Сърбия 20 г. след бомбардировките: Колко си приличаме със съседите?

Политическата ситуация пряко се отразява на препитанието
Обновена: 24 мар 2019 18:56 | 24 мар 2019 18:45, Екип на Bulgaria On Air
146

19666 гледания   |  Още видео
Днес Сърбия отбелязва 20 години от бомбардировките на НАТО. В памет на жертвите протестът срещу управлението на Александър Вучич снощи започна с минута мълчание и сръбския химн. На фона на нестихващото недоволство се оказа, че действията на властта рефлектират и върху българите в Западните покрайнини.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов се срещна с Марко Сокарев - председател на Българския демократичен съюз в Сърбия и активен участник в политическия живот в страната.

20 години след най-тежката политическа и икономическа криза в страната казва, че приликите с 90-те години на миналия век са повече от разликите.

"Вучич е абсолютно ултранационалист. Той е един вълк, преоблечен в агнешка кожа. Той не се е променил, той е един диктатор, всички телевизии са под негова ръка, противниците ги гони докрай, това е едно голямо недоволство срещу този човек. Същото е като Путин да бъде вечно, вечно президент на Сърбия", сподели той.

Марко Сокарев разказва, че политическата ситуация пряко се отразява и на препитанието. Масово хората от района търсят препитание в Сливница, Драгоман и София. Причината - средната заплата в Цариброд е 200 евро, а работа трудно се намира.

Според Сокарев по-лоша власт в Сърбия не е имало. Той допълва, че общественото недоволство е породено и от управленския курс на Вучич.

"Този човек трябва да се махне, ако иска Сърбия напред да влезе в Европейския съюз. Той иска да откара Сърбия в Евразийския съюз с Путин, той е протеже тука. В Ниш е направена руска база и се набюдава САЩ и базата им в Косово", посочи Сокарев.

Оказва се приликите между България и Сърбия са повече, отколкото разликите. Въпреки скорошното посещение на президента Румен Радев в Белград и Цариброд, според Марко Сокарев хората не усещат съществена промяна в политическо и икономическо отношение в района.


 


146
Още от Русия
Хипотези от Москва: Ще тръгне ли Путин по стъпките на Назарбаев?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
5
 
! Отговори
старите мъдри преди 4 седмици
българи са казали - сърбе на върбе, и с имали право, най добрия сърбин е мъртвия сърбин
122
0
 
4
 
! Отговори
Сърбина разбира само преди 4 седмици
от бой, вековни врагове на България, заграбили българска земя и население, молко им беше и още повече уран трябваше да им пуснат
121
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Сърбе на върбе, по пет на нож! Путин при Кобзон!
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да ходи до Германия да се запознае с баща си. Сърбин и национализъм е като жаба и наковалня. Видяла жабата, че слагат подкови на коня и тя вдигнала крака...
119
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Приликите са големи.
И БЪЛГАРИЯ Я БОМБАРДИРАХА АМЕРИКАНЦИТЕ, СРИНАХА СОФИЯ И ИЗБИХА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ НЕВИННИ МЪЖЕ, ЖЕНИ И ДЕЦА.
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така като го описват наистина приликите ни със Сърбия действително са много, само дето нашите тука го дават евроатлантици, а комшиите се правят на националисти.
117
10
 
6
 
! Отговори
До свобода но.. преди 4 седмици
що не отидеш да живееш в Сърбия да видиш колко са по-добре от нас..тия са 10 гоодини зад нас..куче да вържеш в тая дупка Сърбия няма да стои..толкова изостанала държава Европа
116
4
 
15
 
! Отговори
Додо преди 4 седмици
“"Вучич е абсолютно ултранационалист”
===============

Ха! Това, някой НЕДАЙСИ БОЖЕ да бъде обвинен, че е националист е новото Баба Яга! Все едно да си родолюбец (което е българският превод на ‘националист’) е някаква злина! Или, може би, едни гадюги с големи и криви като куки носове така ни научиха да мислим?! Я Вучич бързо да се обажда на дъртата юдеоилюминатска вещица Олбрайт и да договори с нея НАТО да изсипят още 100 хиляди тона бомби с обеднен уран над Сърбия, за да докаже, че е демократ!
115
6
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 седмици
Който не се нагъзва на Брщксел е диктатор
114
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И путин на въжет при Свобо
113
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Малко им е Още трябваше
112
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 103

Е па, ако си гледал старите филми по кината, как започваха ... С 20 минту показно, КО ВЕЛИКО НЕЩО НАПРАВИЛИ! Дават ми некви ПЪЛНИ СЕЛЯНИ дето копат земята и тичат след една комбайна, после клип на дургарката Милена, която носи слеската кърпа на главата има мустаци и вари лютеница в завода в село КИРПЕЧеууу.
Накрая взеха и сами да си вярват, какви велики земедлеци сме ...
111
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Щирлиц

Ми нормализе е бе, газе! Шото разбираш ли тука, на сърбите не им пука, кат на нашти юнаци, га са клали виазнийски таша ... абе хана м мисълта.

Историййтъ тай братленче
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 107
Кога след 1944 ? 1 януари 45 или 1 януари 65г.
Гледам ,че гърците чийто село беше сравнимо с нашето,преди 44г. са по-напред от нас,и то, о чудо без помоща на комунистите!
109
3
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 седмици
В Белград има паметник,издигнат за благодарност към Франция-разбирай за заграбените български земи,които тя е подарила на сърбите.Колко българи са избили западните ни "съседи",един Господ знае.Та май много не си приличаме,а?Защото на нас никой не ни е подарявал земи,дори нашите собствени,заграбени от "съседите"...България граничи с врагове,не го забравяйте.
108
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Малко им е на сърбите. Още трябва.
107
13
 
13
 
! Отговори
свобода но.. преди 4 седмици
Не пишете за минало време,Живее се сега в бъдеще,Сърбия след войната май са по добре от БГ съседи добронамерени с Българи,Русия ,Жалко за войната създадена от НАТО,САЩ.
106
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нас ни питаха за даването на въздушен коридор.... От учтивост, ношо повече :)
105
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен

Тито си е въртял г-за натам,откъдето има полза и изгода,а сръбски шовинизъм съществуваше,факт!
Всички българи в Македония сега се чувстват македонци,заради сръбския шовинизъм, който не се е отричал от българското си потекло,са го тероризирали,били,оставяли без работа и прехрана или са вкарвани в концентрационния лагер в Голи Оток.И до сега има такива случаи.
104
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква е тази `конструктивна роля`?
Това, че сме съучастници в престъпленията на Запада срещу съседите ни?
И като си големия демократ обясни защо слагаха обеднен уран тия ангели?
То беше съвсем ядно - да започнат да умират хора. Ракът е нелечим.
С други думи - да разчистват територии.
ГАДОВЕ