Българите категорични: На първо място – националните интереси!

Всеки втори нашенец смята санкциите срещу Русия и Китай за неефективни
25 мар 2019 13:05, Красимир Ангелов
113
Българите категорични: На първо място – националните интереси!
Снимка: Булфото

81% от пълнолетните български граждани са категорични, че националните интереси на страната са на първо място. Едва 9% от интервюираните смятат, че глобалните интереси са по-важно, а останалите 10% нямат мнение. Това сочат данните от международното изследване "В края на годината" на световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 58 страни по целия свят.

Данните от България сочат, че страната ни влиза в рамките на световните тенденции, но все пак българите влизат в топ 10 в света по националистически настроения. Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.

На въпрос за ефекта от санкциите срещу страни като Китай и Русия, 44% от анкетираните смятат, че те са неефективни. На фона на това 23% смятат, че от тях има полза, а почти всеки трети българин – 34%, не може да изрази категорично мнение. Така според данните България е сред страните с най-ниски дялове на доверие към санкциите. След нас се нареждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част смятат санкциите за неефективни.

Според обобщените данни 70% от хората по света поставят на първо място националните интереси на своите страни, а едва 21% - международното сътрудничество и глобализацията.
 
Африка (87% отговарящи, че националните интереси са за предпочитане пред международното сътрудничество), Близкият изток (78%) и Латинска Америка (75%) в най-голяма степен подкрепят националните приоритети, като етиопците (92%) са най-големи привърженици на национализма. На другия край на скалата е Япония, където мнозинството предпочита интернационализма (42%) пред национализма (30%).

В ЕС двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията и подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия.

Темата със санкциите като международен инструмент става отново актуална със скорошното задържане на директора на Huawei и санкциите, наложени от САЩ върху Иран, отчитат от "Галъп интернешънъл". Почти всеки втори (47%) смята, че санкциите не предизвикват промяна, а един от всеки трима души (33%) твърди, че санкциите успяват.

Мненията обаче се различават в отделните страни - в Саудитска Арабия (65%), Индия (59%) и Бразилия (55%) хората са по-благосклонни към механизма на санкциите. Европейските граждани са най-критични по отношение на санкциите (52% твърдят, че са неефективни и не предизвикват промяна), а Австрия, Франция и Германия са водещи в това отношение - около две трети от избирателите в тези страни не са убедени, че санкционирането на страни като Китай и Русия носи положителни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБългария има интерес от добри икомомически отношения и военно сътрудничество с Русия. ЕС и САЩ ни презират и ни смятат за хора втора ръка, само ни използват да източват ресурстите ни, за НАТО сме пушечмо месо.
60
7
 
33
 
! Отговори
-10 преди 5 години
Кои са националните интереси и какъв е пътят да бъдат постигнати, да запитам тия 81%.
59
4
 
39
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Първо бананите, тоалетната хартия, магазините да са пълни със стоки, и да можеме да бегаме на Запад да береме ягоди и да миеме улиците.
58
10
 
38
 
! Отговори
русофил, ром, гей преди 5 години
най вавжни са интересите на Матушка и на другаря Вожд и Цар Путин. Готов съм да им плащам и по 5 лева за литър бензин на монополиста Лукоил, даже ще започна да си плащам скъпия ток от Белене кога го построят само и само братушките и другаря Вожд и Цар Путин да са добре. Аз така ги разбирам националните интереси и патриотщината и българщината
57
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ашлак войводата не му пука за никакви национални интереси а само се преструва на такъв,ако беше инак нямаше да граби собствената си родина и нямаше да е на това дередже.
56
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност анкетата е силно подвеждаща.Защото ако се попитат хората в нея какъв е националния интерес на България отговора ще е да е с този който взима минимум такси и дава без да иска нищо в замяна максимум пари или пък интереса е да служим на Америка Русия Китай марсианците и който още си търси прислуга.Мислят се за патриоти нл тия 80 процента са точно националните предатели.Това ли е патриотизма да се караш с другите на коя точно империя да коленичиш.Тука няма и един българофил, само чуждофили.
55
2
 
