Сърбия 20 г. след бомбардировките: Колко си приличаме със съседите?

Политическата ситуация пряко се отразява на препитанието
Обновена: 24 мар 2019 18:56 | 24 мар 2019 18:45, Екип на Bulgaria On Air
146

Днес Сърбия отбелязва 20 години от бомбардировките на НАТО. В памет на жертвите протестът срещу управлението на Александър Вучич снощи започна с минута мълчание и сръбския химн. На фона на нестихващото недоволство се оказа, че действията на властта рефлектират и върху българите в Западните покрайнини.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов се срещна с Марко Сокарев - председател на Българския демократичен съюз в Сърбия и активен участник в политическия живот в страната.

20 години след най-тежката политическа и икономическа криза в страната казва, че приликите с 90-те години на миналия век са повече от разликите.

"Вучич е абсолютно ултранационалист. Той е един вълк, преоблечен в агнешка кожа. Той не се е променил, той е един диктатор, всички телевизии са под негова ръка, противниците ги гони докрай, това е едно голямо недоволство срещу този човек. Същото е като Путин да бъде вечно, вечно президент на Сърбия", сподели той.

Марко Сокарев разказва, че политическата ситуация пряко се отразява и на препитанието. Масово хората от района търсят препитание в Сливница, Драгоман и София. Причината - средната заплата в Цариброд е 200 евро, а работа трудно се намира.

Според Сокарев по-лоша власт в Сърбия не е имало. Той допълва, че общественото недоволство е породено и от управленския курс на Вучич.

"Този човек трябва да се махне, ако иска Сърбия напред да влезе в Европейския съюз. Той иска да откара Сърбия в Евразийския съюз с Путин, той е протеже тука. В Ниш е направена руска база и се набюдава САЩ и базата им в Косово", посочи Сокарев.

Оказва се приликите между България и Сърбия са повече, отколкото разликите. Въпреки скорошното посещение на президента Румен Радев в Белград и Цариброд, според Марко Сокарев хората не усещат съществена промяна в политическо и икономическо отношение в района.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе все някой ни виновен - турците, че са ни окупирали, сърбите също.А пък днес плюем и руснаците - че са ни освободили.Мамата си трака.
34
5
 
8
 
! Отговори
za Serbia преди 5 години
Явно западняците искат да правят преврат в Сърбия.................като "Майдана" в Украйна за да свалят Вучич..............дано удържат братята-сърби !Александър Вучич е голям патриот и истински мъж.................успех!!!!
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас и Сърбите има една голяма разлика. При тях имаше война която ги върна много назад. При нас проблема е че без война сме като след война. При сърбите няма унищожени заводи и селско стопанство. Всичко си произвеждат. Наскоро си купих прясно мляко което го сварих. Ами оказа се че млякото им е същото каквото беше нашето прясно мляко преди 30 години. Каймака излезна от тенжерата което не го очаквах. Къде в БГ може да си купите от магазин прясно мляко което да го сварите и да излезне каймак.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че македонците в момента са с промити мозъци вина има точно Сърбия. Сърбите им промиха мозъците след втората световна и изклаха хиляди българи.
31
4
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Януари месец, в България-10-15 см сняг по пътищата, и едва ли не държавата спря, бедствени положения, ала бала....Пътуваме заедно с едно друго семейство, до сръбския град Зайчер, на 10-на километра от границата.При нас-пътя не се вижда от утъркан и непочистен сняг с ледена коричка отгоре, кара се кошмарно. Веднага след бариерата на ГКПП Връшка ч-ук-а, шок за българите, горди членове на ЕС и Нато-пътят от сръбска страна е ЧИСТ ДО АСФАЛТ.А за храната в бомбардирана Събия-нищо общо с гмо и палмово
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния не ни върна Ю Добруджа след 1945-та. Върна ни я Борис и Хитлер. Но поради участието не в Отечествената война през1945-та на Парижката мирна конференция световните сили си затвориха очите и ни я оставиха. Между другото с помощта на Сталин, който се застъпва за нас. За последното което написах сигурно ще ме плюят като русофил. Но това е истината.А за македонците - отиди в Скопие и им кажи че са българи да видиш какво ще стане.
29
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи, руснаци и сърби сме братя, наглосаксите са ни врагове!
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО посипаха целите Балкани с Уран! Затова има епидемия на ракови заболявания. Хората дишат уран и се разболяват от рак. САЩ извършиха геноцидно престъпление срещу човечеството ! Кажете ми как да ги обичам САЩ като ми хвърлят бомби с уран !?
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Губим територии, но територии и се връщат. Там си живеят чисти българи. Румъния как ни върна Южна Добруджа 1945та година ? Румънците казаха - там живеят българи и връщаме територията на България. Сърбите защо не направят това. Друг е въпроса, че мамалигите трябва да ни върнат и Северна Добруджа. А за геноцида срещу българите в Македония ?! Няма ли поне извинение от страна на Сърбия ? Изклаха и изгониха стотици хиляди българи и нито дума за извинение.
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нато отрвиха Балканите с обеднен уран,и продължават да ни тровят като ръсят небето със самолети всеки ден.
25
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия ли е виновна, че и в двете Световни войни се оказахме на губещата страна?След ПСВ след като дадохме реки от кръв по бойните полета заради некадърността на Фердинанд Великите сили тогава дават Македония на Сърбия. Дават Западните покрайнини на Сърбия. Дават Южна Добруджа на Румъния.Това е - да сме мислили. А днес ревем - сърбите били лоши. Насила ли ни караха сърбите да сме винаги на страната на губещия??
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"РАН СИЛНО ТОКСИЧЕН РАДИОАКТИВЕН МЕТАЛ."Звучи като една банда, която слушах пред около 10-15 години. Добри парчета имаха ...
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Ако питаш Сърбия, ние сме им открадналите земите. Ще се бият до смърт за тях. Както и ние. За 500 декара домати и кислеи краставички ...А ако признаят Македнояи за българса, какво от това? Всички македнци ще се приберат от работа, ще си извадят докумените и с коректор, ще напишат имената на кирилица ли?
22
3
 
