Нова формула, 20 000 българи с по-ниски пенсии. Неутрално

Това сочи предварителен анализ на НОИ
19 мар 2019 07:42, Александър Попов
101
Нова формула, 20 000 българи с по-ниски пенсии. Неутрално
Снимка: Булфото, архив

Новата пенсионна формула ще ощети 21 043 българи, които предстои да се пенсионират. Това сочи предварителен анализ на Националния осигурителен институт. От института пргонозират, че през 2019 г. над 67 000 нашенци ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж, като 31 на сто от тях ще получат по-ниски пари за старини. Това означава, че само за тази година близо 21 000 възрастни ще бъдат ощетени.

Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999г. От тази година в пенсионната формула се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това.

Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8%, заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент. Към момента намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдавало предимно при хората, които в периода 1997 -1998г. са се осигурявали за по-малък брой месец на високи доходи.

Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си. Без промяна ще останат размерите на индивидуалните коефициенти на 11.9% от пенсионерите.

Заключението на НОИ е, че новата формула е неутрална от гледна точка на системата. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора.

"Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя", коментира Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се кърпи социалната система, ама някак и да мине кърпежа. Та 1/3 са прецакани, 2/3 не са и се казва "ама то повечето са на далавера"И така до след 5-6 години, когато пак ще прокарат някоя подобна мярка и пак на принципа "1/3 срещу 2/3", докато всички не бъдат прекарани, но вече ще е късно
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За огромно съжаление на целия български народ, съставителите на такива закони от ГЕРБ са на вашето образователно и интелектуално ниво.Нищо добро не очаква един народ, "управляван" от прости хора, начело с пожарникар!А иначе, вие двамата може да продължите да си гласувате за ГЕРБ и да венцехвалите Тиквата. Той е умен. Прочел е цяла книга за индианците. Може и вие да стигнете Неговото ниво някой ден.
71
2
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Повече внасяш - повече получаваш : не е вярно в някои случаи. Например: преди пенсия работиш няколко години на мин. заплата. Осигурителната сума расте, но ти пада индивидуалния коефициент и получаваш по-малка пенсия, от тази, която би получил, ако не си работил тия години.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това кой по ред закон е, за тази година, гласуван без оценка за въздействие ?. Първо гласуват ,после мислят- тикви .
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кражбата на века е това.Гласувайте пак за ГЕРБ.Може и пенсии да не вземете.
68
4
 
3
 
! Отговори
ит преди 5 години
Ето типично по български, веднага всеки почва акъл да ми ръси. Аз ви казвам, че 90% от хората с моето положение се изнасят при тая система, остават тия които нищо не могат и са с ниски заплати. Точно понеже аз мисля, не искам някакви чиновници да ми дават наклон, искам моя партида, но понеже няма как или ме пишат на минимална и с останалите пари аз се оправям или отивам във Франция където поне след години ще взема висока пенсия. А бащата е финансист и има инвестиции няма нужда да го мисля.
67
1
 
12
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Проблемът идва от новите бизнесмени, които ви убедиха, че е по на далавера да не ви се внасят осигуровки върху реалните доходи и вие се съгласихте с тях. Ясно е, че отпадането на трите години е несправедливо, но защо никой не е протестирал до момента ? Защо позволихте пенсионната система да е несправедлива ? Защо не поискахте от управляващите по-добра пенсионна система, а само недоволствате по форумите ? И се радвайте, че все още има кой да внася ОВ, защото за моето поколение може и да няма !
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е ГЕРБ отново да откраднат парите като през 2011-та, но този път без Дянков.
65
1
 
7
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Казваш, че искаш пенсиите на родители ти да са ниски и ти да не плащаш за техните пенсии. Казваш и че не мислиш за твоето бъдеще. Това казваш ...
64
1
 
9
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
На 32 години човек не мисли за пенсия, но когато поумнее, вече е късно.Имам един такъв съсед, ИТ специалист, който сега е на 49 години, но има само 4 години трудов стаж, т.е. само за 4 години е плащал осигуровки и мислеше точно като теб. Сега се е хванал за главата, какво да прави, защото пенсионирането вече е пред него. Може да направи 15 години стаж и да взима социална пенсия, която ако не бъркам е 127 лева сега.
63
5
 
