Бунтът на белите престилки: Малко пари, липса на уважение

Ще останем ли без медицински сестри?
Обновена: 21 мар 2019 11:33 | 21 мар 2019 11:15, Петя Славова
39

Медицинските сестри излизат на втори протест днес. Те ще бъдат пред сградата на Министерството на здравеопазването. Здравните работници искат по-добри възнаграждения, за да могат да се посветят на пациентите си, а не да се налага да работят по 12 часа и то на две места.
Още по темата

В "България сутрин" председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви, че ако до месец не бъде разработена адекватна методика за разпределение на средствата в здравеопазването, както обеща министър Ананиев, протестите ще продължат.

"Не става въпрос само за пари. Те са важни, за да бъдат хората спокойни. Заплащането може да бъде постигнато по някакъв начин. Има огромна липса на уважение към професията ни. През всички тези години настояваме за нормални заплати и условия за работа. Колегите се намират в изключителна емоционална активност.

В момента колегите искат почти същите неща, но има и такива искания, които в момента не могат да бъдат постигнати, обясни Василева.

Ще подкрепим всички позволени от закона форми на протест. Настояваме за поне 950 лева, както е заложено в колективния трудов договор. Когато работиш на 2-3 места, работиш за сметка на собственото си здраве. Министър Ананиев е обещал в рамките на месец да бъде разработена методика за разпределение на средства. Ако това не случи протестите ще продължат", заяви още Василева пред  Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че още преди десет години Асоциацията на професионалистите по здравни грижи е алармирала правителството, че ще започне затваряне на болници заради липсата на персонал. Никой обаче не е обърнал внимание на това предупреждение и поради тази причина напоследък все повече здравни заведения се закриват.

Ако господин Борисов за пореден път намери извънредни средства може би колегите няма да напускат в такава масовост, но самата Василева няма разчети колко е недостига. По думите й, са водени дискусии, разговори с много политици, но исканията им почти не се изпълняват или стъпките са малки  в дадената посока. Но колегите нямат време да чакат, защото работят за сметка на собственото си здраве.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До +15Тези искания са отгоре на това, че професията им е отговорна, трудна, изморяваща, вече и дефицитна и работят вместо за поне средната за страната заплата, тяхната е близка до минималната.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Професията на мед сестрата в БГ не е автономна професия, нямат право да работят самостоятелно.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Те са толкова обезверени, най-верятно дори и тези мижави пари няма да им дадат. Протестират от десет години!
29
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ДА ... БИЛ СЪМ В БОЛНИЦА ...И СЪМ ОПЕРИРАН ОТ СУПЕР ХИРУРГ !!! НО МЕД.СЕСТРИТЕ СЕ ГРИЖЕХА ЗА МЕН И ПРИ ОПЕРАЦИЯТА МИ!!! А САНИТАРКИТЕ - ОСИГУРЯВЯТ АТЦЕЛЯВЯНЕТО ТИ !!!! СЕСТРИТЕ ТЕ ПРАВЯТ ЖИВ ,САНИТАРКИТЕ ТЕ ПРАВЯТ ЧОВЕК !!! СЛАВА НА ХИРУРГА -И ПАРИ !!! НО ТЕЗИ ,КОИТО ТЕ ВРЪЩАТ В ЖИВОТА И ОБЩЕСТВОТО ЗАСЛУЖАВАТ И ЗАСЛУЖАВАТ И ЗАСЛУЖАВАТ !!! И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ : БЯХ "АЛА БАЛА СЛУЧАЙ" - КИСТА !!!!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах им исканията по телевизията. Сами са си виновни. Искали 2 минимални заплати.Това е 1120 лв бруто или около 870 чисто.Сервитьорите по морето с 11 клас и без отговорност за човешки живот искат 2 000 чисто.тези са готови и за 900 да бачкат. Като сами се оценявате ниско, никой не ви е виновен.
27
0
 
