Калфин: Ако се вдигне минималната пенсия – няма да е честно!

Едни ще бъдат ощетени за сметка на други
Обновена: 21 мар 2019 11:27 | 20 мар 2019 22:45,
102

Не би било честно да се вдигне минималната пенсия, заяви бившият социален министър Ивайло  Калфин. Той обясни, че ако минималната пенсия бъде повишена, това ще бъде в ущърб на хората, които са се осигурявали на повече пари.

Калфин също така сподели, че има две промени в пенсионната система, които ощетяват гражданите. Първата е таванът на пенсиите, който бе върнат наскоро от правителството, а втората - коефициентът за стаж, който все още не е достигнал ставка от 1,5, както бе планирано.

Още по темата

"Държавата не преизчислява парите за пенсиите, а ги харчи за друго. Това са 700 милиона лева. Ако се вдигне минималната пенсия, няма да бъде честно. Вдигането е вредно. Това изкривява цялата система, тъй като едни ще бъдат ощетени за сметка на други", заяви Калфин.

Той обясни, че хора, които взимат минимална пенсия, ще се приравняват с тези, които са се осигурявали на много по-големи заплати. Тези, които взимат минимални пенсии и трябва да поучават тези пари, могат да ги взимат като социална помощ.

"От общо четири промени в пенсионната реформа, две отпаднаха. Две от тях обаче ощетяват гражданите. Ощетяват всички, които тази година трябва да се пенсионират и тези, които работят и им предстои да се пенсионират. Едната промяна е с връщането на тавана - от тази година отпада таванът на пенсиите. Втората е свързана с коефициента за година стаж, който трябваше постепенно да достигне до 1,5. Това не е самоцелно, а защото идеята беше човек да взима между 60 и 70% от заплатата си, когато се пенсионира. Сега обаче те са обречени да взимат 40%", обясни Калфин.

Бившият министър допълни пред Bulgaria ON AIR, че в момента субсидията от дъжавния бюджет за пенсионния фонд е около 3,8 милиарда лева, което е с близо 200 милиона по-малко от 2015 година.

"Правителството си спестява между 800 милиона и милиард от пенсии. През 2015 година бяха дадени 8 млрд. за пенсии годишно. Четири от тях бяха от държавния бюджет. През 2019 г. сумата е 9,5 милиарда, но субсидията е 3,8 милиарда", посочи Калфин.

Той посочи, че тези милиони са пари, от които могат да бъдат преизчислени пенсии на много хора.

"Ако бъде взет средният осигурителен доход и се преизчисли, хората ще взимат по-големи пенсии. В момента имаме около 2,2 милиона пенсионери, като пполовината от тях взимат средно по 200 лева", добави Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че пенсиите при ГЕРБ се увеличават по-съществено, само когато има избори, примерно с 9%. През останалото време се увеличават съвсем малко - 1-2%.
69
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75ЛЪЖЛИВА ПРОПАГАНДА!!!Ти какво си пил бе комунист? поне да беше познал абривиатурите на партиите.Леле колко сте зле, не е истина братче!
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При НДС+ДПС перз 2001-2005 години, заплатите се величиха с 7% средногодишно. При тройната коалиция ГЕРБ+ДПС+БСП през 2005-2009 години, заплатите се увеличаваха с над 14% средногодишно. При ГЕРБ след тях, заплатите се увеличават с 6% средногодишно. С нарастването на заплатите, нарастват и пенсиите. Избирайте кой да е на власт.
67
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калфин е истински долен ляв.Затова когато БСП са на власт пенсиите и заплатите са замразени. От благодарност към верния им кух електорат.
66
4
 
18
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
КАЛФИН, ТИ НЕ СИ БЪЛГАРИН ! Иначе щеше да знаеш, че Българина е "спящ носорог" ! НАЛИ СЕ СЕЩАШ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАЗЯРЕН НОСОРОГ КОГАТО МУ ПОДПАЛЯТ ТРЕВАТА ПОД КРАКАТА ?! ТРЪГНЕ ЛИ И АРМИЯТА НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ ... ! Не си играй с кибрита като малко дете, а докажи, че има някакъв смисъл от онова на раменете ти !
65
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този ли му викаха човека г..з! Този беше създателя на рИформата /предпоследната/ за пенсиите и ето ви го ефекта! Сегашния министър /бил голям ексПърд/ по пенсионно дело пък се оказа един мрънкащ, шикалкавещ чиновник и нищо друго, подобно на един друг дето оглавява сега вече като пенсионер някакъв институт и ходи да ръси акъл по телевизиите!
64
2
 
