Нова формула, 20 000 българи с по-ниски пенсии. Неутрално

Това сочи предварителен анализ на НОИ
19 мар 2019 07:42, Александър Попов
101
Нова формула, 20 000 българи с по-ниски пенсии. Неутрално
Снимка: Булфото, архив

Новата пенсионна формула ще ощети 21 043 българи, които предстои да се пенсионират. Това сочи предварителен анализ на Националния осигурителен институт. От института пргонозират, че през 2019 г. над 67 000 нашенци ще навършат необходимите години за придобиване на пенсия за възраст и стаж, като 31 на сто от тях ще получат по-ниски пари за старини. Това означава, че само за тази година близо 21 000 възрастни ще бъдат ощетени.

Причината за по-ниските пенсии на част от възрастните е отпадането на трите най-добри години от 1997 до 1999г. От тази година в пенсионната формула се взима предвид осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. без да се включват трите най-добри години от времето преди това.

Анализът сочи, че парите ще паднат с до 8%, заради изчислен по-нисък индивидуален коефициент. Към момента намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдавало предимно при хората, които в периода 1997 -1998г. са се осигурявали за по-малък брой месец на високи доходи.

Същевременно 56.8% от бъдещите пенсионери щели да повишат дохода си. Без промяна ще останат размерите на индивидуалните коефициенти на 11.9% от пенсионерите.

Заключението на НОИ е, че новата формула е неутрална от гледна точка на системата. Очаква се в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

По-рано социалният министър Бисер Петков обяви, че формулата за изчисляване на пенсиите ще бъде сменена, ако анализът на НОИ покаже, че ощетява възрастните хора.

"Нека видим какво ще покажат данните, които НОИ ще представи, и тогава ще се прецени наистина дали има основание нещо да се променя", коментира Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, гледам вярвате на гербавата опорна точка, че видите ли военни и полицаи не си плащат сами осигуровките и затова пенсиите им високи. Техните синдикати отдавна искат да си плащат сами осигуровките и да им се върне старото положение. Държавата отказва, държавата на ГЕРБ, защото по този начин ще им се вдигнат пенсиите. При бай Тошо военни, полицаи и тн си плащаха сами осигуровките а после при Же лев тези пари се прибраха от заплатите в държавния бюджет и оттам се плащат, за по-ниски пенсии
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не народ , а овце ! Стрижат ги всеки ден !
31
3
 
19
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Да не забравят пинсиите да пуснат червената бюлетина
30
1
 
22
 
! Отговори
Гроб експерт преди 5 години
Намалят пенсията, качват сметкити и данъци. Всичко е балансирано
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най новата формула : за да не бъдете ощетени не внасяйте , а си заделяйте
28
2
 
17
 
! Отговори
смешници преди 5 години
тАКТИКАТА НА ГЕРБАВИЯ ЗАКОН Е СЛЕДНАТА 50 ПРОЦЕНТА ЩЕ ПОЛУЧАТ СЪЩИТЕ ИЛИ МАЛКО ПО-ВИСОКИ ПЕНСИИ, А 38 ПРОЦЕНТА ЩЕ ПОЛУЧАТ ДОСТА ПО-НИСКИ ПЕНСИИ, ПРИ ТОВА НЯКОИ В ПЪТИ ПО НИСКИ ДО ДВЕСТА ПРОЦЕНТА НАДОЛУ. Продължавайте да гласувате за шайката. Ето тролоте им тук сеят разделение, те лично получили по-високи пенсии, абре на деца хакерчета в ГЕРБ и пенсии ли дават вече
27
3
 
19
 
! Отговори
аник преди 5 години
Чудят се какви закони да измислят за да ощетят хората. Работил 40 години и сега да обира кофите за да преживява. За сметка на това техните заплати непрекъснато растат. Кога ли ще станем бяла държава--------изгледите за сега са нулеви.
26
3
 
