Ще последват ли нови атаки след терора в Нова Зеландия?

Експерт: Фокусирането върху Балканите е грешка
Обновена: 19 мар 2019 13:47 | 18 мар 2019 22:25, Екип на Bulgaria On Air
6

Терористичният акт в Нова Зеландия, при който мъж уби над 40 човека при масова стрелба в две джамии, може да отприщи още подобни действия. Това заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

В "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR Гърдев сподели, че се съмнява да има подобни актове у нас. Той бе категоричен, че основната цел на атентатора е да привлече внимание върху себе си, с което да набере още съмишленици.

"Възможно е този акт в Нова Зеландия да отприщи вълна от нови терористични атентати. Не мисля, че трябва да фокусираме това деяние върху Балканите. Той е черпил вдъхновение от историческите събития на Балканите, но е говорил и за други битки. Фокусирането върху Балканите е грешка. Той черпи вдъхновение от различни източници. Не мисля, че на Балканите съществува организация, която поддържа неговата дейност. Той иска да активизира негови последователи тук. Не трябва да се поддаваме на това. Категорично той няма последователи тук и няма как да активизира клетка", каза Гърдев.

Специалистът също така бе категоричен, че много скоро ще стане ясно кои са били неговите съратници, тъй като в ерата на социалните мрежи трудно може човек да скрие каквото и да било. Гърдев допълни, че е време в Европа да бъде създадена единна разузнавателна система за борба с тероризма.

"Този човек не очаква оправдание или смекчаване на присъдата. Той ще има трибуна, за да изкаже своите виждания. Това е и целта му. Той иска да е месия, да му се кланят, да му се радват. Има начини да се противопоставим на такива терористи. Атентаторите са глобални, те удрят места, където най-малко се очаква. Трябва да бъде създадена Агенция за вътрешна сигурност на ЕС. Ако няма единна разузнавателна и контраразузнавателна система, ще продължи да има такива атентати", завърши Гърдев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Категорично съм против атаките срещу невинни хора били те мюсулмани или християни, но когато Боко Харам и Ал Шабаб убиват по 100 християни на седмица в Африка, отзвука е никъкъв. Онези да не са по- малко хора?
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разтягайте локума докато народа гледа как го ограбват пладнешки тези отгоре.Плюмчат се все едно има какво да кажат.
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко- се-познава, терора,...- Тук, проблемът- е, докторен,..Невинен- човек,..Воюва, със-невинни,...Той- е, черен- от, Конго ,...И, не- го-усеща,...Реджеп Ердоган,..- Му-казва,.Кого-търсйш,..Там-няма- никой,...Филм: Твърда-вяра.....
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, но не веднага. Още май не разбирате или не иската да разберете причините. На хората им писна да от мултикултуризма. От всичко това печелят само големите корпорации. Появява се някаква изродена форма на феодализъм. Налагат се на обикновените хора ниски и скотски инстинкти и плебсово самосъзнание и битие.
1
0
 
6
 
! Отговори
Бае Тошо преди 5 години
Да живее международната сигурност