Троянски кон? Е-цигарите не димят толкова, но изобщо не са безвредни

Пушенето им повишава риска от сърдечен удар с 56%
Обновена: 24 мар 2019 21:15 | 24 мар 2019 21:10, Веселина Йорданова
29
Троянски кон? Е-цигарите не димят толкова, но изобщо не са безвредни
Снимка: flickr

Пушенето на електронни цигари повишава риска от сърдечен и мозъчен удар съответно с 56 и 30 процента в сравнение с хората, които не пушат никакви цигари.

С 10 процента е по-висока вероятността от развиване на коронарна болест на сърцето, с 44 процента по-висок е рискът от сърдечносъдови заболявания, например образуването на съсиреци в кръвта, а случаите на депресии, страхови неврози и други емоционални смущения се проявяват два пъти по-често, отколкото при непушачите, пише "Дойче веле".

До тези изводи е стигнал екип изследователи от Канзаската медицинска академия в Уичита под ръководството на професор Мохиндер Виндихал. Резултатите от тяхното проучване ще бъдат представени на международен конгрес на кардиолозите на 18 март в Ню Орлианс.

По-далеч от електронните цигари

"Установихме, че няма значение колко често пушите електронни цигари. Дори и да го правите нередовно, напр. през няколко дни от седмицата, това е достатъчно да повишите риска от сърдечен инфаркт или коронарна болест на сърцето", казва ръководителят на научния екип.

Тяхното изследване опровергава широко разпространеното схващане, че електронните цигари били много по-безвредни от традиционните цигари, защото те не димят толкова, т.е. по-малко отрови се вдишват към белите дробове.

Обикновените цигари са още по-вредни

С традиционните цигари обаче нещата стоят още по-зле: при тях рискът от инфаркт, коронарна болест на сърцето или мозъчен инсулт е по-висок съответно със 165, 94 и 78 процента.

За изследването си екипът около проф. Виндихал е използвал данните от мащабно проучване по метода на личното интервю, проведено от Американския център за превенция на болестите. В него близо 97 хиляди респонденти са отговаряли на въпроси, свързани с тютюнопушенето.

Средната възраст на участниците-пушачи на електронни цигари е била 33 години, а тази на пушачите на обикновени цигари - над 40 години. Твърде вероятно е използващите електронни цигари преди да са пушили и тютюн. Възможно е именно на това да се дължи и високият процент на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Отделно от това възниква въпросът дали високият дял на хората с депресии има нещо общо с това, че психично болните имат склонност да консумират деликатесни продукти. Наблюдатели отбелязват, че е възможно тук да става въпрос за объркване на това кое е причината и кое - следствието.

Проф. Виндихал държи обаче на заключението си, че досега сме знаели твърде малко за взаимовръзката между сърдечно-съдовите заболявания и използването на електронни цигари. "Този извод трябва да задейства у нас алармата и да ни отвори очите за опасностите, произтичащи от електронните цигари", добавя ръководителят на изследването.

Един химичен коктейл

Електронната цигара съдържа никотинова течност, която при пушенето отделя пара. Тази течност съдържа различни химикали и ароматизатори. Процесът протича при висока температура, достатъчна за изпаряването на течността.

Проф. Виндихал предполага, че само на американския пазар се предлагат повече от 460 вида електронни цигари с над 7700 различни вкуса. Всеки втори американец междувременно пуши цигари електронно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
До анонимен19,Ти от къде знаеш преди 2000 години до каква възраст са живели хората и как са се забавлявали ? Така са ти казали ли ? Вярвай си, изборът е твой!Само да ти кажа, че не се знае със сигурност точно какво се е случвало преди 100 години и се водят спорове и се правят изследвания. Нормална, пешеходна скорост- 5км/ч. За 6 часа се минават 30км. от нетрениран човек. Маратонско бягане- 42км. справка уикипедия. И трето, какво ти е "съвременното забавление" ?! Гейсбук и смартфонче ?!
21
7
 
14
 
! Отговори
българин преди 5 години
Електронните цигари са пълна глупост ! Или пушиш , или не пушиш ! То вече и обикновенните цигари не са това , което бяха . Аз сега не пуша , но преди , когато пушех си ми бяха сладки , признавам си ! Особено ако след ,,БТ" запалиш една ,, Марлборо" , абсолютен кеф !
20
3
 
