Строежът на небостъргача "Златен век" - без нарушения

Столичната община обяви, че е имало проверка след сигнали
54
Строежът на небостъргача "Златен век" - без нарушения
Снимка: архив, БулФото

Проверка на ДНСК не е установила нарушения във връзка със строежа на сградата на ул. "Златен рог" в кв. "Лозенец". Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

В общината са получени няколко сигнала с искания за проверки на документация и на строителния процес на 34-етажната сграда на "Артекс".

Още по темата
Освен от граждани и Инициативен комитет "Лозенец", писма има от националния омбудсман (на 29 ноември 2017 г.) и от председателя на комисията по вътрешен ред и сигурност на Народното събрание Цветан Цветанов (на 12 юни 2018 г.).

Сигналът, препратен от Цветан Цветанов за проверка на строителството на сградата "Златен век" е получен още на 21 май 2018 г. в Столична община директно от Инициативния комитет.

Комитетът и Цветан Цветанов са информирани, че във връзка с получените сигнали за незаконно строителство в Общината и други институции, още на 05 януари 2018 г. е извършена проверка от компетентната институция – ДНСК и РДНСК Югозападен район. Столична община е информирана на 30 януари 2018 г., че проверката не е установила нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа. Проверките за изпълнение на строителния процес също са изцяло от компетентността на ДНСК.

От общината изреждат и хронологията, свързана с издаването на разрешение за строеж.

То е издадено на 26 януари 2007 г. от главния архитект на София (арх. Диков) на името на ЕТ "ДЖИ-БИ-АЙ-91- Жанета Младенова" и ЕТ "Румен Марков – Джоинт Билдинг инвестмънт". Разрешението е издадено съгласно застроителния и регулационен план от 1996 г., одобрен от арх. Стоян Янев.

Протокол №2 за откриване на строителна площадка, с който започва строителният процес, е съставен на 11 януари 2010 г. от надзорната фирма "Консултантска инженерна група" ООД.

Разрешението за строеж на сградата е презаверено на 19 ноември 2012 г. от арх. Диков на името на фирма "Кристела" ООД с управител Румен Марков.

На 14 декември 2016 г. в направление "Архитектура и градоустройство" постъпва заявление от "Кристела" ООД за повторна презаверка на разрешението за строеж. Инвеститорът е информиран, че разрешението няма да бъде презаверено. На 03 февруари 2017 г. фирмата оттегля искането си за презаверка. На 06 февруари 2017 г. главният архитект със своя заповед прекратява административното производство по заявлението за презаверка.

Във връзка с искания на управителя на "Кристела" ООД за допускане на изменения в одобрения инвестиционен проект в НАГ е получено тълкувателно писмо от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев (№70-00-906/30.08.17 г.) В тълкувателно писмо за конкретния строителен обект зам.-министър Йовев определя: "Срокът за завършване на строителството е 10 г. и се отчита от датата на започване на строителството, а именно от датата на съставяне на протокол образец 2" (11 януари 2010).

На 09 януари 2019 г. Инициативен комитет "Лозенец" информира главния архитект на Столичната община, че като жалбодатели са получили писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, в което се казва, че писмото на зам.-министъра не е имало задължителен характер. Веднага след като тази информация е получена в НАГ, тя е изпратена до началника на ДНСК, който единствен е компетентен да извърши проверка на строежа предвид категорията му.

Строежът на ул. "Златен рог" 10 е втора категория и съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията проверките на строителния процес и на строителните книжа се извършват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). НАГ-СО има правомощия и компетентност да проверява само строежи с по-ниски категории (4-а и 5-а). Съгласно ЗУТ главният архитект на Общината няма компетенции да констатира незаконно строителство и да спира строителството на строежи от втора категория, какъвто е строежът на ул. "Златен рог" 10. Такива правомощия са предоставени единствено на органите на ДНСК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: строежДНСКАртекс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
52
 
! Отговори
zeus преди 5 години
След като Цецо взе апартамента на собствениците на Артекс, не се очаква да има проблеми ;)
4
2
 
19
 
! Отговори
просяк преди 5 години
До Анонимен 1ХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАААААААААААААААА..................
3
5
 
40
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Мхм. Ще има още повече задръствания, планината няма да се вижда от никъде. Хората наоколо ще живеят във вечна сянка и изобщо само позитиви от този шедьовър на градоустроиството...
2
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи лидера на законодателния орган получава огромен апартамент с гаражи и отделен асансиор на цени в пъти по ниски от пазарните и няма нищо незаконно?
1
52
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето и нещо положително!!! Поздравления за строежа на тази сграда. Така столицата ни ще изглежда по модерна като в нормалните европейски и световни столици.