Редица ВЕЦ-ове трябва да се премахнат, нарушават директиви

Голяма част от тях са изградени без ОВОС, обясни Димитър Куманов
22 мар 2019 17:30, Екип на Bloomberg
46
Редица ВЕЦ-ове трябва да се премахнат, нарушават директиви

Голяма част от ВЕЦ-овете са изградени в тежко нарушение на директивите на Европейския съюз (ЕС). Това каза Димитър Куманов, основател на "Риболовен клуб Балканка", в ефиран на Bloomberg TV Bulgaria. В момента има наказателна процедура срещу България за неспазване на директивата за хабитатите, свързани със зоните от „Натура 2000“, коментира той.

"Много от ВЕЦ-овете са построени без оценка на въздействие и без оценка на съвместимост с мрежата „Натура 2000“. Поради това има директни становища, че има риск от значително увреждане".

Тези ВЕЦ-ове ще бъдат премахнати, тъй като европейското законодателство е нарушено много тежко, заяви Куманов.

"В язовир „Цанков камък“ са вложени 1.5 млрд. лв. за порядъка от 80 вата инсталирана мощност на Водно електрическата централа под него, което е груба грешка".

При язовир „Яденица“ има огромен сеизмичен риск. Нормите за проектиране на сгради и съоръжения забраняват строителство на язовири в такива сеизмични райони с огромни разломи, отбеляза той.

Повече по темата може прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :)"Щом язовир Цанков камъке груба грешка,дръндарския хидроинженер ще връща ли милионите?"---Язовирът е проектиран много преди Доган да стане фактор. Така,че ТУК той не е сгрешил. "Грубата грешка" е, че агата НЕ Е ПОКАНИЛ "другия хидроинженер" (от Банкя) заедно да "проектират" милионите. :) Но Тиквуня тогава още не беше "фактор" :) Така, че грешката е само в акъла на пожарникаря.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тия джендърски законисега ,пък и ток да нямаме!?!Е,нали уж ВЕЦовете произвеждат енергията екологична чисто ?А,и незнам в света да съществува закон, който да е в сила със задна дата!Каква е гарнцията ,че след време няма ,да се приемат още по джендърски закони и пак ще трябва да се руши!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЕЦ "Цанков камък" (т.е. язовирът) не влиза в зона определена от "Натура 2000". Тоя рибар, Кузман, дето се изказва е абсолютен ***: не ВЕЦ-овете, а водният резервоар влияе на околната среда; но тоя подглася на тиквения премиер в плюенето на "Цанков камък"; вероятно рибарът е чул-недочул за малките частни ВЕЦ, изградени на реституирани терени, които дори не изисват завиряване, та да влияят на "хабитата". :)А, Кузман да внимава с рибите, че те плуват... и се мушкат навсякъде. :)
21
5
 
7
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 11Кога "Водата ще свърши" зависи от глобалното затопляне, а за него са виновни кравите в САЩ и Европа. Премахнете кравите и не яжте толкова хамбургери. Веднага да се измисли Директива срещу хамбургерите.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 1 януари 2007-*** сме обвързани с Натура 2000. Нищо не може да ме убеди, че повечето ни ВЕЦ-ове са строени след тази дата. Не е нормално да рушиш част от енергийната система заради мерки влезли в сила постфактум.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проклети да са ЕС и ЕК!!!
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОФФциии,оФФции!Това сме всички ние!Едно Стадоо,за стригане,доене и накрая за разфасоване!На ви евроГГейски съюз!Не ни ттрябва война а само директиви -резултатът,като след война!И всичко си правим сами!Сами!
17
3
 
18
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 1Не, това е защото американските жентрали нямат пазар, а по договора, подписан от СДС, трябва да купуваме произведената им енергия, дори ако нямаме нужда. Затова ще спрат всички ВЕЦ-ове,конкуриращи американските ТЕЦ.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много от ВЕЦ-овете са построени без оценка на въздействие и без оценка на съвместимост с мрежата Натура 2000И ква оценка да имат от "Натура 2000", чиито текстове са влезли в сила през 1979-та и 1992-ра година? Ние през този период в ЕС ли бяхме? Нищо няма да бутате!
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В язовир Цанков камък са вложени 1.5 млрд. лв. за порядъка от 80 вата инсталирана мощност"---ЕГАТИ НЕВЕЖЕСТВОТО !!! 80 вата е "инсталираната мощност" на една ел. крушка !!! Мислите ли като пишете!?ВЕЦ "Цанков камък" има 2 хидрогенератора, всеки с активна мощност от около 48,5 МЕГАВАТА, т.е. общо около 100 МЕГАВАТА !! Писачи нещастни, знаят само да оплюват и да трият коментари.
14
3
 
15
 
! Отговори
:) преди 5 години
Щом язовир Цанков камъке груба грешка,дръндарския хидроинженер ще връща ли милионите?
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви евродирективи бе брюкселски тъпани? Тези ВЕЦ-ове да не са строени вчера? При заварено положение нищо няма да премахвате!
12
4
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Както през 1944 на власт дойдоха нискочели каскети. По лесно да премахнем Блумбърг, ЕС директивите и други простотии. За да се построи язовир се правят и са правени десетки години замервания на протоците във водосборните райони.
11
1
 
18
 
! Отговори
гост преди 5 години
поредния комплексар -търсещ под вола теле ,тези директиви днеска ги има утре ги няма ,,то целия ес е на същото дередже а на тоя *** бих му нарушил естественото му състояние едно дърво не е засадил камо ли да е построил НО Е готов да руши
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за ВЕЦА като свърши водата ко правим?Ти нали си от 10-те процента дето разбирате от енергетика.отговори ми.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
енергийната мафия раздаваше рекички за вецове, сега ходете и гонете дивото...
8
0
 
30
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
А може би и България ще премахнете,щото нарушават брюкселските или вашингтонските директиви!?
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се премахнат защото са на енергийната мафия на ГЕРБ-БСП-ДПС.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този как си позволява да оспорва компетентноста на хидролога и енергетика на републикаката, да не е завършил философия!
5
2
 
22
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Я питайте Доган колко милиона прибра за Цанков камък пък после говорете!