Плаж, море, да, ама не! Браншът очаква труден летен сезон

Има спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия, Англия
Обновена: 24 мар 2019 17:01 | 24 мар 2019 16:45, Екип на Investor.bg
112
Плаж, море, да, ама не! Браншът очаква труден летен сезон
Мираж ли ще бъдат пълните плажове? Снимка: архив, БулФото

Туристическият бранш потвърди очакванията си за труден летен сезон. Хотелиери и представители на бранша по южното Черноморие отчитат спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия и Англия. По-малкият брой резервации от бранша обясняват с успокояването на обстановката в Турция, Мароко и Египет.

"Това, което забелязваме, е, че германците и руснаците имат спад и то не от тази година, а от миналата", каза Николай Янков, директор на хотелски комплекс, цитиран от Нова телевизия.

Според Министерството на туризма причина за спада на резервациите е и фалитът на авиокампании.

"Към момента следствие на фалита на "Ер Германия" наблюдаваме лек спад и от пазар Германия, но се надявам, че съответно записванията в последния момент ще бъдат добри и това ще доведе до по-ниски спадове", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Хотелиерите обясняват, че търсят нови пазари, за да компенсират отлива. Категорични са, обаче, че цените няма да се променят.

За да задържат нивата на посещаемост, от бранша ще опитат да подобрят качеството на обслужването. И тук обаче удрят на камък заради липсата на квалифицирани кадри. "Собствениците са виновни за кризата с екипа си, тъй като  държаха хората на ниски заплати години наред и просто те избягаха от страната", обясни Борис Минчев, управител на хотел.

Затова и това лято ще им се наложи да внасят кадри, най-вече от Украйна и Молдова. Настояват обаче за облекчения - административни и финансови, при наемането на работници за повече от три месеца.

За това, че има спад на ранните записвания на туристите от Русия в рамките на 10-15%, потвърди и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
77
 
! Отговори
Скъпотия до шия преди 5 години
Миналата година на Св. Влас в селото винен кебап 14 лева айде нема нужда.
62
2
 
87
 
! Отговори
Супер найс преди 5 години
Не са *** и безпарични западняците. Просто си избират хубавото а не нашата мутренска мизерия. Аз да имах пари не бих стъпил повече тук. Просто южното по-на юг от Приморско и по-на север от Дюни е мизъри. Какти по северното по-на юг от Св. Константин и по-на север от Албена е същото. Не може за по 100 лв. на човек на ден да предлагаш музерна стая с мухлясало ядене и плаж пълен със семки и костилки. А в морето - тоалетна хартия и фекалии. Да фалират и това е!
61
59
 
16
 
! Отговори
Стига сте ревали.... преди 5 години
..миналата година реших да направя изненада на семейството и ги заведох до майорка(порт д"алкудия). През австрийска агенция. Нито аз нито съпругата и децата ми останаха впечатлени. Единствено кухнятй в хотела бе на ниво. Затуй оттук нататък само в Бг ,поне си е родно. Знаем къде е схокойно и ще си ходим там. На майорка само рекламата им е голяма.
60
3
 
33
 
! Отговори
манипулация преди 5 години
Какво общо има ЕрГермания със спада на туристите? Колко трябва да си *** да правиш някаква връзка с това? България е най-добре свързана именно с Германия. Всеки ден има по 50 полета от Германия до България и обратно!
59
3
 
58
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 години
Спокойно Ве, на края на сезона пак ще отчетете 5-10 % увеличение на приходите, щото мафията, която е собственик на над 80 % от хотелите и ресторантите ще си изпере парите от трафика. Това е истината за БГ туризма ни.
58
2
 
31
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
До 46 ShefaТози уикенд едва открих къде да пия кафе на Св.Константин и Елена.Строителна площадка и затворени хотели и ресторанти.Къде са великите българи...На Златни Пясъци беше същото...Сега се надявам ,че разбра...
57
3
 
40
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
"Настояват обаче за облекчения - административни и финансови, при наемането на работници за повече от три месеца." -Това противоречи на всякаква логика.
56
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подготвят си почвата за държавна помощ...горките!
55
15
 
