Срещу търговията на здраве: Гневен рап от брата на починалия Адриан

Песента "За пари" – към корумпираните доктори и политици
18 мар 2019 11:05, Петя Славова
54

"Обединение и съзнание трябва на тази държава, за да изгори политиците като лава". Това е част от текста към песента "За пари" - гневен рап срещу търговията и политиката в здравеопазването. Зад песента стои братът на 29-годишния Адриан Петков - Албърт, който почина миналата година и стана символ на невъзможността на държавата да помогне на страдащите от белодробни заболявания.

В първите дни на годината такава помощ не успя да дочака 17-годишният Красимир от Шкорпиловци. Песента е посветена на всички "корумпирани доктори и политици".

"Пет месеца по-късно смъртността на хората, засегнати от този казус продължава. Продължават празните обещания от полици и министри. Налице има само смърт.", категоричен бе Албърт в "България сутрин".

"Те ми взеха най-важния човек в живота, който ме изгради за 21 години. Беше до мен, даде ми пример какъв трябва да съм и в 3 минути песен ми беше много трудно да събера всички истини", сподели още младежът.

Още по темата

"Премиерът обеща много неща, които не се случват. Има проверки по случая с брат ми и има доста констатирани грешки. В заключението, обаче пише, че е законосъобразно. Явно бездействието е ок!", допълва той.

Албърт обясни, че не слага всички лекари и политици под общ знаменател. Според него има доктори в България, които искат да си вършат работата, но и други, които са над тях и им пречат, защото има високо ниво на кариеризъм.

По думите на Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб", проблемът идва от ръководството на Българския лекарски съюз.

"Те се превърнаха в съсловна организация, която върви срещу интересите на редовите лекари. Д-р Нели Нешева я уволниха от касата за аморално поведение, а сега представлява БЛС, категорична бе тя и допълни - Ако съсловието не си изчисти кочинката, губещи ще бъдат тези свестни лекари, които милеят за пациентите".

През януари беше подписано споразумение за подготовка на български лекари, които да правят белодробни трансплантации у нас.

"В годините се убедих, че на политици и институции не се вярва. Когато бъдат притиснати, казват: "Всичко ще оправим!" Но нищо не се случва. Нямаме капацитет, нямаме готови кадри и нямаме екип да правим трансплантации. Държавата нехае", коментира Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е шокиращо, че в проекта за трансплантациите родителите сами трябва да търсят оферта за операциите. По думите й в случаите, когато родители си искат оферти, болниците правят по-високи оферти, отколкото, когато Фонда е искал. Причината е, че фондът е институция и държавата застава зад нея.

"Нямаме капацитет, кадри и екип. Това го казват лекари от Света Екатерина. Държавата нехае. До края на юни щяха да се изпращат пациенти за белодробна трансплантация, но мина почти година.  На тях мандата им тече, получават си заплатите, а пациентите умират. Закриват  Изпълнителната агенция по трансплантации, защото им пречи. Вместо да я направят работеща, назначиха д-р Михаил Христов, който не знаеше дори кой може да бъде донор. Изказа се без да знае закона", коментира още Пенка Георгиева.

"Рап музиката е начин да изградиш гражданската си позиция и да кажеш нещата, които са ти на сърце. Затова е създадена", коментира Алберт Петков. Той сподели, че смята и занапред да използва рап музиката като начин да провокира дискусии за социално значими въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
futurehealth преди 4 години
Прави са си хората!
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1998 година млад банкер излекуван за три дни в лечебни минерални басейни без химия в БЪлгария съобщи тъжно че в Австрия са се опитали да го осакатят чрез ненужна операция за която касата плащала яко..У нас населението се отравя чрез хлор токсични канцерогенни разтвори продавани вместо питейна вода вече десетки години..Отровените след неадекватно "лечение" Бог да ги прости..На първо място сме по убииства с рак инфаркт и инсулт../чрез мед мафията
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Е това е начин на "мислене"...и с кое се прави на интересн младежа? Каза накрая, че изразява гражданската си позиция, а ти си мислиш че го правиш "онлайн"? Имаш акъл, колкото да се разминеш със стълб.
41
4
 
5
 
! Отговори
Минаващ преди 5 години
До 42 Анонимен---------------------Качествено здравеопазване в България!Шегуваш ли се?
40
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що съсловия,съсловие значи най-малко трето поколение доктор от родословието в един род,не само наследствено да се предава местото,а придобити умения предавани от поколение на поколение в рода как форма на общуване най-близка между събеседващи с разяснения за теорията и практически методи с начини за справяне в дадените ситуации с необходимия професионализъм,коет за разни организации не е задължителност,инак те ще са съсловия,може асоцииаци близки направления лечения,но с рап е фрапиращо що чалга
39
2
 
6
 
! Отговори
агент сфъкня преди 5 години
момченце не ги разбираш нещата. едни 8 милион лева чак след 10 години ше дойдат и едни други 2 миларда с тех требва да купим самолети да гоним чайките по морето да не цапат на туристите. болните, съкатите, кьоравите сами са си виновни. моито деца са читави и бачкат у световната банка. не сте мой проблем.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20И кой създаде "демокрацията на мутрите"?
37
0
 
