Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина

За 20 години - 30 хил. вече са напуснали България
Обновена: 22 мар 2019 23:57 | 22 мар 2019 23:00, Нели Христова
136
Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина
Снимка: Булфото

Ниското заплащане и неизпълнени обещания изведоха медицинските сестри в цялата страна на протест вчера. Докато исканията им за достойно възнаграждение на труда не бъде изпълнено, те ще продължат с изразяването на своето недоволство.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев обеща, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона лева, които държавата отпусна извънредно за болниците.

"Механизмите за определянето на работните заплати са такива, че Министерството на здравеопазването доста трудно би могло да се намеси в тях. Това е възможно да се случи частично в болниците, които са реална собственост на ведомството. Затова не съм сигурен доколко Ананиев е дал подобно обещание за увеличение на трудовите възнаграждения", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

Междувременно стана ясно, че здравният министър се е ангажирал с изготвянето на нова методика за изчисляване на заплатите, защото експертен анализ показал, че персоналът в различните лечебни заведеия получава различни възнаграждения. От новата методика трябвало да стане ясно къде и с колко да се увеличат заплатите.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националната пациентска организация Виктор Паслалев отбеляза, че през последните 20 години 30 хил. медицински сестри са напуснали България.

"Трябва да обърнем внимание на факта, че страната ни е член на ЕС и като такъв има свободно движение на работна сила. И ако тези медицински сестри не получат адекватно възнаграждение у нас, то те ще отидат да работят в чужбина", отбеляза той.

По думите му, медицинските сестри са гръбнакът на здравеопазването ни. Затова държавните органи, занимаващи се с този сектор, неминуемо трябвало да намерят механизъм, по който да удовлетворят исканията им. В противен случай целият български народ би бил ощетен.

И двамата гости в студиото на Ганиела Ангелова се обединиха около тезата, че проблемът с възнагражденията е принципен и касае не само медиците, но и всички работещи граждани в държавата, защото заплатите у нас са много по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
ГЕРБ преебаха Стандарта за Лечение . Позволиха Лекарите да работят без сестри и акушерки , Зъболекарите без сестри . Световния Медицински Стандарт за Лечение , написан от Световната Здравна Организация налага стандарт - всеки Лекар , Зъболекар да има Сестра или Акушерка в Практиката си . При Операция стандарта е Две Сестри или Акушерки на всеки Лекар .Това се нарича СТАНДАРТ - вие бихте ли си оставили Здравето и Живота в ръцете на Лекар който сам си бърка и бърше кръвта , или зъболекар ?
98
4
 
22
 
! Отговори
истината е... преди 5 години
Мед. сестрите отдавна заминават , единствените които са тук все още са в предпенсионна възраст и както 90% от работещите, гледат да избутат до пенсия . младите отдавна са тръгнали или стягат багажа
97
2
 
23
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
Защо в българският ад - около казаните с катрана няма дяволи?Много просто - българите услужливо взаимно си натискат главите в него.Искали сестрите за 300 евро на месец - да блъскат дежурства ..Ми няма как да стане
96
7
 
33
 
! Отговори
Излекуван пациент преди 5 години
Всички трябва да подкрепим сестрите. Те не искат луксозни герберастки имоти, те не искат служебни автомобили, те не искат охрана, те не искат охолен герберастки живот. Те си искат откраднатите от герберастката шайка пари и достойно заплащане. Успех!
95
5
 
8
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
***.... ръчкай на автомивката ... и не се затормозявай с неща над интелектуалния ти хоризонт:-)
94
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Всички трябва да се изнесем от тази територия, наречена България! Направиха ни от инженери шофьори и продавачки! За 30 години управляващи "отляво и отдясно" съсипаха икономиката на страната! И вчера ми казват, че в близките 15 г. ще се търсят само секретари, шофьори и продавачи, т.е. икономиката се крепи само на търговията! Това не е държава!
93
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мед. сестра 102Лекарите са на първо място в системата, мед, сестри сте само ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ.Колкото по-бързо го разбереш, по добре за теб!!Ясно е , че няма да станеш лекар никога!!За това се иска повече акъл...............да, ясно е!!!
92
2
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Лекар и Сестра са Неразделни . И двете Професии изискват Висше Образование .Ще ви дам пример - Автомобил и Шофьор .Колата не може без водач , и водача не може без кола .Това са стандартите на Медицината . Другото са глупости на търкалета .
91
5
 
13
 
! Отговори
мед сестра преди 5 години
*** продъжават с това което могат най-добре !Да плюят.Национален спорт - плюене!
90
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 98Жена ми е лекар-невролог , да , завиждаш ли ми???Освен това е супер-жена във всяко едно отношение!Аз съм професор по биохимия, но не е мястото да се хваля тук, и то точно на теб!
89
10
 
9
 
! Отговори
Да,де. преди 5 години
Ами, да отидат в чужбина.Ще заработват по две заплати.Един коментира.Добрите сестри ще бъдат винаги до леглото,а може да бъдат и в леглото.Та, ще заработват добри пари.
88
5
 
14
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
И жена ти като е лекар ко? Искаш да кажеш,че има кой да те храни ли, разбирачо. Хвали сес твоите постижения, не с тези на жена ти. П ...мияр
87
2
 
21
 
! Отговори
NN преди 5 години
Ако не плащаме добре на народа си , ще останем без Държава!
86
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарите са най-важни в системата, мед. сестри са на второ място!!!
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужас след ужас.Не ми се водят философски диалози.БАПЗГ е създадена от 2003 година и защо 2019 г.има протести ?
84
6
 
18
 
! Отговори
Гербераст-крадец преди 5 години
Корупция, кражби и герберастка простотия. Това е управлението на България през последните десет години. С вас сме сестрички. Никаква отстъпка. Вашите пари за заплати са в частните герберастки сметки. Искайте си ги!
83
18
 
18
 
! Отговори
Илиян преди 5 години
Да заминават, ако им стиска!Освен да пият кафе, пушат цигари, чоплят семки,създават интриги, за друго не стават!Език не знаят!Има и изключения, но малко!Изключенията са малко и работят в частните болници!
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системите ни убиват. Те отдавна са на 80-ти level. Медицината отдавна може и съществува без пациенти вие за медицински сестри говорите. Лекарите били най-важни в системата. На джипитата доскоро им плащаха за отдавна починали пациенти, на другите пък им превеждат пари от касата за неизвършени дейности. Същото казват и учителите, че те били най-важни в системата на образованието. И там могат без ученици и само реват за недостиг на учители, за да могат да изкарат до 90 годишна възраст на работа.
81
6
 
23
 
! Отговори
Благодарен пациент преди 5 години
Работете български роби! Работете и си плащайте редовно данъците, защото шайката ГЕРБ ще си купува още луксозни имоти. Трябват им много пари.
80
3
 
21
 
! Отговори
за номер 88 преди 5 години
До мед. сестра 88Ей заради такива като номер 88 мед.сестри много хора не им подкрепят протеста!И между тях има всякакви....................много добри и свестни сестри, но има и големи злобарки и надути кифли , които по-добре да се махат от България!!!"Всяко стадо си има ***".............както са казали хората!