МВР следи под лупа от 2016-а две подозрителни организации

Засега не се открива връзка между тях и терориста от Нова Зеландия
Обновена: 18 мар 2019 07:27 | 18 мар 2019 07:26, Елка Василева
47
МВР следи под лупа от 2016-а две подозрителни организации
Снимка: Reuters

Две организации, които според МВР са с „уклон“ към преобразуване в паравоенни формирования, са под наблюдение от службите. Те са сложени под лупа от началото на 2016 г., пише "Монитор“.

Организациите, чиито членове се обличат в камуфлажни униформи и набират финансиране от чужбина за различно оборудване, са попаднали в полезрението на разузнаването след множество сигнали, подадени към вътрешното ведомство.

В петък, след атентата в новозеландския град Крайстчърч, се появи информация, че се търсят евентуални връзки между терориста Брентън Тарант и паравоенни формирования на Балканите, в това число и у нас.

Още по темата

Както стана ясно, Тарант е пребивавал през ноември 2018 г. в България, заради което се проверява и версия той да е бил подпомаган от местни организации.

Според МВР и ДАНС у нас има само две такива, които отговарят отчасти на профила. Това са Воински съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“.

До момента обаче не са установени никакви връзки на 28-годишния Брентън Тарант с двете организации.

Въпреки това българските специални служби работят по всички версии, тъй като е станало ясно, че терористът е пътувал у нас около шест дни. Това е станало от 9 до 15 ноември. Наел е автомобил и е обиколил Дряново, Плевен, Велико Търново, Шипка, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник.

Маршрутът му беше оповестен от главния секретар на МВР Ивайло Иванов в събота в интервю пред БНР. Ден по-рано главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че пътуването на нападателя в България не е предполагало „евентуална терористична дейност или връзки на лицето“ на българска територия. Според информация на „Монитор“ към момента няма и изпратена молба до прокуратурата у нас за правна помощ от Австралия, откъдето е Брентън, нито пък от Нова Зеландия, където е изправен пред съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Viper21 преди 5 години
Иво,и Дончо.попа си правят pr,Не пишете глупости, бно и бвс са пирамиди,до скоро бях координатор.момчетата са истински, но трима -четирима *** правят пари на гърба на другите, в Интернет има много инфо за пирамидата Галакси и дончо крафеца на гложенския манастир. Пк между другото 2016 април орибраха доста от нас, Бургаския номер също са го организирали те.Деугите патриоти от атака и нфсб *** да ядат пред тия
35
0
 
8
 
! Отговори
патриот преди 5 години
НЕ СА 2 А---4 ОРГАНИЗАЦИИ КОИТО НЕ САМО ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЛЕДЕНИ А И ПРИБРАНИ В КАУША----ГЕРБ БСП ДПС ОП---ЗА ПРОТИВОНАРОДНА И ПРЕДАТЕЛСКА ДЕИНОСТ
34
0
 
9
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ТАЗИ ТРАГЕДИЯ Е УДОБНА ЗА КОРУМПИРАНАТА ВЛАСТ И ЗА ТЕХНИТЕ МЕДИЙНИ ПОМАГАЧИ,КОИТО РАЗДУХВАТ ТОЗИ ДУХОВЕН ПОЖАР ДО САМОЗАБРАВА!А ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ФАШИСТКИТЕ ИЗДЕВАТЕЛСТВА НА УКРАИНСКИТЕ БАНДИ НАД РУСКОГОВОРЯЩИТЕ УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ,НА КОИТО ЗАБРАНИХА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК И НА КОИТО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ ДАДОХА ЕВРОПЕЙСКИ СВОБОДЕН ДОСТЪП!ВЪН УКРАИНСКИТЕ ФАШИСТИ ОТ ЕВРОПА!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснал е БАТАК. И още много други места в България.
32
2
 
1
 
! Отговори
До 34 Гочо от Иван преди 5 години
Като си толкова знаещ, можещ и смел, защо не идеш да им плеснеш по един шамар? Или тук на приказки си много ербап, но иначе си абсолютно плямпало.Такива като теб съм ги виждал много. Като много знаеш и можеш отивай и действай, но няма смелост. Смолостта е само тук по коментарите на статиите.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Не е толкова странно за Западния (Да, Нова Зеландия и Австралия се водят част от т.нар. Западен Свят). Полови ата скандинавците са обиколил почти цяла Европа преди да навършат 18. Имам познати в Дания, които просто си дават апартаментите под наем през фирми и всеки месец кешират по 2500 лева. При такива пари, не е никакъв проблем човек да обикаля. Да, няма да е, като да си по 5.звездни дизайнерски хотели, но все пак...
30
0
 