14
 
! Отговори
Журналята ... преди 5 години
"Зад песента стои братът на 29-годишния Адриан Петков - Албърт, който почина миналата година "Зад стои статията журналяст поредния неграмотен пише който как знае не ...
36
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като искаш качествено здравеопазване си плащаш - така е било, така и ще бъде, винаги и навсякъде.
35
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно е тежко да загубиш брат си, но да обвиняваш за което лекари и политици е много далече от здравия разум. Стегнете се малко, подобни трансплантации хем са много сложни и се правят на малко точки по света, хем да намареш подходящ донор е голяма рядкост. Това е живота, нито е розов, нито черен.
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това от вчера ли се случва. Този ако не беше изгубил брат си дали щеше да се прави на интересен. Едвали щеше да прави рап за здравеопазването щеше да прави рап за дрогата.Каквито си ги избирате така ще ви лекуват. Здравето стана търговско дружество. Докато търгуват със здраве така щее.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По БТВ повториха изказване на Соколова , областната управителка на Перник , кадър на ГЕРБ , направено пред млади физици , деца ! ,, Слънцето може да свети дори ако около ядрото от водород има банани " ! ТОВА е управлението МУУУУУУУ и здравеопазването МУУУУУУУ !
32
9
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 5 години
До Анчо,пропускаш нещо,много важно,четеш като дявола евангелието,няма как жилището ти да е собствено(а българите не си знаят имотите)да си беден,беден с имот няма такова живото никъде по света,критериите,които си изброил са за хора,които разчитат единствено на доходи от труд,а българина получава освен незаслужена заплата,за която не си е мръднал пръста и доходи от наеми,ренти,лихви,от чужбина му пращат,какво повече може да се иска,алчността ви е безгранична
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът постанови : Лицето Бойко Методиев Борисов незаконно е избил животните в Ямболско !!!След президентските избори 11 : 0 за Корнелия , обичаща коне и козичките !!!
30
7
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
2010-ТА ГОДИНА БОРИСОВ СМЕНЯ ЛЕКАРСТВАТА НА ОНКОБОЛНИТЕ С ЕВТИНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ ! ПРЕЗ 2011-ТА СА РЕГИСТРИРАНИ 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ УМРЕЛИ ОНКОБОЛНИ!ЦЕЛИЯ ПЪРВИ МАНДАТ НА БОРИСОВ Е ДА НЕ СЕ РАЗПЛАЩА СЪС ВСИЧКИ БЮДЖЕТНИ И ДА ДЪРЖИ ПАРИТЕ ПО ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ БАНКИ ДА МУ ДАВАТ 10% ПЕЧАЛБА ОТ ТЯХ! СКАПА ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА ОЩЕ ПЪРВИЯ МАНДАТ!А ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ЗАЯВИ, ЧЕ Е ПОЛУЧИЛ 10% ОТ ПЕЕВСКИ И КОМПАНИЯ ЗА ДА ОДОБРИ ПРОДАЖБАТА НА БУЛГАРТАБАК АД ПРЕВЕДЕНИ ПО СМЕТКИТЕ МУ ВОДЕЩИ СЕ НА ОФШОРКИ В ЧУЖБИНА!
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За такова убийство да поставиш МИНУС - болен си *** .
28
3
 
22
 
! Отговори
Анчо преди 5 години
В ЕС нормата за жизнен стандарт включва 9 блага: 1. Хранене с месо и птици- минимум през ден; 2. Риба; 3. Наличие на автомобил; 4. Перална машина; 5. Телевизор; 6. Телефон; 7. Възможност за неделен отпуск извън дома; 8. Способност за заплащане на непредвидени разходи; 9. Поддържане на необходимата температура в жилището. Ако нямате възможност за три от благинките- семейството е бедно
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излез навън и извикай казаното за Собственика на ГЕРБ !От къде идват 10 % подкрепа на българина ???
26
6
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БОРИСОВ Е НАКАЗАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА ТОВА, ЧЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е ОТ АТЕИСТИ!А САМАТА БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА В ЕС И ЗАТОВА СМЕ НА ДЪНОТО И 2 ПЪТИ ПО-ЗЛЕ ОТ РУМЪНИЯ С КОЯТО ВЛЕЗНАХМЕ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ В ЕС С БЛИЗКИ ФИНАНСОВИ ПОКАЗАТЕЛИ!
25
6
 
11
 
! Отговори
Арменеца Гарабедян преди 5 години
до 26 демокрацията така работиказват ти някъде че има химическо оръжие и ти трябва да пратиш войници да убият лошитеказват ти,че като пускаш листче с написани именца вътре и си извършил най-великото дело на свободата и демокрациятапри социализма те краде една партияпри демокрацията те крадат 201 партиии във всеки град по 10-15 тодор живковци те командорятпри социализма една твпри демокрацията крякат по 200 канала и то по 24 часахаххахахахха..... демокрацията