Сметната палата пита: Партиите се бавят, кога ще се отчитат?

Две седмици преди срока редовни са едва 29 от 131 регистрирани
1
Сметната палата пита: Партиите се бавят, кога ще се отчитат?
Снимка: архив, Ройтерс

Две седмици преди крайния срок отчети са подали само 29 партии от всички 131 регистрирани, съобщават от Сметната палата и напомнят за задължението по закон.

Финансовите отчети трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.

През 2018 г. е прекратена дейността на 19 партии по информация от регистъра на политическите партии в Софийския градски съд.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2018 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Ако партиите не се отчетат в срок, имуществената санкция е от 5 000 до 10 000 лв., губи се и правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители.

Има и възможност Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени годишни финансови отчети в Сметната палата за две последователни години.

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не са отчели суджуците. Чакайте малко.