Плаж, море, да, ама не! Браншът очаква труден летен сезон

Има спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия, Англия
Обновена: 24 мар 2019 17:01 | 24 мар 2019 16:45, Екип на Investor.bg
112
Плаж, море, да, ама не! Браншът очаква труден летен сезон
Мираж ли ще бъдат пълните плажове? Снимка: архив, БулФото

Туристическият бранш потвърди очакванията си за труден летен сезон. Хотелиери и представители на бранша по южното Черноморие отчитат спад в ранните записвания на туристи от Германия, Русия и Англия. По-малкият брой резервации от бранша обясняват с успокояването на обстановката в Турция, Мароко и Египет.

"Това, което забелязваме, е, че германците и руснаците имат спад и то не от тази година, а от миналата", каза Николай Янков, директор на хотелски комплекс, цитиран от Нова телевизия.

Според Министерството на туризма причина за спада на резервациите е и фалитът на авиокампании.

"Към момента следствие на фалита на "Ер Германия" наблюдаваме лек спад и от пазар Германия, но се надявам, че съответно записванията в последния момент ще бъдат добри и това ще доведе до по-ниски спадове", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Хотелиерите обясняват, че търсят нови пазари, за да компенсират отлива. Категорични са, обаче, че цените няма да се променят.

За да задържат нивата на посещаемост, от бранша ще опитат да подобрят качеството на обслужването. И тук обаче удрят на камък заради липсата на квалифицирани кадри. "Собствениците са виновни за кризата с екипа си, тъй като  държаха хората на ниски заплати години наред и просто те избягаха от страната", обясни Борис Минчев, управител на хотел.

Затова и това лято ще им се наложи да внасят кадри, най-вече от Украйна и Молдова. Настояват обаче за облекчения - административни и финансови, при наемането на работници за повече от три месеца.

За това, че има спад на ранните записвания на туристите от Русия в рамките на 10-15%, потвърди и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Позитивна новина. Или се променят или потъват по-дълбоко. Но в България това исторически рядко се случва и когато се случи обикновенно е заради екстремен външен натиск, икогато се случи е с двойно дъно някакси и промяната е поне частично фалшива и нискокачествена. Не знам какво да очаквам от магаретата които движят черномореието. По-скоро ще застинат на същото ниво с по-малко печалби но няма да се "предадат" на по-високото качество.
22
2
 
64
 
! Отговори
Уморен Хотелиер преди 5 години
--Оф - искам туристите да ми плащат с банкноти по 500 евро цяло- жалко че ще ги махат тези банкноти ццццц - а аз да плащам по 20-толевка на ден за роб !Искам туриста да плаща за 10 дни а да седи в хотела само 1 ден - така ще минат повече туристи през моят 6-звезден хутел !!Искам държавата да ми внася роби и тя да им плаща заплати - за да се учат в моя хотел как се работи по 14 часа - И на мен държавата да ми плаща задету ги обучавам !Искам и новият модел Мерцедес С 2020г че стария е на 1 г
21
2
 
36
 
! Отговори
1-н преди 5 години
да правят като вятъране стъпвам
20
5
 
65
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И какво ни интересуват нас, нормалните хора, неволите на тези несретници?
19
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То половината южно Черноморие е на ДПС,ако не и цялото.
18
2
 
70
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Да фалират, и алчността да изплуват да се научат да предлагат качество, а на служителите нормално работно време и нормално заплащане! Роби отдавна няма!
17
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, като няма капацитет ... почвайте да наливате бетон в самото море и ще се отвори място за още туристи.
16
7
 
63
 
! Отговори
гост6 преди 5 години
Работодателите по морето са виновни,че дават малко пари ,а искат 12-15 часа работа.Идете в Турция,там ще се отживеете за парите ,които ще дадете в България,аз ходя от 7 години там,забележки има,но в сравнение с българските курорти е в пъти по-добре.
15
5
 
50
 
! Отговори
До цените преди 5 години
Те цените няма как да паднат, като внасяме плодове от Гърция и Турция, кисели краставички чак от Виетнам, свинското ни е от Китай, телешко от Южна Америка, агнешко от Австралия,само пилешкото е от България. Бирата и разни чипове, снаксове, вафли са по евтини в България, защото ги произвеждаме, но това са вредни храни. От голям производител и износител, станахме вносител и храните са ни по високи, както казаха и от проверка на нашите органи, преди няколко месеца.
14
3
 
47
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Най после хубава новина !! Браво Валерка ))
13
2
 
33
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Нема страшно!Само англичаните да решат проблема с Брекзита навреме(остават или напускат),та нашите оператори навреме да се ориентират за темата на сезона.Макар че и в двата случая се полага много алкохол-пие се и от радост и от мъка.Ако обаче остане сегашното разкрачено положение-лошо,хората няма да имат повод да се натряскат....
12
2
 
41
 
! Отговори
:) преди 5 години
Тази снимка която от години се ползва като антиреклама на Мутроморието.
11
2
 
59
 
! Отговори
11 преди 5 години
От тоз бранш файда за България няма.
10
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бетонирайте,бе хотелиери,бетонирайте..........
9
3
 
74
 
! Отговори
Мутроладия преди 5 години
В Гърция или Турция е 100 пъти по добре за почивка, отколкото тука при мутрите...
8
3
 
75
 
! Отговори
чети внимателно преди 5 години
Веднъж дошли в България, високобюджетните туристи не повтарят.Коментира туроператора Иван Кирязов.По думите му качеството на туристическия продукт определено влияе на пазара.Не само той обаче. И рекламата, инфраструктурата, безопасността, сигурността, плажовете, скъпите шезлонги, чадъри. Всичко това е дестинация!, категоричен е Иван Кирязов.
7
3
 
91
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 5 години
Всяка година едно и също... Не стига че дерат живи родни и чужди туристи, ами от 1000 кладенеца вода ще донесат, но няма да дадат повече пари на служителите
6
3
 
74
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Що продължават да строят тогава????
5
20
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Може би хотелиерите трябва да пратят малко помощи за кюрдите в натура(от Казанлък и Сопот)?Няколко атентата в Турция и сезонът ще бъде спасен....Не е нужно да има пострадали,само патаклама.
4
3
 
104
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И все по- трудно ще му е на т. нар. български бизнесмен. Във всички браншове. Той започна и разви бизнеса си с кражби, но марфата свърши, а бизнесменът така и не се научи да прави истински бизнес с мисъл и работа.Купища фалити ще има занапред. Неизбежно е.