Срещу търговията на здраве: Гневен рап от брата на починалия Адриан

Песента "За пари" – към корумпираните доктори и политици
18 мар 2019 11:05, Петя Славова
54

"Обединение и съзнание трябва на тази държава, за да изгори политиците като лава". Това е част от текста към песента "За пари" - гневен рап срещу търговията и политиката в здравеопазването. Зад песента стои братът на 29-годишния Адриан Петков - Албърт, който почина миналата година и стана символ на невъзможността на държавата да помогне на страдащите от белодробни заболявания.

В първите дни на годината такава помощ не успя да дочака 17-годишният Красимир от Шкорпиловци. Песента е посветена на всички "корумпирани доктори и политици".

"Пет месеца по-късно смъртността на хората, засегнати от този казус продължава. Продължават празните обещания от полици и министри. Налице има само смърт.", категоричен бе Албърт в "България сутрин".

"Те ми взеха най-важния човек в живота, който ме изгради за 21 години. Беше до мен, даде ми пример какъв трябва да съм и в 3 минути песен ми беше много трудно да събера всички истини", сподели още младежът.

Още по темата

"Премиерът обеща много неща, които не се случват. Има проверки по случая с брат ми и има доста констатирани грешки. В заключението, обаче пише, че е законосъобразно. Явно бездействието е ок!", допълва той.

Албърт обясни, че не слага всички лекари и политици под общ знаменател. Според него има доктори в България, които искат да си вършат работата, но и други, които са над тях и им пречат, защото има високо ниво на кариеризъм.

По думите на Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", проблемът идва от ръководството на Българския лекарски съюз.

"Те се превърнаха в съсловна организация, която върви срещу интересите на редовите лекари. Д-р Нели Нешева я уволниха от касата за аморално поведение, а сега представлява БЛС, категорична бе тя и допълни - Ако съсловието не си изчисти кочинката, губещи ще бъдат тези свестни лекари, които милеят за пациентите".

През януари беше подписано споразумение за подготовка на български лекари, които да правят белодробни трансплантации у нас.

"В годините се убедих, че на политици и институции не се вярва. Когато бъдат притиснати, казват: "Всичко ще оправим!" Но нищо не се случва. Нямаме капацитет, нямаме готови кадри и нямаме екип да правим трансплантации. Държавата нехае", коментира Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е шокиращо, че в проекта за трансплантациите родителите сами трябва да търсят оферта за операциите. По думите й в случаите, когато родители си искат оферти, болниците правят по-високи оферти, отколкото, когато Фонда е искал. Причината е, че фондът е институция и държавата застава зад нея.

"Нямаме капацитет, кадри и екип. Това го казват лекари от Света Екатерина. Държавата нехае. До края на юни щяха да се изпращат пациенти за белодробна трансплантация, но мина почти година.  На тях мандата им тече, получават си заплатите, а пациентите умират. Закриват  Изпълнителната агенция по трансплантации, защото им пречи. Вместо да я направят работеща, назначиха д-р Михаил Христов, който не знаеше дори кой може да бъде донор. Изказа се без да знае закона", коментира още Пенка Георгиева.

"Рап музиката е начин да изградиш гражданската си позиция и да кажеш нещата, които са ти на сърце. Затова е създадена", коментира Алберт Петков. Той сподели, че смята и занапред да използва рап музиката като начин да провокира дискусии за социално значими въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е искал, да е чул. Доста интервюра имаше и с пионерите на белодробните трансплатантации в България. Белия дроб трябва де съвместим и като размер, плюс останалите изисквания! Това не ви е чарк на кола! Казаха и какво се върши в момента. И какво не е направено преди! Та специалистите ли повече знаят или червените троловете, дето и присъди раздават за неща изпуснати с години?
23
4
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 21САМО 4 МИЛИАРДА ВЗЕ НОВИ ЗАЕМИ БОРИСОВ ДА ЛЪЖЕ , ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ СЛЕД КАТО ПРОФУКА ПАРИТЕ 7 МИЛИАРДА РЕЗЕРВ ЛИЧНО ГО Е ПОТВЪРДИЛ!ДА ТОЧНО ЗАРАДИ БОРИСОВ ПЛАТИХМЕ И НЕУСТОЙКА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ 1 МИЛИАРД ДОЛАРА А СЕГА НЯМАМЕ И БЕЛЕНЕ!И НЕ СПОМЕНАВАЙ СЛЕДВАЩИТЕ МУ МАНДАТИ, ЧЕ ТЕ НАПЪЛНО РАЗОРИХА БЪЛГАРИЯ!ВСИЧКИ КОИТО ПОДКРЕПЯТ БОРИСОВ СА ДОКАЗАНИ СЛУГИ НА САТАНАТА!
22
3
 