21
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
намалете билетите за самолетите москва бургас-варна и обратно пуснете влака москва бургас варна софия и обратно махнете визите и руснаците ще са в бг много руснаци не могат да летат отиват в крим и сочи краснодарският край ама бг правителство не разбира тогава не плачете англичаните са много нагли шумни и буйни.за да поканиш гости човек се готви да срещне гости а вие каните а не умейте да срещнете ча са малки заплати ами увеличавнето на заплатите е проблем на хотелиерите те да си му мислят
54
8
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рядко влизам в бг сайтове но когато влезна чета само неща които не интересуват болшинството от хората. Живея от 20 години в Австрия имам 2 деца от австрииската си съпруга общувам с много българи тук в Австрия и в Германия. Тези хора са избягали от БГ поради една причина. Мизерията. Аз когато тръгнах от БГ преди 20 години мизерията съществуваше надявах се след 20 години да е приключила и народа да заживее като бели хора. Но се оказва че мизерията не само не е приключила но се и задълбочава.
53
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не слаб сезон, а да фалират тия ***, гадни хотели, гадни заведения, гадна храна, гадни плажове, гадни услуги, гадни хора, изобщо неква шитня отсекъде, за сметка на тва яяко скъпо. Всички нормални българи вече почиваме в чужбина.
52
2
 
51
 
! Отговори
сара преди 5 години
Отивам на морето за слънце, въздух ,вода и плаж. Нищо друго. У нас има предимно друго.
51
4
 
8
 
! Отговори
KEFA преди 5 години
До SHEFAБъркаш понеже годината все още е 12 месечна, не 13.
50
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българското черноморие няма нито български туристи, нито български работници, вече намалят и българскте собственици ... Направо се питам - Защо изобщо го има? Държавата взима 1/20 от това, което трябва да взима, защото всичко крие такси, като за последно. Доволни ли сме от това? Явно сме! Можем ли да направим нещо? Ами НЕ! Няма нищо, което може да се направи.
49
2
 
49
 
! Отговори
Цвента Ц преди 5 години
Лошо обслужване, мръ,сна вода в морето, мутри, лъжи и т.н.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAБъркаш. Ама таква работа си имал късмета, да работиш. Дето се налага, да бачкаш нон стоп. Намери си такава, в която можеш да изкарваш много с малко работа. Консултанстките услуги, финансите и няколко други професии ще са добри за теб :)
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха хаЗнам, но се питам - Защо изобщо толкова хора ходят там и им осигуряват бизнес ... Чужденците ОК, да кажем, че не знаят. Ама ние знаем. Ние им палщаме.
46
3
 
50
 
! Отговори
разочарован турист преди 5 години
Дано да фалират всички пишман хотелиери и ресторантьори, които са "усвоили" едни пари "от някъде" и не знаят, какво да направят с тях. И без тях ще съмне. Да останат само тези, които знаят какво правят, имат отношение към туристите и не тровят живота им с някакви селски номера тип бай *** и ден година храни. Когато се научат да уважават туристите, тогава и те ще са добре и ще печелят, а който не се научи ще изпадне зад борда колкото и да не му се иска. Да уважават и плащат и на персонала си.
45
3
 
63
 
! Отговори
сара преди 5 години
Ходим вече години наред в Гърция на определено , станало ни любимо място - освен плаж друго около себе си не виждам - плаж и море, безкрайни. Дискретни малки кафета - съвсем ненатрапчиви. Наслада за окото и душата. Това е с две думи - слънце, въздух и вода.
44
2
 
58
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Хотелиерите явно не са ходили в Гърция и Турция на почивка да видят -обслужване ,паркиране,плаж и вода , храна и всичко това на 1/2 от нашата цена .Парите от горивото се избиват същият ден.Не ходете в България ....В Торони ,Гърция си спираш колата на алеята до плажа и без пари пък тук плащаш чадър ,шезлонг ,паркинг -30лв.на ден .