8
 
! Отговори
Стар софиянец преди 5 години
Лъжа е, че трудовия стаж преди 2000 година отпадал.Лъжа е, че отпадат 20 и повече години трудов стаж.Лъжа е, че хората били работили много години преди 2000 година и сега ВСИЧКИТЕ тези години отпадали при изчисляването на пенсията.Лъжа е, че сега без тези години преди 2000 година, пенсиите били с 200% по-ниски.Теоретично, това може би би могло да се случи, но не ми се смята да го проверя. Би могло, ако от 2000 година се осигуряват на минимална заплата, а има 3+3 години преди 2000 с огромни о
62
5
 
2
 
! Отговори
ит до 64 преди 5 години
Когато знаеш Англииски и Френски перфектно, имаш инженерно образование, две допълнителни квалификации едната от Франция със сертификат, и може да си намериш работа за 5 мин., задаваш правилата. А когато във фирмата има липса на кадри и печалбата и зависи от това, сменили са няколко служителя преди тебе и ако си тръгнеш няма да е розово положението, но въпреки това не предприемат действия, още от както вдигнаха прага ми преля чашата, та да ултиматум си е думата. А маргинали за мене са всички соц.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ли повечето коментиращи, твърдят лъжи, убедени, че са истина?!Поназнайвайте това-онова преди да коментирате. Така само се излагате.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
. Та съм дал ултиматом на фирмата или да измисля вариант да внасям минимално или имам предложение от Франция заминавам натам колкото и да не ми се ще.Аз пък се чудя такъв маргинал, (който вместо да говори с шефовете си поставя ултиматуми) как го търпят във фирма. Явно търкулнал се похлупака и си намерил гърне!
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най новата формула : за да не бъдете ощетени не внасяйте , а си заделяйтеЕ то за това сме на туй дередже! Вуйна ми НЕ се осигурявала, защото някой и дал същият акъл и оня ден плачеше, че щяла да бъде без пенсия!
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този проблем се появи сега заради ниската максимално осигурителна сума, която я има от 2000 година. Ако се спазваше правилото, че максималната осигурителна сума е колкото 10 минимални работни заплати, както беше в началото, сега нямаше да има проблем. Разликите щяха да са много малки спрямо досегашният метод включващ и 6 години преди 2000 година. През 2018 година съотношението максимална осигурителна сума към среден осигурителен доход беше около 2,924, а през отпадалите години има хора с над 5
57
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
От 2019 година отпадат 6 години за определяне на личния коефициент за изчисляване на размера на пенсията - трите най-добри години преди 1997 и годините 1997, 1998 и 1999. Остават 19 години и нещо - от 2000 до датата през 2019 година. Трудовият стаж не отпада, както погрешно коментират доста хора. По-лошо е предимно за хората получавали високи заплати, когато нямаше таван на осигуровките през тези отпаднали години. По-добре е за хората с по-ниски заплати.
56
0
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колкото повече трудоспособни българи заминават до Чикаго без назад, толкова по-малко ще са парите за пенсии.
55
2
 
4
 
! Отговори
До 58 zna4i преди 5 години
Ако някой е пенсионер от 2017 година и взима пенсия 500 лева, която сега ще се индексира. Новият пенсионер при същите условия и новата формула ще вземе 600 лева пенсия или 1600 лева. Редно ли е?Не схващам какво искаш да докажеш произволно жонглирайки с числата?!
54
15
 
4
 
! Отговори
ит преди 5 години
Аз пък като младеж на 32г ще ви кажа че пари за пенсии на соц. кадри няма да плащам, тука взимам 3к на месец, не ми е лошо, но за удържаните данъци и осигуровки нищо не получавам, освен да хрантута някви бивши дървени глави. Най-вероятно след време няма и да взема пенсия. Та съм дал ултиматом на фирмата или да измисля вариант да внасям минимално или имам предложение от Франция заминавам натам колкото и да не ми се ще. Пък тия които мислят, че някои образован ще остане да плаща много се лъжат