38
 
! Отговори
Цвинокио преди 5 години
Интресът НИ на първо място!Гарантирано от "ГЕПИ"!!Винаги можем да ГЕПИм повече!!!
54
5
 
37
 
! Отговори
True преди 5 години
Светът няма да се оправи, докато хората не започнат да приемат държавата си просто за територия. Заради големите патриоти стават световните войни. Човек живее, за да създаде свое семейство, а не заради Национални интереси.
53
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герб, бсп, дпс, сдс, оп, ндсв нямат място в политиката на България, нови лица трябват, тези ги видяхме, много крадат
52
2
 
33
 
! Отговори
DEM преди 5 години
До 11А какви са били преди 1988? Само не казвай, че е имало икономика
51
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми той националния интерес на България се изчерпва с това на коя външна сила да служи.Ей за това и троловете по долу са подивели че к се изпокарват.По принцип руските и американски *** са на една страна защото и едните и другите прокарват неонацистката диктатура и неолибералния фашизъм.Но ще гледаме и трета част на комедията след като в България вече са качили диктатурата на коя от двете нацистки империи да служи тя на американската или на руската и тогава по форумите ще възпроизведат война
50
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национални интереси могат да се защитават и от малки държави ако имат политически елит с топки. Е, не да искаш да завладяваш територии, но например да си договориш стратегически търговски отношения с държави които имат определени ресурси, ти пък да им предложиш нещо друго и така. Сложна шахматна игра е, не за йесмени и продажници.
49
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е от държавите които са имали някога национални интереси. За няколко години - периода обхващащ борбите за национално обединение. Тогава на знамето са изписвали Мизия-Тракия- Македония. Около това се е обединявала "нацията". От тогава насам сте в киреча. Смешни.
48
1
 
36
 
! Отговори
!!! преди 5 години
До ВескоНякой болгарин да има нещо против?*******************Нямам проблеми с националността си. Не страдам от комплекси. Имам проблеми с продажните болгарски правителства които вечно искат да обслужват некой голям брат.
47
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега гледаме сценарии при това много успешен както виждам тип турско робство две.Няколко суперсили се бият за световни ресурси и км трябват колонии.За това обаче им трябват малки изолирани държави такива най-лесно се завладяват.И се започва платената нсционал пропаганда.Разделяй и владей.Следва качването на власт на представител на външната сулерсила и краденето.После и третата национална катастрофа смесена може би с трета световна война.И дотук с България, жалко че Левски се жертва за ***.
46
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да го кажа директно думата национален интерес има смисъл само ако се използва за държава суперсила.Когато се използва от малки държави като нас сцднария най-често е същия като в Африка.Външна суперсила намира няколко местни корумпирани политици и им плаща да разпалват националната гордост защото това ще предотврати опасността малката държава да е в съюз.Така изолирана след като въпросните вземат властта създават диктатура и изнасят цялото богатство на страната към суперсилата колонизатор.
45
2
 
34
 
! Отговори
81% преди 5 години
Съмнително близко до 80%....
44
2
 
33
 
! Отговори
Чао преди 5 години
На първо място, ама отзад напред.
43
0
 
38
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Нормално е в държави, в които политциите поставят на първо място личните си интереси, и остават на власт с подкрепата на чужди държави, хората да поставят на първо място националните интереси.
42
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38 че ти съмняваш ли се.Виж историята на България когато не е била под робство какво ще ти направи впечатление точно че никога с никой не сме били в съюз но гледай във войни включително провокирани от нас сме били със всички.Виж после преди да паднем под турско тогава национализма взе такъв връх че България се разцепи на седем държави щото вече и по градове се чувстваха някак по регионално заинтересовани.Но пък турците нямаха тия националистически проблеми и ни пометоха.