Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина

За 20 години - 30 хил. вече са напуснали България
Обновена: 22 мар 2019 23:57 | 22 мар 2019 23:00, Нели Христова
136
Ако не плащаме добре на медсестрите, те ще отидат в чужбина
Снимка: Булфото

Ниското заплащане и неизпълнени обещания изведоха медицинските сестри в цялата страна на протест вчера. Докато исканията им за достойно възнаграждение на труда не бъде изпълнено, те ще продължат с изразяването на своето недоволство.

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев обеща, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона лева, които държавата отпусна извънредно за болниците.

"Механизмите за определянето на работните заплати са такива, че Министерството на здравеопазването доста трудно би могло да се намеси в тях. Това е възможно да се случи частично в болниците, които са реална собственост на ведомството. Затова не съм сигурен доколко Ананиев е дал подобно обещание за увеличение на трудовите възнаграждения", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

Междувременно стана ясно, че здравният министър се е ангажирал с изготвянето на нова методика за изчисляване на заплатите, защото експертен анализ показал, че персоналът в различните лечебни заведеия получава различни възнаграждения. От новата методика трябвало да стане ясно къде и с колко да се увеличат заплатите.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националната пациентска организация Виктор Паслалев отбеляза, че през последните 20 години 30 хил. медицински сестри са напуснали България.

"Трябва да обърнем внимание на факта, че страната ни е член на ЕС и като такъв има свободно движение на работна сила. И ако тези медицински сестри не получат адекватно възнаграждение у нас, то те ще отидат да работят в чужбина", отбеляза той.

По думите му, медицинските сестри са гръбнакът на здравеопазването ни. Затова държавните органи, занимаващи се с този сектор, неминуемо трябвало да намерят механизъм, по който да удовлетворят исканията им. В противен случай целият български народ би бил ощетен.

И двамата гости в студиото на Ганиела Ангелова се обединиха около тезата, че проблемът с възнагражденията е принципен и касае не само медиците, но и всички работещи граждани в държавата, защото заплатите у нас са много по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари