Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина

За 20 години - 30 хил. вече са напуснали България
Обновена: 22 мар 2019 23:57 | 22 мар 2019 23:00, Нели Христова
136
Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина
Снимка: Булфото

Ниското заплащане и неизпълнени обещания изведоха медицинските сестри в цялата страна на протест вчера. Докато исканията им за достойно възнаграждение на труда не бъде изпълнено, те ще продължат с изразяването на своето недоволство.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев обеща, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона лева, които държавата отпусна извънредно за болниците.

"Механизмите за определянето на работните заплати са такива, че Министерството на здравеопазването доста трудно би могло да се намеси в тях. Това е възможно да се случи частично в болниците, които са реална собственост на ведомството. Затова не съм сигурен доколко Ананиев е дал подобно обещание за увеличение на трудовите възнаграждения", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

Междувременно стана ясно, че здравният министър се е ангажирал с изготвянето на нова методика за изчисляване на заплатите, защото експертен анализ показал, че персоналът в различните лечебни заведеия получава различни възнаграждения. От новата методика трябвало да стане ясно къде и с колко да се увеличат заплатите.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националната пациентска организация Виктор Паслалев отбеляза, че през последните 20 години 30 хил. медицински сестри са напуснали България.

"Трябва да обърнем внимание на факта, че страната ни е член на ЕС и като такъв има свободно движение на работна сила. И ако тези медицински сестри не получат адекватно възнаграждение у нас, то те ще отидат да работят в чужбина", отбеляза той.

По думите му, медицинските сестри са гръбнакът на здравеопазването ни. Затова държавните органи, занимаващи се с този сектор, неминуемо трябвало да намерят механизъм, по който да удовлетворят исканията им. В противен случай целият български народ би бил ощетен.

И двамата гости в студиото на Ганиела Ангелова се обединиха около тезата, че проблемът с възнагражденията е принципен и касае не само медиците, но и всички работещи граждани в държавата, защото заплатите у нас са много по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мед. сестри никога не са се славели с много акъл, дори 80 % от тях са доста тъпички!Ако бяха по-умни, щяха да са станали докторки!!
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички " работят на черно" , тогава откъде пари за здравни вноски?Значи за 500 лв заплата няма да намерят сестра, защото парите от Касата не стигатСледва - въвеждането на доплащане при прием в болниците Ще останат няколко болнични за " бедни" и в другите ще се доплаща за лекуванеЩом в студиото са решили, че "всички заплати в страната са ниски", което в същност е лъжа.Чуждите фирми плащат сравнително добре
37
3
 
15
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
Няма нужда от нова методика , а от пари.
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-високи заплати искате, ама Артекс как ще строи небостъргач тогава??
35
16
 
6
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Анонимен 34Тъй де, 7 лева доматите и 12 лева бирата. А в София са по 2 лева. Като отчетеш как се работи в UK и как в България, излиза че в Бг съвсем не е зле, само много се хленчи.
34
12
 
8
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
Ниско заплащане,наглост голяма.....560лв ви стига.
33
17
 
17
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Да отиват...сега след като нищо не правят вземат прекалено големи заплати.Когато лежах в болницата в Сливен си сменяхме системите сами а ако някой звъннеше му се караха .
32
19
 
17
 
! Отговори
Прав им път преди 5 години
никому няма да липсват !!!
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Американ 26Кило домати струва 3 паунда, една бира в кръчма около 5 а от магазина три бири по 700мл за 5.Мед сестрите в Англия имат доста допълнителни пъркове/намаления, това което в България не са и сънували. С две думи в България българина е много оакан по всичките фронтове и дейности!
30
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия дяволи с белите престилки. Трябва да излезат от колектива и колективите. Да си направят индивидуални фирми, кабинети. И да се захванат да си градят ИМЕ като професионалисти. Способните ще ги търсят и ще им плащат
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До30. За да останат в БГ. Трябва да стане пълна приватизация. От колективни договори на работа в индивидуални. Собственоста на земята да премине в частни производители . Това значи смяна на конституцията. Това значи и защита на собственоста стоки, услуги, производство. Това значи ново мислене на хората в институциите. Е така е в ЕС.
28
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За гербавите *** проблемът е никакъв, да заминавали сестрите.На тях им трябват единствено полуграмотни мyтpи, доценти по развиване на маркуч, слабоyмни ченгета със седем апартамента и вещици завършили Рабфак!Сестрите и лекарите да заминават, не са им нужни!Ще висите накрая по дърветата, с гърла натъпкани с пари!
27
5
 
20
 
! Отговори
раша нашана преди 5 години
рода ми отдавна напусна бг аз бях първият всички мои деца са в мюнхен всички племеници са в мюнхен фирландия англия.в бг остана сестрами с мъжа си които е болен брат ми със жена си които ослепя от диабета.от тези четри човека които останаха в бг страната няма никаква полза от тях страната ни нищо не прави да се върнат бг граждани.децата ми са с висше образувание племениците ми също бг испусна питомното сега да гони дивото няки обърна ли внимание че юли и август градовете и селата са пълни с хора
26
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3-4 милиона са напуснали страната,
25
6
 
24
 
! Отговори
Цветан Цветанов преди 5 години
Няма да вдигам заплатите. Трябват ми за апартаменти.
24
3
 
17
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 5 години
Като не им харесва да ходят в чужбина. Аз като се разболея ме лекуват в Германия с пари от данъци.
23
7
 
7
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Ще ти кажа в коя чуж 221850 лири са много малко там, кажи сега колко струва една бира или кило домати?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как заедно,едните винаги са покровителствени за сметка на другите.
21
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да заминават където искат и без това ще има закриване на болници. Съкратете ги или ги уволнете Населението намалява с всеки изминал ден, няма нужда от тях.
20
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо винаги преди избори излизате с искания, къде бяхте до сега ?!Полицаите и те със същия номер . И защо винаги по отделно , другите хора и те са на съща хал , за тях кога 1200лв ?!КОГА ВСИЧКИ ЗАЕДНО , КОГА ???!!!