюването на съботата като почивен ден и петдневна работна седмица. Нито отпуските са нараснали чувствително , нито други социални завоевания.... Това сочи , че битката между труда и капитала е загубена
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
после ревем : "няма кадри"! И още повече няма да има...