Как падна Одрин през 1913 г. и защо е пропиляна победата?

Разказът на академик Георги Марков в Операция: История
Обновена: 19 мар 2019 10:48 | 19 мар 2019 07:10, Анисия Иванова
55

Превземането на Одринската крепост през март 1913 е нещо изключително. То демонстрира духа на една нация, възкръснала след 5-вековно иго, разказа академик Георги Марков в "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Одринската крепост е била построена под ръководството на барон Колмар фон дер Голц, пруски генерал, служил и в османската и в германската армии. Считало се, че крепостта може да бъде превзета само от пруска войска. Въпреки това, под ръководството на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, най-тежките укрепления в Източния сектор на отбраната са превзети само за четири часа и половина.

Особена е ролята на 23-ти шипченски полк и 10-и родопски полк, а гвардията на Георги Мархолев пленява Шукри паша.

По-късно сърбите повтарят пленяването на Шукри паша и дори го заснемат с кинокамера, така те си приписват част от заслугите за превземането на Одрин. Там е имало само две сръбски дивизии, но те не са участвали в атаката, довела до падането на крепостта.  За съжаление ние винаги сме били слаби в пропагандата, обощи историкът.

По думите му в Лондон е сключен много добър за България мирен договор, при това гарантиран от Великите сили. Ние получаваме цяла Източна Тракия до линията Мидия - Енос, огромна част от Беломорието - включително Дедеагач и Кавала, както и голяма част от Македония, но нашият елит не проявява прозорливост. 

"Нас винаги ни е теглело към Охрид. Историческият романтизъм е надделял над историческия прагматизъм. В историята няма "ако", но ако България не беше пропиляла този мир и не беше последвала Втората балканска война, можеше да има съвсем друга историческа съдба. Основната вина е на цар Фердинанд, но не само негова, за съжаление той е бил хазартен играч, а и управляващите тогава са се били главозамаяли от успехите и силата на нашата армия", разказа академикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
40
 
! Отговори
без митология преди 5 години
След няколко безсмислени атаки "на нож" и около 11 000 жертви, Одрин е обстрелван осем часа с далекобойни оръдия, сринат е и БГ и Срб армии навлизат съвсем спокойно съвсем без жертви. Ето това вече е истински "военен гений", да победиш без жертви.На обсадата има Дневник, който иска да чете.Истинската БГ обсадна битка е при Тутракан, много по-късно.
27
10
 
34
 
! Отговори
български боклук преди 5 години
където иде врана - все насрана!
26
7
 
38
 
! Отговори
старата слава преди 5 години
До размисълНа стара слава живеем по комунистически път вървейки!
25
7
 
45
 
! Отговори
Тогава са били мъже преди 5 години
в армията, сега са ***! " Одринската крепост е била построена под ръководството на барон Колмар фон дер Голц, пруски генерал, служил и в османската и в германската армии. Считало се, че крепостта може да бъде превзета само от пруска войска. Въпреки това, под ръководството на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, най-тежките укрепления в Източния сектор на отбраната са превзети само за четири часа и половин" Това е било армия! Но къде такива българи сега?
24
1
 
42
 
! Отговори
obektiven преди 5 години
Дори това, което е било безспорно признато като територия на тогавашна България, е представлявало сериозно териториално разширение! Споровете със т.н. съюзници е трябвало да бъдат решени на базата на компромис, но тогавашното българско ръководство не е проявило здрав разум! Примерно Пример ще дам със Солун. Всички са могли да имат претенции към този град, защото е бил една четвърт гърци, една четвърт турци, една четвърт евреи, една четвърт българи....кой да го вземе?!!!!
23
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 Няма обединените православни войски,има войски биещи се за собствените си интереси!Русия подготвя този крехък съюз,и Русия натиска България да направи отстъпки на Румъния ,която отказва да участва!Русия не изисква от Сърбия да се изтегли от безпорната зона!Гърците отказват всякакво спорузомение с България за Македония!Ние пък искаме ,,Сан Стефанските граници +Солун о.Тасос и Самотраки!!!Единствено БГ Екзархия е резервирана към тази лудост екзарх Стефан заявява на Фердинанд ,,Това ко
22
1
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
"И каква е човешката същност, "разбирачо"", попитал добитъка и влезнал в кланицата с гордо вдигната глава, рупайки последния си щипка сено. Край на баснята.
21
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17 В същата война в Леринско първо влизат сърбите ,веднага след тях гърците!Коменданта е сръбски офицер ,впоследствие в Леринско остават само гръцки войници,сърбите се изтеглят!
20
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19 Бе отворко всички българи в Османската империя са знаели ,че има турци ,само ти в 21век не си разбрал!
19
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До4. Какви турци бее. ? ! Османска империя ей. Чети историята.Турция е след 1923г.
18
6
 
43
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Любен Дилов-баща веднъж беше написал, че повече от фантастите лъжели само историците :)
17
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен13Кога и къде се е случвало някъде да влезе чужда войска и да става предоговарят граници?Сръбски и гръцки войски вече са били окупирали Македония. Чакай после договаряне.Друг е въпросът защо ни е въобще.
16
9
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само може да мечтаем за времената от преди 100 години, когато българската армия е била страховита сила!Днес, след 30 години псевдо демокрация, и най-вече след 10 години див герберизъм, не само че не можем да превземем дори и селата край Одрин, ами дори ако ни нападнат бушмените от Африка с лъковете и копията, и те ще ни превземат!България загива, и който още не го е разбрал е слепец!
15
19
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ми нормално.Фердинанд не е бил българин."Кажи ми от всичките ни царе, ханове и изобщо владетели, след Хан Токту кой е бил българин??? (Токту - това хубаво тюркско име...)Токту е някъде към 11-тия или 12-тия. А след него има приблизително 60 други. И нито един българин!Знам, че хората в България са пpости масово и ще ми наблъскат минусите само защото не познават историята, ама какво да се прави. Да почетат малко!
14
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново лъжи на псевдоакадемици!Сърбите не участвали в атаката!!Лъжа!!Ние сме тези които поискахме тежките сръбски оръдия ,които не знайно защо не сме закупили !Иначе е прав,че сърбите говорят навсякъде ,че сръбски генерал е командвал обсадата и те превзели Одрин! Даже Шукри паша искал точно на тях да се предаде ,защото те били истинските победители!!
13
17
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фердинанд не е бил хазартен играч а немски шпионин и напълно съзнателно е изпълнил командите от Берлин да обяви война на православните ни съюзници. Марков лъже, че при Одрин събрите не са се били рамо до рамо до нас брачата ***. Били сме се и заедно сме превзели крепостта, като са дадени хиляди свидни жертви. Вместо нашите обединени православни войски да изтласкат Турция от Европа и после да се направят разумни граници между България, Гърция и Сърбия, Фердинанд напада Гърция и Сърбия, едновре
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен6И каква е човешката същност, "разбирачо" с неполиран мозък?
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До размисълВсички лоши - само ти хубав.Това разбрах от поста ти.
10
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7 Виновникът за нац.катастрофи са българите от Македония заемали високи длъжности в държавата ,политици,генерали и т.н.Мемоарите на г-л Савов не са безпристрастни,естествено е да се оправдава с Фердинанд ,който е изгонен от България!Мисля ,че той беше човека казал ,,Не изтласкаме ли сърбите и гърците от Македония ,вече не се считай за цар на българите!
9
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията... Не ви бивало в пропагандата ли??????А истината е, че Одрин е превзет от българомoхамедани, както често някои от вас с презрение наричат пoмaци. Те ви вършат мръсната работа, а после се тупате в гърдите и казвате "българите го превзехме". То хубаво сте българите, ама кажете кои българи. Не може столетия да ви бършат дyпетата, а вие да ги гоните от държавата и да ги дискриминирате до ден днешен.