Учени от БАН откровено и категорично: Канабисът убива рака!

Надяват се държавата да преосмисли забраната на марихуаната за лечение
139
Учени от БАН откровено и категорично: Канабисът убива рака!
Снимка: Булфото, архив

Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти. До такива изводи са достигнали учени от БАН, а резултатите обяви доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология, съобщи пресцентърът на академията.

Още по темата
Нейният екип работи по националната научна програма "Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за прецизна медицина" - БиоАктивМед. По програмата БиоАктивМед работят учени от 7 института на БАН и 5 университета. Целият мащаб на проектите по програмата ще бъде представен на 26 март.

Първите резултати са станали факт, след като учените третирали с канабидиол - екстракт от канабис 9 линии туморни клетки - от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка.

Природното вещество е показало ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. Екипът изследователи изрично уточнява, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България той е забранен.

Учените се надяват това ограничение за научни цели да се преосмисли.

Доц. Угринова каза още, че по проекта биха могли да бъдат разработени хранителни добавки, които да подсилят ефекта на конвенционалното лечение.

Тя не скри, че се надява някой ден да се стигне до клинични изпитания за лекарствен продукт.

Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българският ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До марихуателПълни глупости, дали ще се напушиш или ще се напиеш разлика няма, на някои им действа развеселяващо, но често се стига и до агресия, параноя и истерии.
45
0
 
5
 
! Отговори
men преди 5 години
След алкохола има човек викаш, браво, шестица ти пиша
44
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хо-хо.........че то тревата НЕ САМО РАКА УБИВА!!!! ТЯ УБИВА И МОЗЪКА И НЕРВНАТА СИСТЕМА......тоест ВСИЧКО!!!! СЛЕД НЕЯ НЯМА ЧОВЕК!!!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
марихуател преди 5 години
Стиптийз, капацитета ти е изключително ограничен, ама ти си го знаеш, няма какво да ти обяснявам
42
10
 
8
 
! Отговори
Стрийптиьорката преди 5 години
Тревоманите за разлика от наркоманите и алкохолиците няма да извършат убийства и изнасилвания,Най-много да изпотрошат, като мене една дузина, коли. Да ама аз пих и алкохооол, е те за това ще да е. Ако бях го карала само на джойнт нямаше, нали! Оффф аз ли съм тъпичка или е от джойнта?
41
8
 
8
 
! Отговори
марихуател преди 5 години
Тревоманите за разлика от наркоманите и алкохолиците няма да извършат убийства и изнасилвания, да не говорим пък за ползващите марихуана от време на време.
40
5
 
4
 
! Отговори
нарко барон преди 5 години
Децата ви са наши
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До марихуателРеално между тревомани като теб и алкохолиците разлика няма. Иначе всичко приемано в умерени количества не е опасно.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В градинката пред нашият блок някой хвърлил семе и години наред цялата беше пълна с метър канабис.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На учените от бан кой верва
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОК значи тревоманите, които очевадно имат солидно представителство в тази медия са безсмъртни? Хипи сектата пак избухна с глупостта си! Няма доказателства, че конопеното масло лекува каквото и да е било, но по света се използва като терапевтично средство най-вече при тежко болни хора. Иначе за научни цели трябва да разрешена употребата на всякакви вещества.
35
0
 
9
 
! Отговори
Ласки. преди 5 години
То като му е писано да умре човек от цироза, няма да се удави.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е който иска да се лекува да си поръча по интернет ако няма пари сутрин като се съмне да направи оборка по паркове и градинки аз лично като си разхождам сутрин кучето съм намирал потчти винаги пакетчета с кви ли не дроги
33
8
 
5
 
! Отговори
марихуател преди 5 години
Пийте си алкохола алкохолици, всяка вечер сръбвате, нали така? Не може да има ден без да опитате, само две чашки поне, м? Кой бил наркомана сега?! Ограничено просто племе! Цирозата да ви гепа с балканджийското си комунистическо мислене!
32
2
 
13
 
! Отговори
За БАН преди 5 години
Не са само два вариантите. Има и трети. Млад човек от БАН установява нещо, доказва го аргументирано, но публикацията му се отпечатва под формата на съавторски труд, като неговото име е написано на последно място, а преди него са изброени няколко шефа и още няколко по-млади шефски протежета.Ако младият човек не се съгласи на такова унизително за него съавторство, ще го направят на бъзе и коприва на обсъждането, ще отхвърлят труда му, а скоро след това някой друг ще публикува труда му от свое име
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учените от БАН по тоя въпрос се изказаха. От Турската академия за сега мълчът. Да се изкажат и учените от Северна Македония.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не може да вземе този бизнес от мафията защото мафията тук си има държава
29
2
 
4
 
! Отговори
Квооооо речи???? преди 5 години
Аз очаквах да прочета " Доказано - ГЕРБ убива" , след 3 мандата спокойно могат са направят проучване на тази тема
28
1
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До 24Теб и беэ буква "Э"мога те побъркам, затова съм за желанията на эависимите.
27
5
 
15
 
! Отговори
Айде юруш преди 5 години
Употребявайте марихуана-ще сте здрави като бикове и почти толкова умни!