Строежът на небостъргача "Златен век" - без нарушения

Столичната община обяви, че е имало проверка след сигнали
54
Строежът на небостъргача "Златен век" - без нарушения
Снимка: архив, БулФото

Проверка на ДНСК не е установила нарушения във връзка със строежа на сградата на ул. "Златен рог" в кв. "Лозенец". Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

В общината са получени няколко сигнала с искания за проверки на документация и на строителния процес на 34-етажната сграда на "Артекс".

Още по темата
Освен от граждани и Инициативен комитет "Лозенец", писма има от националния омбудсман (на 29 ноември 2017 г.) и от председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12 юни 2018 г.).

Сигналът, препратен от Цветан Цветанов за проверка на строителството на сградата "Златен век" е получен още на 21 май 2018 г. в Столична община директно от Инициативния комитет.

Комитетът и Цветан Цветанов са информирани, че във връзка с получените сигнали за незаконно строителство в Общината и други институции, още на 05 януари 2018 г. е извършена проверка от компетентната институция – ДНСК и РДНСК Югозападен район. Столична община е информирана на 30 януари 2018 г., че проверката не е установила нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа. Проверките за изпълнение на строителния процес също са изцяло от компетентността на ДНСК.

От общината изреждат и хронологията, свързана с издаването на разрешение за строеж.

То е издадено на 26 януари 2007 г. от главния архитект на София (арх. Диков) на името на ЕТ "ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова" и ЕТ "Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт". Разрешението е издадено съгласно застроителния и регулационен план от 1996 г., одобрен от арх. Стоян Янев.

Протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който започва строителният процес, е съставен на 11 януари 2010 г. от надзорната фирма "Консултантска инженерна група" ООД.

Разрешението за строеж на сградата е презаверено на 19 ноември 2012 г. от арх. Диков на името на фирма "Кристела" ООД с управител Румен Марков.

На 14 декември 2016 г. в направление "Архитектура и градоустройство" постъпва заявление от "Кристела" ООД за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 03 февруари 2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка. На 06 февруари 2017 г. главният архитект със своя заповед прекратява административното производство по заявлението за презаверка.

Във връзка с искания на управителя на "Кристела" ООД за допускане на изменения в одобрения инвестиционен проект в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев (№70-00-906/30.08.17 г.) В тълкувателно писмо за конкретния строителен обект зам.-министър Йовев определя: "Срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на строителството, а именно от датата на съставяне на протокол образец 2" (11 януари 2010).

На 09 януари 2019 г. Инициативен комитет "Лозенец" информира главния архитект на Столичната община, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, в което се казва, че писмото на зам.-министъра не е имало задължителен характер. Веднага след като тази информация е получена в НАГ, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е компетентен да извърши проверка на строежа предвид категорията му.

Строежът на ул. "Златен рог" 10 е втора категория и съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията проверките на строителния процес и на строителните книжа се извършват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). НАГ-СО има правомощия и компетентност да проверява само строежи с по-ниски категории (4-а и 5-а). Съгласно ЗУТ главният архитект на Общината няма компетенции да констатира незаконно строителство и да спира строителството на строежи от втора категория, какъвто е строежът на ул. "Златен рог" 10. Такива правомощия са предоставени единствено на органите на ДНСК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: строежДНСКАртекс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
haha преди 5 години
Много добър пример за подрастващите...стани милиционер-физкултурник и ще успееш...какви ти езици, квалификации ...
44
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 5 години
Проверките ви не струват и нямат стникаква стойност за нас ...
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам небостъргач Златен лев, век, рог на 500 евро квадрата. Продавам на 2000 евро квадрата.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подайте си офертите за 580 евро сега, докато е на зелено и на пълзящ кофраж. Фирмата продава на 580 евро, вервайте.
41
3
 
3
 
! Отговори
Чи Хуа Хуа преди 5 години
До Анонимен И да върнем комунистическата шайка Нинова - Радев. Браво ! Гениално идея. Като загробят България, пак ще трябва някой десен, като Иван Костов или Бойко Борисов да я вади от тинята. И тогава руските *** ще подвиете отново опашки и ще потънете дълбоко в тинята за дълго време.
40
3
 
2
 
! Отговори
Тиролец преди 5 години
До Скептик Не само, че си ги харесваме, но и пак ще си ги изберем. Ако ти е интересно мога да ти обясня и защо.
39
1
 
1
 
! Отговори
Гога преди 5 години
До КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА Главата ти се разпада. С тоя гладък, промит, червен , тролски мозък друго не може да се очаква .
38
3
 
1
 
! Отговори
Луи Пастьор преди 5 години
До Наблюдател Какво общо има данъкоплатеца с небостъргача ? Яд те е, че някой прави нещо, което ще остане. Ти май нищо не си направил, което да е значимо и за това завиждаш. Завиждаш и за това, че някои се справят в тоя живот, а ти не. Въпрос на възможност и кадърност.
37
2
 
1
 
! Отговори
Жорж Санд преди 5 години
Като чета какво сте писали, напълно оправдавате основното си верую: Далавера е всичко в което не участвам. С тая развинтена фантазия, която имате напълно го доказвате.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТКЪМ ГЛАВАТА.
35
1
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Взеха ли от нас разликата от 669 евро до 2000 евро на квадрат?
34
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 5 години
Не се отчайвай. Работи тройно повече, учи, квалифицирай се усърдно, научи поне 5 езика, 50 софтуера, бъди предприемчив, креативен, новатор за да плащаш апартаментите на физкултурниците и шлосерите, защото ТИ не си дете на шофЕр на ДС! И по възможност не емигрирай, че тези кинти няма кой друг да ги изработи...
33
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Златен излезе на данъкоплатеца този небостъргач!
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30 Тази сграда е трябвало да бъде завършена до 2017г., но дотогава не е била завършена и според новите разпоредби след 2017година сградата няма право да има 34 етажа, а само 8. Ето тук се е намесил Цв. И е помогнал Артекс да си узаконят небостъргача. И е получил един луксозен апартамент.
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя сградата е вече вдигната и Артекс са се отчели където и на когото трябва, какво очаквате от някакви проверки за хвърляне на прахжв очите .
30
1
 
18
 
! Отговори
КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА преди 5 години
М А Ф И Я Държавата се разпада!
29
0
 
23
 
! Отговори
ТО ПЪК КОГА ЛИ преди 5 години
сте откривали нарушения за далаверите, в които участвате
28
1
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Интересно, че има хора, които си харесват тези ***.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че, срокът от 5 години е сменен на 10 е ключът на конфликта. Законът е приложен със задна дата също е проблем - това законно ли е? Вследствие на това, някакви над 200хиляди строителна такса или подобно, платени от Артекс, били оттеглени вследствие на този закон, така пишат други журналисти - това вярно ли е или не? опитваме се да разберем, ние, читателите. Какво изреждате хронология без съдържание!
26
0
 
23
 
! Отговори
Bojo bo преди 5 години
В България! И без нарушения? Ама разбира се!