Строежът на небостъргача "Златен век" - без нарушения

Столичната община обяви, че е имало проверка след сигнали
54
Строежът на небостъргача "Златен век" - без нарушения
Снимка: архив, БулФото

Проверка на ДНСК не е установила нарушения във връзка със строежа на сградата на ул. "Златен рог" в кв. "Лозенец". Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

В общината са получени няколко сигнала с искания за проверки на документация и на строителния процес на 34-етажната сграда на "Артекс".

Още по темата
Освен от граждани и Инициативен комитет "Лозенец", писма има от националния омбудсман (на 29 ноември 2017 г.) и от председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12 юни 2018 г.).

Сигналът, препратен от Цветан Цветанов за проверка на строителството на сградата "Златен век" е получен още на 21 май 2018 г. в Столична община директно от Инициативния комитет.

Комитетът и Цветан Цветанов са информирани, че във връзка с получените сигнали за незаконно строителство в Общината и други институции, още на 05 януари 2018 г. е извършена проверка от компетентната институция – ДНСК и РДНСК Югозападен район. Столична община е информирана на 30 януари 2018 г., че проверката не е установила нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа. Проверките за изпълнение на строителния процес също са изцяло от компетентността на ДНСК.

От общината изреждат и хронологията, свързана с издаването на разрешение за строеж.

То е издадено на 26 януари 2007 г. от главния архитект на София (арх. Диков) на името на ЕТ "ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова" и ЕТ "Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт". Разрешението е издадено съгласно застроителния и регулационен план от 1996 г., одобрен от арх. Стоян Янев.

Протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който започва строителният процес, е съставен на 11 януари 2010 г. от надзорната фирма "Консултантска инженерна група" ООД.

Разрешението за строеж на сградата е презаверено на 19 ноември 2012 г. от арх. Диков на името на фирма "Кристела" ООД с управител Румен Марков.

На 14 декември 2016 г. в направление "Архитектура и градоустройство" постъпва заявление от "Кристела" ООД за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 03 февруари 2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка. На 06 февруари 2017 г. главният архитект със своя заповед прекратява административното производство по заявлението за презаверка.

Във връзка с искания на управителя на "Кристела" ООД за допускане на изменения в одобрения инвестиционен проект в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев (№70-00-906/30.08.17 г.) В тълкувателно писмо за конкретния строителен обект зам.-министър Йовев определя: "Срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на строителството, а именно от датата на съставяне на протокол образец 2" (11 януари 2010).

На 09 януари 2019 г. Инициативен комитет "Лозенец" информира главния архитект на Столичната община, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, в което се казва, че писмото на зам.-министъра не е имало задължителен характер. Веднага след като тази информация е получена в НАГ, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е компетентен да извърши проверка на строежа предвид категорията му.

Строежът на ул. "Златен рог" 10 е втора категория и съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията проверките на строителния процес и на строителните книжа се извършват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). НАГ-СО има правомощия и компетентност да проверява само строежи с по-ниски категории (4-а и 5-а). Съгласно ЗУТ главният архитект на Общината няма компетенции да констатира незаконно строителство и да спира строителството на строежи от втора категория, какъвто е строежът на ул. "Златен рог" 10. Такива правомощия са предоставени единствено на органите на ДНСК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: строежДНСКАртекс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да строят, цените ще са по 500евро, а тези с личен асансьор по 600евро.
24
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, какво нередно да открият? Нали комунистите от ГЕРБ специално промениха закона заради тая фирма. За награда трима от ЦК на ГЕРБ се сдобиха с луксозни апартаманти в елитен квартал на цените на разпадащи се панелки в Обеля 2.
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нарочно ли е написана така статията че, да не стане ясен проблемът или който е писал не е наясно? Хронологията - добре, а конфликтът къде е и изводите какви са?
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецо щял да заменя новия апартамент за 3 етажа от небостъргача със 100 000 лева доплащане.
21
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Артекс никой повече не може да ги пипне , след като харизаха огромните апартаменти на милиционера, комунистката и мултака. Не си правете труда. Тия могат да правят каквото си искат. където си искат, поне докато не изметем комунистическата шайка ГЕРБ.
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека всеки си зададе въпроса с какви надценки лъжат строителите на пазара на имоти, всички български купувачи. Артекс Инженеринг, продава на Цветан Цветанов на 600 евро км2, на гражданите за над 3000 евра на км2. Собственичката Мирянова се изцепи че квадрата и излизал 500 евро нам2, и то в кв. ИЗТОК.Щом в Изток е толкова, какво остава за всички строители на пазара и техните цени, с които ни щавят. Балона който се наду в имотния пазара е именно заради тези безскруполни фирми.
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецо колко етажа ще си купи от небостъргача?
18
0
 
23
 
! Отговори
:) преди 5 години
В небостъргача "Златен век"ще настаняват тези от Виетнамските общежития ...и целия "ФакултетО".Важни гласоподаватели за всички партии.
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При толкова раздадени апартаменти на гербаджиите, много ясно, че няма да открият нарушения
16
0
 
19
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
След като София е благословенна да има планината Витоша всяко строене на небостъргач е вече НАРУШЕНИЕ.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да е очаквам друго?
14
11
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
А ти какво точно знаеш за да потвърдиш нарушение. И тези от вашите които ПОТВЪРДЕНО притежават хотели, сараи,хасиенди,затворени комплекси,дворци в Монте Карло и други екзотични места, Майбаси,Бентлита и самолети ,ГОРИ?? в Панчарево и Горубляне за половин милион и 340 квадрата апартамент с ,,журналистическата си заплата? А за олигарсите да не говорим,те не са нарушили социалистическото си верую за равноправие.Като обвиняваш,карай наред .
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека го построат, да залеят пазара с евтини апартаменти....
12
0
 
18
 
! Отговори
окийх преди 5 години
arteks?няма нищо нередно!!и ще са по 600евро квадрата!
11
6
 
8
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До до 1 до 4 Колко километра ще е широк този небостъргач, че Витоша няма да се вижда ?
10
31
 
5
 
! Отговори
Тъп народ преди 5 години
Айдеее на комунистите им пречат небостъргачите. Като ви закрива планината, ходете живейте в някое село високо в планината... Ейй българина никога няма да се европеизира. Добре че го е имало Алеко Константинов да напише "Бай ***", защото вие сте Бай *** номер 2.
9
1
 
36
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До zeusМного си прав.Този апартамент тия хора (Мирянови) са си го правили за тях. В тяхна сграда, на хубаво място, на последен етаж и с отделен асансьор.Той изобщо не е бил за продан. Цветанов с нещо ги е изнудил, за да му го подарят ... продадат де.А иначе по темата, че то унищожаването на дюните по морето вече е законно, за да се построи хотел, че един блок в София ли няма да е законен?!
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко платиха за да не се намерят нарушения? Питам за един провтел
7
0
 
22
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
В този Блок са настанени Простите Депутати .
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде да ги пускаме тези проверки с/у апартементче. Кажи бе, как бе момче, как стаа