40
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Пушенето е вредно! Дали ще са обикновени цигари, електронни или полуелектронни - все тая. Въпросът е като си купя нещо за ядене от Билла, Кауфланд, ЛИДЛ и т.н., по-малко ли ми вреди от цигарите? А на децата ми, които не пушат нищо?
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Препоръчвам никотинови лепенки, но не повече от 2 едновременно. Никотина, всъщност е много хубаво нещо, ако се внимава с него, защото избистря съзнанието и повишава внианието. Сега, не някой от нас не са перфектни човешки същества, който могат без грам стимулатни и не правят секс до 25тата си година, и то на първата брачна нощ ..
18
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NightbornРазбира се! Преди 2000 години хората са имали поръдлжителност на живота по 34-5 години, умирало се е от настинка, а допреди 150 години имаше хора, умращи от глад в Европа, пътувахме 30 километра за 2 дена, забавленията ни бяха основно, да насилваме 13 годишни момиченца, да спят с 14 годишни момченца и да се кефим, на кървавия чаршаф ... или да въртим кучета, вързани с въже около некав прът ...Ама дай да изоставим токва, лекарствата, удобствата и прочие, щото имало и *** идеи ...
17
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен 4Когато си ходил на училище до 8ми клас може да наричаш НЕплатената реклама както си искаш.Важното е че в провинцията сте си дУбре.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 5 - Заместите на цигарите!Преди 3 години - Новите е.цигари са добър заместител!Преди 2 години - Може би е.цигарите са вредни!Днес - Още не се знае, дали са вредни, ама май са вредни.Въх Божке Леле Мале Света Дево С инвитро заченала ....Решете най-накрая и го кажете, да ви го набия в кухте медии !!!!
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно от най-глупавите неща в света е да си купиш Е-цигара, и по този начин да правиш богат създателя им.Още по глупаво е да пушиш нормални цигари.Въпрос:Акъл поне малко в главите кУгъ?
14
3
 
8
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Отказах ги с електронна пура. Вече 9 години не пуша. Ецигарите помагат, ако има желание за отказване. Не се пишат дълго. При мен отне само един месец. После я хвърлих.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NightbornДа, да и ПАК да!
12
16
 
17
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
От мен запомнете : Всяко, следващо нововъведение на човечеството е по-вредно от предишното! Ако имате ум, разсъждавайте дали съм прав!
11
8
 
31
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
откактоминах на електронна цигара спрях да кашлям,нямам храчки,гърдите не ме болят и дробоветеми не свирят повече както преди,и дишам катонепушач,не смърдя,дрехите ми не смърдят,излиза ми в пъти по евтино,пуша си вътре в къщи...не са ли това достатъчни аргументи за да предпочета вредния но все пак по безвреден навик?да не е същото но след 1 седмица се свиква и не искам и да помисля за онова скъпо смърдящо и къдящо в лицето ми нещо от преди
10
5
 
18
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
Вече една година съм само на е-цигари. Стандартни, с глицерин и пропилен гликол. Преди това ги използвах в хотели или в самолета в тоалетната по време на дълъг полет. започнах с 18мг, станаха ми силни свалих на 6, после на 4.5 сега си правя 1.8мг/мл. След около 6 месеца разбрах че мога да "пуша" когато искам и сега ги използвам само за удоволствие, когато искам, а не че нещо ме кара както преди с цигарите. Към никотина не се развива зависимост, но към коктейла алкалоиди в цигарите - да.
9
5
 
9
 
! Отговори
E да преди 5 години
До Анонимен 5Все едно да кажеш, купих си кола, карам, карам и все не ми се кара.Не ти стига, защото не си опитал точните цигари. Ако имаш никотинова зависимост, опитай с 24 милиграма никотин от електронните - ще те удари в петите!И не е същото, защото това е друг вид пушене. Опитвал ли си кюфте? А картофено кюфте? Едно и също ли е? Не е, но не пречи и двете да са хубави.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат, че никотинът бил наркотик. В аптеките се продава никотин без рецепта, а никой "наркоман" не купува. А истинските наркотици в аптеката се продават със жълта рецепта.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обикновените цигари са още по-вредни"Кво повече да говорим?До 5Вдигни си никотина или пробвай различни видове. Случвало ми се е обикновенно е въпрос на време да свикне с новия източник човек. Не знам. В нормалните цигари има много неща освен никотина и повечето са лоша новина въпреки че може да задоволяват по собствен си начин
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега най-полезни са бездимните тютюневи цигари.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да де ама не е същото.Купих си електронна цигара-пуша ,пуша и все не ми стига.Паля една обикновена цигара и не ми се пуши няколко часа.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се казва неплатена реклама а скрита реклама.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страховите неврози и параноите им идват от наркотиците които друсат особено разни китайски синтетики обаче не си признават като ходят да се лекуват и затва казват -пушенето.Има и още нещо.Като знае човек че всеки път щом излезе от вкъщи може някой психар да го застреля ,е така щото му е скучно или нещо не е в настроение няма как в един момент да не почне да се стресира.Въпреки че там човек винаги може да си купи пистолет и бронежилетка.