По-строг режим: 5 неизвинени в училище - без помощи година

Депутати от ГЕРБ внасят промяната, искат да ангажират родителите
Обновена: 19 мар 2019 18:17 | 19 мар 2019 18:17, Веселина Йорданова
25

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалните помощи ще бъдат строго обвързани с редовното посещение на децата от семейството в училище.

Депутати от ГЕРБ внасят законови промени в тази връзка, съобщиха на брифинг в парламента от партията.

Ако едно дете има 3 дни отсъствия от предучилищната група в детската градина или 5 учебни часа неизвинени отсъствия в един месец от една учебна година, семейството се лишава от месечна помощ за дете за срок от една година, гласи промяната.

Сегашният режим при същия брой отсъствия предвижда лишаване от помощта само за съответния месец.

Депутатът Светлана Ангелова заяви, че предложеният строг режим цели родителите да бъдат ангажирани с това децата им да ходят на училище редовно.

11 хил. души и над 1100 екипа на терен работят целогодишно не толкова по първоначалното записване в училище, а по осигуряване на ежедневното присъствие, коментира просветният министър Красимир Вълчев.

Според него са необходими санкции и те са оправдани от гледна точка на това, че образованието е задължително до 16 години. "За да бъде реализирано това право на детето, ние трябва да задължим родителя", посочи министърът.

 


25
Още от Общество
Сметната палата пита: Партиите се бавят, кога ще се отчитат?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
teo преди 4 седмици
Колко правилно и добре щеше да бъде за българския парламент и за БЪЛГАРИЯ , ако се приеме подобен ЗАКОН и за нашите народни представители които си ходят на работа когато им скимне, като Делян Пеевски и сега всички комунисти!!! ДА ама НЕ, защото ТЕ българските депутати трябва да си отрежат ПЛОДОНОСНИЯ И ДОХОДЕН КЛОН на който са се настанили! БЪЛГАРИНО ???????
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако детето е болно продължително време от детска градина
20
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Изобщо не е малоумие! В първите години на демокрацията увеличиха допустимите 5 неизвинени отсъствия на 60. И настана хаос в родните училища! После ги намалиха на 30, но беше вече късно! Учениците спокойно трупаха отсъствия, било заради продължителна закуска всекидневно или закъснения за първия час! Трябва да се сложи ред, училището да е училище, а не място за забавления!
19
1
 
5
 
! Отговори
МОН преди 4 седмици
Тези ще разберат ли, че преди да предложат поредната глупост може да попитат учителите/но не от жилтите павета в София/ а от някое малко училище и да получат мотивирано становище, че предлагат глупости. И сега семействата се лишаваха за една година при три последователни месеца с 5 отсъствия по неуважителни причини. След това родителите отговарят аз съм наказан и не взимам детски. Детето се изпраща на работа и за един ден изкарва 40 лв. или остава в къщи да гледа другите а родителите работят.
18
0
 
10
 
! Отговори
Неук преди 4 седмици
Отсъствията на ромчетата се пишат само с триещ се химикал, иначе си пътник. Я колата ще е надрана, я гумите спукани, я ти набит. Ромите не желаят да учат. Стига интеграция и социализация. Всичките се изселват в обезлюдени райони и им се дава право да крадат от самите себе си и да се самообучават. В Америка има резервати, а тук не е хуманно. Защо? Аман от политици, които са помирисвали училище само когато са им връчвали дипломата от обучението, на което не са ходили и състудентите им не ги познав
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
това добре но, дали учителите ше пишат не извинени отсъствия?!
16
1
 
10
 
! Отговори
нотариус Цветанов преди 4 седмици
Според притежателя на много апартаменти, акта за собственост е нАтурален.
15
0
 
10
 
! Отговори
33 преди 4 седмици
Поредното малоумие на "педагозите " от МОН !
Ромите , с много молки изключения ,не се влияят съществено от помощите .Вижте само какви кралски сватби правят , за които българите могат само да мечтаят . Това е управленски кьорфишек !
Ако трябва да се прилагат ефикасни санкции , това са обвързването с получаване и оставане на работа ,спиране на родител за чужбина , административно необслужване ... и тогава ще клекнат , както е в други страни !?Крумови закони и прилагането им !Оставаш без работа,не
14
2
 
4
 
! Отговори
ккк преди 4 седмици
На всеки случва да закъснее - я тролея закъснял, я нещо друго се случило- 10 закъснения са 5 отсъствия. Това е много крайна мярка. Да се спират семейните на деца, които цяла седмица отсъстват от училище, без извинителна бележка. Може детето да отиде до тоалетната и ако има опашка - закъснението готово. Има деца статуи без нито едно отсъствие, това не значи, че е научило нещо. А тези, които не вземат семейни, как ще ги накажат! Пак най-нуждаещите българчета ще бъдат засегнати.
13
1
 
2
 
! Отговори
панчо преди 4 седмици
комбинацията морков-тояга е успешен приложен в оригинален формат.по отделно не става
12
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 седмици
Присъствието нищо не значи. Ако иска да ходи, ако иска не, но всеки месец някакво входно ниво и който го мине получава помощи, който не без помощи докато мине, но вече следващото. Хам малко ще трябва да поработят и разни социални, закрили на детето, инспекторати и учители
11
2
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 4 седмици
ухааа така ще спестим няколко милярда и ще ги пренасочим в степендии за тези които искат да учат
плана е добър
10
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 седмици
Е ти спреш ли му помощите за година, той тотално спира да ходи на училище. Тая година се брои за изпусната, и се краде докато дойде следващата пак да се запишем
9
1
 
13
 
! Отговори
заключение преди 4 седмици
Когато главата ти е с особена форма, имаш и много пари за апартаменти.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
този , цвъки , признава за 100 000 Евро доплащане за пореден апартамент . това е 100 годишна пенсия и 500 годишна помощ за дете , гласувано от същия ЦВЪКЛЬО !!!!
7
1
 
10
 
! Отговори
Промити Мозъци преди 4 седмици
запитахте ли се защо училището е задължително !?
след това се запитайте - има ли поне едно задължително нещо дето да е в полза на задължените !?
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сиреч един ден да не отидат на училище им спират помощите. Вие за толкова прости ли ни имате?
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За индийците трябва да има независими изпити не може петокласник да не може да чете гладко и да не знае колко е 2+2.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Учителите никога не пишат отсъствия на патладжаните така, че все тая...
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма да се пишат и проблема е решен.