26
 
! Отговори
АМАн от КАлфин преди 5 години
Публикувайте пенсиите в Европа. Срам ме е да кажа, че в БЪлгария моите родители вземат по 100 евро пенсия за над 43 години трудов стаж като учители.Колеги от Литва подават пенсии по 450 - 650 евра месечно..Имайте впредвид че престъпниците на власт от пенсии заплати помощи за раждане и отлеждане на деца не могат да откраднат нито лев.Крадат милиарди през оперативни програми на министерства и ведомства и през евро фондове.
63
2
 
15
 
! Отговори
за всички,и за всеки преди 5 години
слава на починалите пенсионери без пенсии!!!
62
2
 
20
 
! Отговори
Циник до 53 преди 5 години
Ей *** може и да се познаваме и аз съм поработвал там --заплатите на тъкачките тогава бяха по високи от на някой други мислех ,че пенсиите им са по добри за толкова стаж? ама то на фиша много помня какво пишеше сигурно добавките бяха повече и накрая няма пенсия/ особено за работниците/...-------------Когато майка ми почина ... баща ми "получи" компенсация от нейната пенсия в размер на 20лв.Държавата - ни краде от скоропостижно починалите и пенсионери - и парите вървят за ромите
61
3
 
9
 
! Отговори
НЯМА ДА Е ЧЕСТНО преди 5 години
До KOKOДругите останали да не сме работили по-малко и без образование
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калфин и Чираков са вече на пенсионна възраст. За това трябва да се махне тавана, за да взимат те пенсии колкото десет други пенсионери на минималната пенсия
59
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам и позор. Държавата ощетява гражданите и живее на гърба на пенсионерите. Милиарди се пропиляват по неефективен начин. Кажете ми къде в Европа има минимална пенсия от 100 евро, освен в Албания? При положение, че половината пенсионери я взимат. Премахват тавана за 20 хиляди превилигировани, за да взимат огромни пенсии, когато трябва да се даде приоритет на минималната пенсия и малките пенсии до 300 лв. Държавниците не могат да разделят три кила сено на две магарета и се занимават постоянно с манипулиране на бюджета
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип е прав, но и той е от тях. Да не забравяме кой министър при герб вдигна годините и направи така че всяка година да се качват с шест месеца. Черен ми е пред очите. Противен човек и политически труп.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таван на пенсиите все още трябва да има, докато не отпаднат годините, когато нямаше максимална осигурителна сума. Не става с 2 пъти по 3 последователни години с високи осигуровки, да зачеркнеш размера на осигуровките от почти целия си останал трудов стаж и да искаш пенсия от 20 хиляди лева. Без таван, само ако се отчитат осигуровките за целия трудов стаж, а това ще стане само със стажа след 2000 година и разбира се само за новоотпуснатите пенсии. Годините 1997-1999 са под въпрос.
56
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калфин е прав, но по принцип самото съществуване на минималната пенсия обезмисля осигуряването на реални доходи и води до уравниловка в пенсиите.
55
3
 
30
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
54
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но е много по честно ние да взимаме в парламента по 10 бона и на 3 месеца да си вдигаме заплатките с който не можем да издържаме дечицата си в Швейцария, Англия, САЩ.
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно ще е ако пенсиите са по 12.50 лв. на месец.
52
1
 
20
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
Калфин, както и останалите душегубци на жълтите павета да не се правят на биени мечки, че на Българина му изтича търпението ! ПАРИ ИМА ДОСТАТЪЧНО НО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ (КРАДАТ) ПО "ИНТЕГРАЦИОННИ ЕЛЕКТОРАТИ" И СОБСТВЕНИ ФИРМИ ! И това изказване за минималната заплата си е ЧИСТА ПРОБА ГАВРА ! При най-високи цени в ЕС получаваме най-ниска заплата ! Няма ли сме качество, били сме мързеливи !!! Обаче тировете летят с "некачествената" продукция към ЕС и си отработваме полагащата ни се в надницата почивка!
51
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце е вреден за държавата и за здравето на нейните граждани!!!