€900 срещу €4 402... Или защо младите лекари бързат да напуснат страната?

Само ниското заплащане ли гони младите медици от България?
Обновена: 20 мар 2019 09:11 | 19 мар 2019 16:10, Боряна Павлова
275
€900 срещу €4 402... Или защо младите лекари бързат да напуснат страната?
Снимка: архив Bulphoto

Отливът на медици от България създава редица проблеми, но най-остро липсата им се усеща в провинцията. Младите хора, които учат медицина само чакат да завършат и знаят, че ще напуснат страната в търсене на по-добра реализацият зад граница.

"Голям брой добре образовани хора - IT-специалисти, лекари, медицински сестри – заминават за Германия, Австрия или Великобритания", казва пред "Ди Велт" Хелене Кортлендер, ръководителка на софийското бюро на германската фондация "Фридрих Еберт".

За една млада жена, която също смята да се присъедини към мигриращите специалисти, разказва обширен репортаж в притурка на германския седмичник "Ди Цайт". 23-годишната Лора Василева следва медицина в София и иска да работи в Германия. През лятото тя изкарала практика при един софийски лекар, работила и в Германия. Той ѝ препоръчал да учи немски и сега младата жена вече добре си служи с немската медицинска терминология. Лора иска да специализира очна медицина и разказва, че в София е много трудно да се добереш до квалификация в тази област.

Още по темата

В столицата има добра апаратура, но за асистентско място се чака с години, а една нейна позната дори трябвало да си плати, за да специализира. Лора е софиянка и не може да си представи, че след дипломирането си ще работи в провинцията, където на всичкото отгоре няма почти никакво оборудване, пише DW.

"Аз съм млада, сега са най-добрите ми години", казва тя и добавя, че тъкмо поради това иска да вземе специализация по очна медицина в Германия.

Един лекар в София взима около 900 евро

Всичко опира до разликата в заплащането, отбелязва в същата връзка "Ди Велт". България е най-бедната страна в ЕС, заплатите са съответно ниски. В повечето случаи българските специалисти обръщат гръб на родината си заради ниското заплащане на труда, допълва картината австрийският "Винер Цайтунг". В София един лекар със специалност може да изкара и 900 евро месечна заплата, но лекарите в провинцията са принудени да се задоволяват с наполовина по-ниски доходи. Още по-драстични са разликите в заплащането на медицинските сестри: в София една сестра в операционна има възможност да получава до 400 евро, докато колежките ѝ в по-отдалечените краища на страната нерядко взимат само по 130 евро.

Авторката на репортажа в "Ди Цайт" припомня, че младите асистент-лекари в германските болници започват с брутна заплата от 4 402 евро. Лора Василева разказва за своя приятел, лекар в българска болница, който за 40 часа работа седмично печелел около 350 евро.

"Защо човек да следва шест години, а после да изкарва толкова малко?" – пита се тя. Двамата с приятеля ѝ вече са проучили какви са изискванията в Германия и смятат, че ще се справят.

Лора признава, че малко се страхува да замине за непозната страна, с чужд език и неизвестна обстановка, но пък знае, че винаги може да се върне в България. И че ако не се опита да работи в Германия, после цял живот ще съжалява. "България няма да се промени, нито пък аз мога да я променя", казва младата жена. И добавя, че може да промени поне собствения си живот.

"Българските родители направо тласкат децата си към чужбина"

В своята публикация отпреди година "Ди Велт" припомня, че през 2016 година в Германия са живеели 260 000 българи, които, "противно на всички предразсъдъци, в повечето случаи са добре образовани специалисти." Вестникът пише, че българските студенти в Германия са една от най-многочислените групи чуждестранни студенти.

"А българските родители понякога направо тласкат децата си към чужбина – и са шокирани, ако тези деца се завърнат. Стряска ги мисълта, че може би са се провалили зад граница."

Според "Ди Цайт", през 2017 г. в Германия са работели 1570 български лекари. Вестникът цитира данните на Българския лекарски съюз, че между 2015 и 2018 общо 1692 лекари са обърнали гръб на страната. Фактът, че лекари така масово напускат България, води до липса на медицински персонал, особено в провинцията, отбелязва вестникът. В страната остават по-възрастните и болни хора, чието медицинско обслужване става все по-трудно, а пенсионната система рискува да се срине, коментира изданието.

Лора Василева иска да замине за Германия не само заради по-добрата професионална перспектива, пише "Ди Цайт". Тя го прави и заради… баба си. През зимата възрастната жена трябвало да носи яке и шапка в дома си, защото с малката си пенсия не можела да си плаща парното. А Лора не иска и нейните родители един ден да се окажат в същото положение.
 


