Демограф: Ромите ще са трудов резерв 2050 г., но неграмотен

Те ще съставляват около 20 процента от населението
23 мар 2019 12:16, Елка Василева
108
Демограф: Ромите ще са трудов резерв 2050 г., но неграмотен
Снимка: архив, Булфото

Към 2050 г. ромите в България ще бъдат около 20% от населението на страната по прогнозни данни. Това население ще бъде с преобладаваща млада възрастова структура - то е реален резерв на пазара на труда, но проблемът е неграмотността, защото 80 на сто от ромите ще бъдат с образование под средното. Това каза пред Дарик доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет.
 
„Това население е на тази територия и ще живее на тази територия. По прогнозни данни около 2050 г. ще бъде около милион и сто-двеста хиляди. Или около 20-21% от населението на България, с преобладаваща млада възрастова структура. Т.е. реален резерв на пазара на труда. Но не може неграмотно население да бъде резерв на пазара на труда в развита европейска държава“, каза Бърдаров.

„Статистиката понастоящем е - висше образование - 0,5%, средно - 9%, т.е. над 90% с по-ниско от средното образование. Какъв резерв на пазара на труда? Прогнозните данни сочат към 2050 г., да кажем тенденциалният вариант, не песимистичният и не оптимистичният, около 3% висше, около 15% средно. Това пак е с над 80% по-ниско от средното. То ще тежи тогава отново на социалните системи и става затваряне на един изключително порочен и тежък кръг за България, ако не се направи нещо“, заяви демографът.
 
В предаването на Дарик "Реактивно" доц. Бърдаров коментира и прогнозата на депутата от ГЕРБ Георги Марков, че след пет години в Европейския парламент ще има ислямска партия. Според демографа при условие, че в Европа има 50 милиона мюсюлмани, а те ще станат и 100 милиона, най-нормалното е тези хора да бъдат представени в европейските институции, вместо да се стига до радикализация.
 
„В умерените ширини, които предлагат най-добри условия за живот и стопанска дейност на хората, никога не се е търпял демографски вакуум. Имало е такъв при чумни пандемии“, посочи той.

Доц. Бърдаров обясни, че той се запълва по два начина - или свръх раждаемост, или свръхимиграция. „За първото не може да очакваме в Европа - където и да се случи такова нещо, т.е. може да има прогноза за второто. Аз го прогнозирах преди 6-7 години. Тогава ме разсипаха от критика, че това било антипатриотично, антиевропейско. Но аз съм учен и представям картината такава, каквато е. Не, че се радвам на нея“, каза Бърдаров.

„България с това географско положение, с тези природно-климатични условия е уникална. Ние не си даваме сметка колко е уникална. Аз като географ го казвам това, не като демограф. Така че тази територия няма да остане празна. Това е сигурно. А демокрацията като форма на управление, управление на народа, която тръгва от Европа и Древна Атина, означава във властта да бъдат представени всички основни слоеве на населението. При положение, че в Европа има около 50, а ще станат 100 милиона мюсюлмани, най-нормалното нещо е те да бъдат представени във властта. И по-добре да бъдат представени от нормални, нерадикализирани, образовани хора, отколкото да се стига до радикализация. Това е моето мнение“, коментира демографът.

 


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господин Демограф прилича на Наполеон от палата номер шест.
77
1
 
7
 
! Отговори
Правилното решение преди 1 месец
След като на Запад могат да ги накарат да работят, да се съобразяват със законите и децата им да учат, докато завършат средно образование, нека тогава всички да вървят на Запад. При това, социалното подпомагане там е по-стабилно от това в България и заплатите са по-високи.
Хем те самите ще живеят по-добре, хем ще са полезни за обществото.
76
0
 
11
 
! Отговори
фалшиви новини. преди 1 месец
Те сега гонят 20%, но 10 от тях са в ЕС по "работа". КОй лъжете с тези публикации, че 2050 ще са над 50 процента при тази тяхна раждаемост и нулева при останалите+ висока смъртност.
75
0
 
8
 
! Отговори
Тъжната истина преди 1 месец
Изводите са, че всички тези безцелно шляещи се ги храни правителството като къса от нашия залък и от данъците ни, за да им изплаща помощи.
Е, приличат ли ви тези на трудов резерв или на хора, които са в състояние да възпитат деца-утрешен трудов резерв?
74
1
 