2
 
! Отговори
1984 преди 5 години
Отде с нататък всеки човек, който влиза в България, както и всеки българин, който някога е комуникирал с хора отвън, ще бъдат следени и проверяване. От утре, всеки ще пише рапорт, за това какво е правил цял ден и рапорт ите ще се съгласуват. От вдругиден ще дав е награди, за хора, който доносничат. Другата седмица слагаме чиповете.
29
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Воински съюз Васил Левски и БНО Шипка са патриотични организации,нямащи нищо общо с чужденци."Воински съюз Васил Левски и БНО Шипка са антибългарски проруски организации,нямащи нищо общо с патриотизма. Трябва да бъдат забранени и поставени извън закона а мухлясалите русофили *** които ги управляват да бъдат поставени в затвора за да се научат да си вадят парите с честен труд а не като предаваш България на най-големият и враг Русия.
28
10
 
11
 
! Отговори
Гочо преди 5 години
До Анонимен 28,Воински съюз Васил Левски и БНО Шипка са организации на един пенсиониран ***, дето през целия си живот не е свършил работа за 1 лев. Но за сметка на това си лапка максималната пенсия и си направил огранизации да събира още пари от будали. Там има такива глупости написани, че нормален човек веднага ще поиска да му забие 2 шамара на ***! Аман от лапачи и плювачи в тази България.
27
7
 
6
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
До 22 - организациите не са нелегални. Това че работят срещу България и са свързани с тероризъм да е доказано чрез слухове или журналистически съчинения? Даже и това няма... За пробива си прав - теб ще те пробие един голям и ***. После Червената армия пак ще стигне до Западна Европа, и пак ще се наложи да им сърбаме попарата след поредното освобождение - заради такива като теб, които отварят клетката на мечката.
26
1
 
3
 
! Отговори
двоен стандарт преди 5 години
От 2016г. Формированията се НАБЛЮДАВАТ/ народа и той ги наблядават/ от МВР. ПОЛУЧАВАЛИ ПАРИ ОТ ВЪН. Едни от вътре задължително са на отчет пред НАП. ПРОДАВА ХЛЯБ, КАФЕ и др. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО КАСОВА БЕЛЕЖКА
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този убиец е обикалял 7 години по света,как ще обикаляш 7 години по света,просто ей така,без да работиш и се издържаш?Според мен умишлено искат да натопят патриотите от Васил Левски и БНО Шипка.Ето мнението на патриотичните организации в Тубата,те казват,че според изнесената информация,убиеца е човек на Коломойски от Украйна -https://youtube/watch?v=UnLTy5F6c4M
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти всекидневно разни анализатори и говорещи глави ни казват по телевизора под сурдинка,че тука пътурнаците се финансират от Арабия в което навярно има доза истина!МВРзащо не спре потоците пари а тиквениците на туй отгоре ни плашат ако не им плащаме дълговете нямало да има етнически мир!Само хаос и парадокси в тоз кен3еф!
23
2
 
21
 
! Отговори
Ужасите бг преди 5 години
Мутра пожарникар и учител по физическо управляват държава... Звучи като виц, но всъщност е трагедия... Една Балканска трагедия
22
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Воински съюз Васил Левски и БНО Шипка са патриотични организации,нямащи нищо общо с чужденци.Кажете кой конкретно ги финансира или просто не лъжете!А съобщиха,че убиеца е обикалял из целия Балкански полуостров,включително и в Турция.
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе кво стана с онез брадясалите от Пазарджишко?Тях МВРту следи ли ги?Докато има брадясали и освобождаване от дългове на муфтаржийството и привилегии за тях,ще има и хора с камуфлажни дрехи!А МВРту защо използва отровни вещества срещу населението което му плаща заплатите е въпроса!Това прилича на фашистка хунта!
20
13
 
3
 
! Отговори
Ди какво следите. преди 5 години
Да в джамиите много млади хора влизат такае .и то не само наследствени мюсюлмани ами и християни приели ислама.от преди са влизали само стари .защото .мюсюлманите били под християнско рибство
19
1
 
16
 
! Отговори
Гочито преди 5 години
МЕ ВЮ РЕ най - добре да са следят да не се обгазяват, жалки клоуни..
18
1
 
9
 
! Отговори
Топ следящ преди 5 години
Абе ние ги следим денонощтно харчим милиони и накрая излезе някой фанатик иззад ъгала влезе в ресторант ,джамия или бар и язък ни за специалистите и всичко изненадата си е изненада докато бръкна в шлифера той избил 50-човека и избягал ... а иначе за превенция мога да усвоявам и разговарям една година...това са явни организации по добре се вглеждайте в клиентите на психиатриите...защото извършителите са напълно болни хора..
17
4
 
8
 
! Отговори
Диабло преди 5 години
Никой по света не обича заразените зом.би.та.!.