11
 
! Отговори
Арменеца Гарабедян преди 5 години
социализма до 1989 уродливдемокрацията от 1989 до 2019 дваж по-уродливаРади Чухлев
21
7
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
Всеки разумен човек ше признае, че бял дроб не се намира под път и над път по ясни причини. Просто момчето не успя да дочака.-----------------хващате се за детайлите.Системата работи ли? Младите лекари бягат ли ? Какво точно философствате. РЕАЛНО ДЪРЖАВА НЯМА ! Държавата отказва или не може или не иска да оказва услугите, които е длъжна на населението си. И после държавата се сърди на населението си, когато то си бие камшика и вика "ама няма кадри". Ами няма, няма и да има.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата е виновна, чудно ми е как можа така да стана на такива хубави хора като нас да ни дойде такава държава, чудя се значи...
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНКато погледна в публичните справки на БНБ по години, мантрата за изхарчения фискален резерв от ББ веднага пада. Като погледна в справките на МФ на финасите за какво са взети заемите вижам: дълга на Бай Тошо, американските централи, БДЖ, Цанков камък, АЕЦ Белене, КТБ. Продължавай да лъжеш. Това го можете добре, признавам. Резерва на здравната каса покри обещаното без покритие повишение на пенсиите от Станешев в края на мандата на Тройната!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ДемоКраДцията на Мутрите е така. Свиквайте.
17
7
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 12ДА ТОЧНО ТИ ГО УБИ!!! ВСЕКИ КОЙТО Е СЪУЧАСТНИК НА БОРИСОВ Е УБИЕЦ НА ТОВА МОМЧЕ!БОРИСОВ ЗАКРИ 16 БОЛНИЦИ САМО ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ!!!ЯСЕН СИ МИ!! ЖАЛКО, ЧЕ БОГ ВИ ДЪРЖИ ОЩЕ ЖИВИ ИНАЧЕ СТЕ СИ ПРОКЛЕТИ ДО ГРОБ !
16
8
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Бог да прости брат ви.Но бъдете реалисти. Ако протестирахте примерно против липса на лекарства или грижи (неща, които зависят от системата - да), но това е трансплантация на бял дроб (най-често се прави заедно със сърце).Всеки разумен човек ше признае, че бял дроб не се намира под път и над път по ясни причини. Просто момчето не успя да дочака.
15
2
 