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един лекар в София взима около 900 евро

А такаааа ... ма много малко бе да умира от глад ли човека с 900евро?
242
1
 
3
 
! Отговори
до 231 преди 1 месец
Имах позната на която тук не и дадоха да стане акушер гинеколог.Тя отиде в чужбина,и сега там е доцент по онкогинекология!На друга позната пак не и даваха да специализира и тя отиде в Германия! Акушер гинеколози ги изгониха от болницата и сега работят и те я в други градове,я в чужбина.
241
1
 
2
 
! Отговори
до българка преди 1 месец
Замисляш ли се,че пари се изкарват,но за лекар специалист се учи 10-11 години след средно образование!Парадокса е,че тези лекари които познавам и сега не са в България те просто можеха да заминат защото тук нямаха ангажименти-родители за които да се грижат,деца ученици.Иначе си бяха като другите дето останаха.Но те никога няма да се върнат!
240
1
 
6
 
! Отговори
лекар преди 1 месец
Имах съседи чиято дъщеря завърши екология и започна работа като секретарка в БЕХ с 3000 лв месечно.Имам и съученици чиито син завърши медицина и стана медицински представител на фармацевтична фирма.И докарва към 4-5 хиляди месечно.И двама работят в България.Но дори и дипломираният лекар не лекува хора,а рекламира лекарства!Тук където работя всички сме над 55 години и до няколко години всички,ако още сме живи ще сме в пенсионна възраст.Под 55 годишни са само 7-8 човека!Ще внасят лекари май.
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 236

Аз скандирах, защото знаех, че имам възможност, да се изнеса и да заживея нормален живот :)

Единственото, за което съжалявам е, че не мога да си взема имотите с мене...
238
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българка

Ще ги върнат, какво мислиш? 30-40 бона, ще ги изкарат за по 5-6 месеца. Даже и 10 процента лихва им надумкай.
237
6
 
7
 
! Отговори
Българка преди 1 месец
До Вики
Няма лошо, да вървят където искат, но нека бъдат любезни да върнат парите за образованието им, че ако бяха учили медицина в САЩ, щяха да им висят по 80-100 хиляди долара студентски кредит, че и повече!
236
2
 
6
 
! Отговори
И аз помня преди 1 месец
До Помня
И аз помня, че нито стотинка не се плащаше за образование, и във всяко село имаше лекар, зъболекар, мед. сестра и акушерка!
235
1
 
7
 
! Отговори
Вики преди 1 месец
нормално е да идеш, където има повече пари, не разбирам какво има за чудене.
234
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС- нали това искахме, какво скандиране беше 2007, каква радост!!! Ето резултатът- тук други освен тези с по 10 деца, дето не могатда пишат,няма да останат. Ама поне политиците ще са доволни- ще си ги избират без проблем, само срещу едно кебапче.
233
2
 
11
 
! Отговори
???? преди 1 месец
До провинциалистът

Няма да им е проблем, ако работят на Запад. Ще си платят и ще си живеят като хора, а не тук като Вас, обзети от злоба и завист... напред с другаря Борисов или другарката Нинова - все тази … отново, постоянно сме на дъното по доходи, пътища, образование... по всичко!
232
0
 
9
 
! Отговори
???? преди 1 месец
Не са само лекарите и не само младите... В България "бизнесмени" и държавни чиновници са в сговор. Освен , че се плащат унизителни заплати, също се пречи и на малкият и среден бизнес (корупционни схеми по общини, кметства, държ. агенции, полиция - шуробаджанащина, пазят се частни интереси). Другото са "мантри" от сини и червени партийни послушници. Една от най-големите е за … "умиращия запад" :).
231
7
 
11
 
! Отговори
Помня преди 1 месец
Комунистите му бяха намерили колая. Заключиха границите , 250 лв. максимум за лекарите и а бегай де .
230
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си платят ПЪЛНИТЕ РАЗХОДИ за обучение в ДЪРЖАВНИТЕ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТИ......................след това да се махат от България!!!
229
21
 
12
 
! Отговори
провинциалистът преди 1 месец
Била софиянка милата Лора , не искала да работи в провинцията................там нямало апаратура.......................поредната лигла с големи претенции, която не е дала нищо на тая държава!!!!!
228
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да
227
14
 
3
 
! Отговори
Гого Ивета преди 1 месец
Истината е че и на запада му идва края...заплатите в западна Европа за последните 15 години си стоят все на 1200-1300 Евро за чуждестраните работници,което преди 15 години беше нещо сега е слаба работа..имам познати в Лондон който казват няма да те лъжа 1200 паунда гипсо картон.. а общаците...в Лондон е ужас особено сега след БРЕКЗИТ всичко поскъпна а заплатите ниски една квартира е минимум 1000 паунда може и 2 000 паунда според зависи от количеството стай.
226
5
 
2
 
! Отговори
пацоемт преди 1 месец
Известен хкрирг, завеждащ отделение в университетска болница в провинцията, стигаше до 18хил евра на месец преди време. Гледайте какви възможности има в Бг а не в Германия!
Като е започвал преди 30 и кусур години лекарската си практика е получавал много пъти по малко от сегашните нови лекари без специалност и дори е нямал шанса да ходи на екскурзия до Германия.
225
1
 
16
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Вече и с пари не става ;-( едва се намира свестен специалист. След 10 години ще сме на нивото на войната... С бедно население толкова.
224
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин

"Защото тук медицинското образование е на много високо ниво"

Откъде бя! От Таркнистан или квит са онея държави на получоловеците?