Изборът на формула за пенсията - с гратисен период?

Бисер Петков: Промяната е като допир с огъня!
44
Изборът на формула за пенсията - с гратисен период?
Снимка: БТА, архив

Гратисен период от 3 до 5 години ще има за това хората да избират по коя формула да се определя размерът на пенсията им. Това обяви социалният министър Бисер Петков на заседание на ресорната парламентарна комисия.

По думите му има постигнато съгласие да се даде възможност на пенсионерите да изберат дали доходът от периода 1997-1999 г. да бъде включен при изчисляване на индивидуалния им коефициент.

Още по темата
"Също така се обсъждаше и вариант да има такава възможност за целия период, включително този преди 1997-а, за трите години по избор", каза министърът, цитиран от БНР.

До края на седмицата работна група трябва да предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, които да бъдат приети спешно от Народното събрание.

Бисер Петков отново подчерта, че става дума за бъдещи пенсии. Той посочи, че част от бъдещите пенсионери имат очаквания за определен размер на пенсиите си и правейки изчисления по новата формула, установяват, че новият прогнозен размер е по-малък. По думите му това са винаги прогнози, които имат известен риск от грешка.

 "Допирът, промяната в пенсионната формула е като допир наистина до огъня, това е светая светих в пенсионното законодателство и нормално е да бъдат толкова чувствителни всички при промяна", обобщи министърът.


44
Още по темата: НОИПенсииБисер Петков
Още от Балкани
Над 23 000 гърци са си купили е-винетка у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
7
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 седмици
Трябва да има жълти жилетки и в България. Да я запалят тая държава веднъж завинаги. Грабежа никога не свършва. Никога. Вместо да се вдигат доходите във всички направления ,те обратното ги намаляват. А тия да ги махнат от властта за винаги.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На байГаньо,сега пък бизнеса му бил виновен,че не му е внасял осигуровки!!!Ами ти що си мълча бе пич,що си му работил без пари и осигуровки?Щото си алчен,щото си неграмотен и некъдърен да работиш нещо друго или и трите заедно?
27
0
 
3
 
! Отговори
С преди 4 седмици
До бъдещ пенсионер

За съжаление такава е действителността. На този фон контрастират герберските министри, к. се подвизават като имотно брокери.
26
0
 
4
 
! Отговори
бъдещ пенсионер преди 4 седмици
Политиците и богатия елит да се огледат в народа си. В смачкания, болен, беден, беззъб необразован народ. Този народ е огледален образ на вашия морал и интелект. С този пенсионен модел ще създадете още от същото. И вие го знаете и бъдещите пенсионери го знаят.
25
2
 
5
 
! Отговори
мошеници преди 4 седмици
варианти да прескочим гратис няколко години за пенсионно осигуряване нали искат да прецакат стаж за няколко години на хора от 1990 г.-2000г. това са пари,бизнеса не внасяше осигуровки в някои фирми някои работеха без осигуровки
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хубав ми е апартамента в кв.Изток-широк и просторен и най -важното евтин.Без пари ми легна начи! И акансьора е бърз и тих,гаражите се само два ама пак бива не е като без хич.А за пенсиите -е..л съм ги.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква стана тя. Тези, които се пенсионирахме преди нова година, нямахме право да избираме по изгодния коефициент и по изгодната за нас пенсия. Сега можело да се избира. Кашата и несправедливостта става още по голяма....
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
22 Иска ти се да не е вярно но е факт.
2019 година бюджет пенсии е 9.6 милиарда лева, бюджетна субсидия 3.8 милиарда лева или или близо 40% не стигат така че НОИ няма как да се отделят.Лошото е с такава неадекватна политика ще става още по зле!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това за субсидиите не е точно така. Нека пенсиите да се отделят и с тях да се занимава НОИ. Всички останали плащания да са си ангажимент на социалното министерство. Сега е голяма каша. Ама така им изнася, колкото по-голяма е кашата, толкова по-лесно се краде.
20
5
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 4 седмици
Пич всичко това което го пишеш не е излишно, но е чиста проба популизъм че, парите щели да стигнат за всичко което си написал. Справка бюджетът на НС за целият му мандат е около 150 милиона лева,годишните субсидии на партиите са около 45 милиона, а само бюджетната субсидия за пенсии 2019 ще бъде около 3.5 милиарда лева,така че сметките ти не излизат доникъде!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не съм в състояние да се сетя, какво може да се очаква от човек, който дори няма здраво семейство, а да не говорим, че е прочел само една книга и то е прескачал страници, защо е бързал да рита мачле на улицата.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цветанов и Борисов нямат тия проблеми
Те не чакат на пенсия
Осигурили са и правнуците
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ха, ха, ха.......... ха. Тия всичко ще си кажат! Тоягата и само бой по картините нагли.
Няма спасение иначе.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако със закон се забрани съществуването на повече от 2 партии, ако се ограничи тяхната издръжка, ако се намали с 50% съставът на депутатите и се въведе образователен ценз, ако се въведат една малка част от социалните мерките, които В. Орбан въведе в Унгария, ще има достатъчно пари за пенсии, здравеопазване, образование и т.н. Защото приказките за допир до огъня и подобни, са гавра с достойнството на българите и с желанието им да водят съдържателен живот!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Министър Петков нали "волята" на Министър-председателя "слънце" беше да не се допуска ощетяване на нито един кандидат пенсионер.И сега какво разбираме щяло да има само гратисен период от 3 до 5 години, а останалите които им предстои пенсиониране след това няма да имат право да избират по коя формула, да бъде изчислен индивидуалния им коефициент.Питам защо?
14
1
 
7
 
! Отговори
Мда преди 4 седмици
Пустите му пенсионери-изядоха на Баце паричките!
13
1
 
14
 
! Отговори
Гнус и отврат преди 4 седмици
Ей сега по БТВ дадоха огромните палати, които са си купили Цветанов и Цачева. Нямало пари за пенсии, а?! Отвратително и гнусно.
12
8
 
1
 
! Отговори
софия преди 4 седмици
До9. Пишеш си свободно сега. Но ако беще соца. Не чакаше Белене за такова питане 1950г.
Така комшията питал 1950г. Какво става с фонда и никой него вял повече.
11
0
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 седмици
Пак започнаха да трият неудобните коментари дано един ден когато стане време и вие да се пенсионирате да не получите нищо само това ще ви пожелая.
10
1
 
11
 
! Отговори
Гербераст-крадец преди 4 седмици
Компенсират герберастките си кражби, като посягат на бедните пенсионери. Нямат напълване керберастките им корумпирани и крадливи търбуси. Отврат.