9
 
! Отговори
ГЕРБер преди 5 години
Няма проблем! Всичко е точно! Хора се раждат. И умират. Това е "КРЪГОВРАТА НА ЖИВОТА". Важното е , че нашия "КРАЛ СЛЪНЦЕ" е жив и здрав. А ние богатеем с усвояване на всякакъв вид "ЕВРО СРЕДСТВА". ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ И НИЕ НА ВАШ ГРЪБ ! УРА , ДРУГАРИ !!!
14
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Ти от Марс ли си паднал? Още в живково време се плащаше! Демокрацията ви била отнела..... привилегиите. Е, сега частни фирми на другари са монополни доставчици на лечебните заведения и смучат здраво.
13
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 7ТИ ЛИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯШ КОЛКО БОЛНИЦИ ДА ИМА И КОЛКО ПОЛИЦИЯ!!! ТОТАЛЕН НЕДОСТИГ НА СЛЕДОВАТЕЛИ В ПРОКУРАТУРАТА ИМА!НИЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПЛАЩАМЕ ЗА ТЕЗИ НЕЩА А БОРИСОВ ПРОФУКВА ПАРИТЕ!САМО ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ИЗХАРЧИ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ОТ 7 МИЛИАРДА ПЛЮС РЕЗЕРВА НА ЗДРАВНАТА КАСА ОТ 2 МИЛИАРДА И 1 МИЛИАРД РЕЗЕРВИ НА БУЛГАРГАЗ И НЕК !ПЛЮС , ЧЕ НИ ОСЪДИХА ЗА ТОВА , ЧЕ НЕ НАПРАВИХМЕ БЕЛЕНЕ ОЩЕ 1 МИЛИАРД ДОЛАРА ПЛАТИХМЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА АТОМСТРОЙ!ВСЕКИ КОЙТО Е С БОРИСОВ Е САТАНИСТ!
12
3
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
30 години анархия и като изтриват коментари може би ще решат проблемите вбългария младите излезте сега да протестирате защото ние нищо не направихме
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНАз ли съм го убил? Първо защо е бил в това състояние? Кой бламира и накара д-р Стефан Константинов да си хвърли оставката като министър на здравеопазването в първото правителство на ББ? А? Борисов и електората на ГЕРБ? Колко болници "изправи" на крака и доказа, че разбира от управление на болници? "Социална държава", "асфалта не се яде" и т.н.! Като се назначи читав човек някъде, веднага помия и гнусотия. Трябва да си плюл на сурата за поемеш някакъв пост и реформираш.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление." Демократите" обърнаха здравеопазването ни в търговия !
9
3
 
11
 
! Отговори
Димо Падалски 2 преди 5 години
..... Младеж , Бог да го прости брат ти ... Ако бяхте "ПРАВИЛНИТЕ ХОРА" или поне да бяхте хора или роднини на някои "ПРАВИЛНИ ХОРА" брат ти на 1000 процента щеше да бъде изпратен на лечение някъде по Западна Европа и вероятно щеше да е още жив ! ... Но НЕ сте ! ... И "ПРАВИЛНАТА СИСТЕМА" прави точно така с такива , като нас ! ... Оставя ни в ръцете на Съдбата и Бог ... И когато болно дете или болен човек почине ей така ... Някой смотолява някаква тъпо оправдание по медиите и всичко се забравя!!!
8
1
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
няма държава, потъва всичко яко. Какъв е смисъла да плащаш осигуровски (примерно) като здравната система не работи. И ще те накат пак да даваш под масата, също както люлинския плочкадция дето лев не е внесъл осигуровки? Социалната система, провораздавателната, образователната... една по една основните системи на държавата умират, като на болен човек органите. В момента заради еврофондовете изживяваме последните хубави дни. Но това няма да е вечно, никой няма те дондурка вечно, идва края.
7
3
 
26
 
! Отговори
Димо Падалски преди 5 години
... Каква "Държава" , бе , младеж ?!?! ... "Държава" няма от 29 години "КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ" ... !!! Има една ТЕРИТОРИЯ с 80 процента ултра бедни и смачкани до неузнаваемост хорица тип "СТАДО ОВЧИЦИ" и 20 процента ултра богати МУТРИ от всякакво естество , които си правят точно каквото искат и всичко тук им е все едно като ... ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ !!! ... ВСИЧКО ТУК СЕ СВЕЖДА ЕДИНСТВЕНО И САМО КОЙ КОГО Е ... ЧИЙ "ЧОВЕК" Е ... И ЗДРАВИ СХЕМИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕВРО КИНТИ И АДСКА КОРУПЦИЯ !!! ....
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНПовтори го 10 пъти и може да стане истина. Колко пъти започва реформа, толкова пъти я стопират червените. Миков си иска болницата в Брегово. Във всяка паланка болница. На път е и втория медицински хеликоптер да го продадат защото не се ползва. Най-много полицаи на човек от населението, най-много болници на човек от населението, най-много администрация на човек от населението, най-много депутати на човек от населението и т.н. Най. Това което хората го правят 2 човека, ние с 8.
5
3
 
25
 
! Отговори
ниеманд преди 5 години
лекарите 3 години ми казваха ,че имам дископатия а аз пикая камъни от бъбреците евала БГ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ !!!!!!!!