8
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 години
Това с осигуровките на държавните служители навремето им ги махнаха от заплатата, за да им намалят пенсиите. Защото за Костов и Бойко пенсиите не трябва да се дават на хората а с тях олигархията да ремонтира Граф Игнатиев или да прави некачествени магистрали. Сиреч на олигарсите да си имат. Неслучайно през 90 те години при Костов парите за осигуровки се извадиха от заплатата им. После истериците от Реформаторския блок и ГЕРБ ги върнаха и осигурителния даход се вдигна, РАЗБРА ЛИ ГЕРБЕР УМЕН????
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактФакт ще е Елена Йончева като ви измете и се възстоновят отнетите пенсии на хората от Костов и сега доотнетите от Бойко Барселонски. Ти лъжеш, това гербавите *** само с това се занимавате. От нищо не разбирате.
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦК на ГЕРБВажно е колко ти е заплатата, такава е формулата, отнесена към минималната заплата, така и през 1997 и 1998 година има хора, които много губят от премахването им. Плюс предишните три години и държавата на герб ни обира
23
4
 
7
 
! Отговори
факт преди 5 години
До двоен мутростандартЯвно не си запознат с закона за ДЪРЖ.ОБЩ.ОСИГ.чети и ще разбереш истината кой какво плаща и какво не плаща,не лъжи хората а си плащай.
22
5
 
14
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
За това пък 500 000 ще взимат по - високи пенсии!!Отпадало правилото за трите най - добри години - правилно! Има хора особено в малките населени места и тези с много стаж само в една фирма, съвсем умишлено да се осигуряват три години на максималната вноска за да взимат по - висока пенсия. Ако осигурителната им вноска е постоянно висока, не виждам къде е проблема?! Така ще се изкара и сивата икономика.
21
6
 
8
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 години
До хора събудете сеСъбуди се ти гербави *** или заблудени от гербавата пропаганда. Част от посочените от теб вече си плащат сами осигуровките, но с това им се вдигна коефициента за пенсия. Преди това затова осигуровките им бяха извадени от осигурителния даход, за да вземат по-малки пенсии. Ама това вие троловете на ГЕРБ като сте неграмотни или а? Нарочно хвърляте тука фалшиви партенки. Върнете старата формула или хората да могат да избират по-благоприятната от двете формули на пенсиониране.
20
2
 
12
 
! Отговори
писна ми преди 5 години
До nikiКакво си служил бе на кой си служил,точно през тези години нямаше граница а разграден двор и корупция я не се прави на много работен,знаеш мнението на хората за вашата каста.
19
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гроздан Караджов казва, че по този начин НОИ си попълва дупката от милиард и половина а ГРОБАРСКОТО управление взе 2 милиарда от пенсионния фонд и ги национализира, а после пак за толкова купува 8 самолета. Абе гробари, като всяка година сменяте правилата, кой пенсионер ще гласува за вас, ако пенсията му е паднала три пъти
18
19
 
6
 
! Отговори
niki преди 5 години
До 12: Събудих се ! Е , и какво да направя? Когато служих над 30 години по границите, ти си пиеше шльокавицата до топлото дупе на жена си, а сега "ривеш" за добра пенсия. Що така ,бе ***?Взимам по 1300 лева пенсия, а ти ,като си мързелив *** ще се гънеш за 300 лева. Хак ти е!
17
5
 
14
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Четете какво е написал 12,там се крие огромния проблем и геноцид....над хората.
16
3
 
13
 
! Отговори
somebody преди 5 години
Тази бройка от 21 хиляди човека е за тази 2019 година, а за следващите? Трябва да си икономически и политически "много зле", за да игнорираш между 10 и 25 години осигурителен доход за пенсиониране на поколенията между 1950 и 1970 година
15
8
 
5
 
! Отговори
Чичо Пей преди 5 години
Справедливо, несправедливо, това е положението. Моята пенсия (бъдещата) според новата формула се увеличи. Е, не с много, ама и така бива. Щото номера на пенсионирането, драги скорошни колеги-пенсионери, е колко дълго ще я взимаш тая пенсия, това е по-важно. И не се косете, скоро ще измислят още по-нова формула, *** умора няма, само се пОти.
14
2
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
У Силистра !!! Там са високите пенсии !!! Далавера ,брат !!!