3
 
! Отговори
АДЕНАУЕР преди 5 години
България може да се спаси само по един начин:Пълна НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ЛУСТРАЦИЯ на богатствата и заграбеното от 1,6 милиона *** и ДС престъпници за срок от 50 години и ДЕКОМУНИЗАЦИЯ НА ОБШЕСТВОТО ,повторение на ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА на ГЕРВАНИЯ след ВСВ.Всичко друго е ДРЪН-ДРЪН ЯРИНА.
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да има пари за сестрите, когато трябва да има пари за следващия апартамент на Цецо Крадецо?!
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излез от, като можеш. Тегли кредит работи открито. Създайте си ИМЕ. Това е решението. Парите сами ще дойдат
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Картинката на синдикати и асоциации е пошла и пълна с евтини номера -Не става въпрос само за пари- да ами откажете се от,, доброволния ,,членски внос
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искат, само искат. Какво давате виждате ли? Имах неудоволствието да се сблъскам с работата на тези особи в продължение на доста време. Нямате си идея за какво иде реч - арогантно поведение, самочувствие до небесата и никакво човешко отношение към пациента и към близките му. И това в столична голяма болница. Не ми се мисли за други места. Хайде дайте вие от себе си, покажете се като милосърдни, каквито трябва да сте и..... е, тогава искайте? Писна ми от искащи......................
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подкрепям сестрите!
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 Хората се трепят по 100+ часа на седмица, защото след 12 часа в болницата, понякога следват 8 часа я в скалд, я нещо подобно.
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
време е някакви различни субекти да се появят в управлението, грб, бсп, дпс ги видяхме колко добре крадат и колко са безхаберни
19
6
 
17
 
! Отговори
лекар преди 5 години
След ,,,5-6 години,ще ви дойде зора,на главата,,,спешен случай за ваш роднина-дете ,,,,ще ви закарат в най-близката окръжна болница към 23 часа и ,,,,ооо,,,с учудване , ще раберете , че няма дежурни,,,, всички лекари са избягали или са измряли или пенсионирани,а сестрите бачкат в Италия и Германия,,,ще има 1 дежурен за цялата болница и кой изкара до сутринта изкара,,,,тогава,пак ще си говорим,,,
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако бяха от етноса щяха да им вдигнат заплатите... опа забравих, че етноса получава без да работи
17
5
 
20
 
! Отговори
lekar преди 5 години
пичове,,,,,,сестрите -бачкат за по 600 лв нето,,,до скъсване,а работата е много и трудна,,,не става така ,,,прави са момичетата да искат добри заплати,знаете ли по колко нощни смени имат на месец, а ?,,,,,а празничните смени,,,а,,?,всички ще избягат,една замина за Германия,2 за Италия,,дават им по 2 000 Е на месец там,,,,,
16
3
 
20
 
! Отговори
Така де преди 5 години
Няма пари за медицинските сестри, но в герберастката шайка сигурно има надпревара по имотни облаги. Цветанов, Цецка, Веждито....... Изкупуват всички луксозни имоти в столицата. Лакомия за тях и беднотия за сестрите.
15
12
 
8
 
! Отговори
+ преди 5 години
Преди да поискаш трябва да дадеш. Само искания и на какво отгоре ????????
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово лекари и мед.сестри, вкл. лаборантки, работят на две места или на повече. На едното място са на пълен работен ден, на останалите за по няколко часа, а ако е повече от едно може 1-2 дни на едно място, други 1-2 дни на друго място и т.н. Има лекари, които през седмица идват за 2 часа някъде и т.н.
13
5
 
18
 
! Отговори
Прави са да искат преди 5 години
В последните три години ми се наложи често да лежа в една от най-големите болници в София. Като цяло не мога да се оплача - гледат си работата, любезни са, стига да не се опитваш да им се качиш на главата. При това имат доста работа, а не мързелуват по цял ден, както казват някои. Същото важи и за лекарите и санитарките. Понякога даже се учудвах на търпението, което имаха към пациентите. На други места може да е по друг начин, но при мен е както казвам.