9
 
! Отговори
Вижте снимката преди 1 месец
Колко народ стои с ръцете в джобовете или със скръстени ръце и зяпа. виждате ли поне един да работи или забързано да е тръгнал нанякъде като човек, който бърза за работа или за училище? И това са все хора под 40 г. и деца над 6 г.!
Направете си изводите.
73
3
 
6
 
! Отговори
раша наша преди 1 месец
абе г-да ромските деца в германия учат задължително до средното си образувание не само в германия а в целият запад накарайте ги и вие бг правителство защо запад може т.жиков ги накара да учат в бг демокрацията не може---аз ще ви кажа защо ---защото правителството по-лесно да ги лъже да не им плащат никакви соц.помощи всичо в джоба на политиците ако искате много бързо ще ги накарате в бг да учат
72
2
 
17
 
! Отговори
кви 50 години,бе преди 1 месец
Те сега са над 20%!!!Пътувам из страната и с очите си виждам навсякъде само шведи,шведи,шведи...
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безполезниците не могат да бъдат трудов резерв.А 99.99% от тях са такива.Единици са свестните и са по-скоро изключение.
70
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко упорито се прокарва идеята човека да не бъде човек, а свръх човек. Телата ни да са натъпкани с електроника, къщите ни да натъпкани с електроника, колите ни да са натъпкани с електроника. Ромите живеят един по-човешки живот. Българите сами вървят към гибелта си отричайки природното. Искаме да сме свръх модерни, а ходим в Хималайте за Релакс. Един ден ромите ще управляват и ще бъде по-добре и по-спокойно.
69
9
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Добре, че администраторите на сайта, са изтрили античовешкия коментар, публикуван преди моя! Не трябва да поощряваме изявите на такива елементи...
68
13
 
2
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Преди всичко ромите са хора... Само при капитализма хора и продукти могат да се слагат под общ знаменател.
67
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Kато наемеш такива в строителството, първо им плащаш нещо иж нещо са направили, а после плащаш да се разруши това, което са направили и трети път плащаш да се направи нормално. Никакъв трудов резерв не могат да бъдат.
66
19
 
1
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Ромите са добри в занаятите. Не случайно през соцализма, а и преди това, в годините след освобождението на страната ни, е имало много роми заети в строителството. Все още има достатъчно дейности в строителството и при други производства, които не са автоматизирани и могат да се вършат от роми. Обаче за да се използва този потенциал, трябва някой да ги научи на занаят, а много професионални гимназии затвориха последните години. Обучението по занаяти може да присъства и в програмата до 7 клас.
65
0
 
22
 
! Отговори
точка преди 1 месец
Източноевропейските роми вече искат да са западноевропейски роми и нищо не може да ги спре.
64
19
 
5
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Според мен като цяло, ромите имат потенциал, дори по-голям от този на голяма част от българите, но да се разкрие този потенциал, са нужни реформи в образователната система.
Образованието трябва да се профилира, и да се концентрира преди всичко върху уменията, а след това и върху знанията. В училищата продължават да се изучават прекалено много ненужни предмети, без да се акцентира върху индивидуалните качества на всяко дете. Всеки човек може да бъде много добър само в едно занятие...
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като няма кой да ги храни и от кой да берЪт яcтpeбeте ще избягат
62
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трудов резерв те никога не са били!Хайлази и крадци какво общо може да имат с труда?
61
0
 
11
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
Всички прогнози, за повече от 5 години напред, няма как да бъдат достоверни и е напълно ненужно да се правят. Прекалено много променливи величини има в уравнението, за да сме сигурни в надеждността на дългосрочните прогнози. Заради миграционните процеси, ромите може да са и под 5% до 30 години. Ако останат на тази територия, при тези темпове на раждаемост, сигурно ще са двойно повече от сега.
60
0
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
ха ха!--Та те СЕГА са 20 процента!..До 2050 ще са вече 50,ако не "50%+1"!

опитват се да ни приспят!..-"Нема страшно,още са малко"..
59
2
 
34
 
! Отговори
кърлежа преди 1 месец
До 2050-та има още 31 години, но роми тогава няма да има понеже ще са опоскали всичко и ще са се изнесли към друг гостоприемник.