16
 
! Отговори
20години ПОЗОР преди 5 години
УРАН СИЛНО ТОКСИЧЕН РАДИОАКТИВЕН МЕТАЛ. Съгласен съм че сърбите не са ни приятели и са ни забивали многократно нож в гърба. Съгласен съм че са били нужни военни действия срещу конфликтите . Обаче... УРАН. УРАНА НЯМА ОБЯСНЕНИЕ ДРУГО ОСВЕН ЧЕ "СЪЮЗНИЦИТЕ" НИ САЩ РЕШИХА ДА СИ ИЗПРАЗНЯТ СКЛАДОВЕТЕ ОТ ОСТРОВИТЕ И ДА ГИ ИЗСИПЯТ ВЪРХУ ДОМОВЕ НИ. 20ГОДИНИ СЛЕД ПОЗОРА НА АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБАНДИРОВКИ, ПОДЛАТА ПОДКРЕПА НА НАТО И МИЖИТУРКИТЕ ООН КОЙТО НЕ СЕ ОСМЕЛИХА ДА ГЪКНАТ НО СИ ПРИБРАХА ХОНОРАРА.
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Ка да ти върне нещо,което е спечелила по правилата?! Губиш ли война? Губиш.Загубилия бива винаги наказван,плаща репарации,и дава земи. Самите макета не се признават за бг, дори бг живеещи в БГ днес ги е срам да се нарекат бг,ти чак сърбите искаш да признаят Македония за бг.Македония си е на македонците.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това сега какво е? Поредния опит за смачкване на самочувствието ни? "Ей пичове - вижте сърбите - Бомбардираха ги, не са в никакви съюзи, никой не им вярва - Ама занете ли? Вие сте по ЗЛЕ!"И какво е това ново деление "сърмофили" и "сърбомани"? Накрая ще се бием за това, дали да слагаме повече олио или оцет на салатата/
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия да върне западните покрайнини и да признае Македония за българска територия. Само така можем да бъдем приятелите със сърбите и само така сърбите могат да изплатят една десета част от греховете си спрямо България. Греховете на Сърбия срещу България са безбройно много.
18
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75Една страна бомбардира друга страна, съюзник на враговете й, която току що е обяваила война?!?!?! Не мога да повярвам, че се случват такива неща!?
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези уж бг със сръбско гражданство,от сръбския демократичен съюз,които цитрате в статията го играят нещо като нашето ДПС..Пета с о р о с к а колона.
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоце, не знам какво имаш предвид като казваш `изостанала` Сърбия.Мини с кола оттам, може и да не слизаш. Пътищата им нямат разлика от пътищата в Швейцария. Зимно време при каквото и да е време винаги са почистени.И погледни пътищата, с които се хвали Борисов.