Българите категорични: На първо място – националните интереси!

Всеки втори нашенец смята санкциите срещу Русия и Китай за неефективни
25 мар 2019 13:05, Красимир Ангелов
113
Българите категорични: На първо място – националните интереси!
Снимка: Булфото

81% от пълнолетните български граждани са категорични, че националните интереси на страната са на първо място. Едва 9% от интервюираните смятат, че глобалните интереси са по-важно, а останалите 10% нямат мнение. Това сочат данните от международното изследване "В края на годината" на световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 58 страни по целия свят.

Данните от България сочат, че страната ни влиза в рамките на световните тенденции, но все пак българите влизат в топ 10 в света по националистически настроения. Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.

На въпрос за ефекта от санкциите срещу страни като Китай и Русия, 44% от анкетираните смятат, че те са неефективни. На фона на това 23% смятат, че от тях има полза, а почти всеки трети българин – 34%, не може да изрази категорично мнение. Така според данните България е сред страните с най-ниски дялове на доверие към санкциите. След нас се нареждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част смятат санкциите за неефективни.

Според обобщените данни 70% от хората по света поставят на първо място националните интереси на своите страни, а едва 21% - международното сътрудничество и глобализацията.
 
Африка (87% отговарящи, че националните интереси са за предпочитане пред международното сътрудничество), Близкият изток (78%) и Латинска Америка (75%) в най-голяма степен подкрепят националните приоритети, като етиопците (92%) са най-големи привърженици на национализма. На другия край на скалата е Япония, където мнозинството предпочита интернационализма (42%) пред национализма (30%).

В ЕС двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията и подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия.

Темата със санкциите като международен инструмент става отново актуална със скорошното задържане на директора на Huawei и санкциите, наложени от САЩ върху Иран, отчитат от "Галъп интернешънъл". Почти всеки втори (47%) смята, че санкциите не предизвикват промяна, а един от всеки трима души (33%) твърди, че санкциите успяват.

Мненията обаче се различават в отделните страни - в Саудитска Арабия (65%), Индия (59%) и Бразилия (55%) хората са по-благосклонни към механизма на санкциите. Европейските граждани са най-критични по отношение на санкциите (52% твърдят, че са неефективни и не предизвикват промяна), а Австрия, Франция и Германия са водещи в това отношение - около две трети от избирателите в тези страни не са убедени, че санкционирането на страни като Китай и Русия носи положителни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВескоПо документи може и да станат но по мислене не е много лесно.
40
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите вече не са народ! Много отдавна вече не са! Българина няма мислене в множествено число. Никой не мисли за общото добро! Хвърля *** през прозореца, защото неговата къща свършва до вратата му! Улиците, градовете ако ще и потоп. Те не са негови! Протестите на сънародниците му, не са негов проблем, кражбите на политиците също, безобразията в страната! Ще започне да псува и протестира само ако го засегне лично. Това не е народ! Това е една ***, която просто индивидуално се спасява
39
6
 
36
 
! Отговори
ЛГБТ преди 5 години
Бъдещето е в ЛГБТ и Веганството! Бъдете толерантни един към друг!
38
1
 
35
 
! Отговори
сс преди 5 години
Значи покрай брекзит, доста хора смятаха че Англия си гледа своите интереси и я намразиха затова. А сега с това допитване какво стана- че и ние си гледаме интересите. Аман от знайни и незнайни патриоти.
37
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Значи глобалист-омразниците от десетилетия я прокарвате тая мантра. Не кълвем обаче. Дойде ни до гуша от вас."И ко ша напраиш по въпроса? Още един гневен коментар може би? Треперим от страх...
36
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напред към светли бъднини с Боко Тиквата, Цецо Ухото и цялата ПП "ГЕПИ"!
35
8
 
35
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Ами да Ви кажа аз, щом се затруднявате. Български национален интерес: "Всички българи да станат американци". Някой болгарин да има нещо против?
34
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам колко русо и американо фили има по форумите, не мисля че анкетата е реална.
33
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Искам да съм националист, но нямам комплекси. Някой може ли да ми помогне?"Значи глобалист-омразниците от десетилетия я прокарвате тая мантра. Не кълвем обаче. Дойде ни до гуша от вас.
32
0
 
40
 
! Отговори
:) преди 5 години
И затова избират Тиквата, който в прав текст каза: "... спрял съм 3 печеливши за България проекта, за да защитя техните ( на американците) интереси!" В ПРАВ ТЕКСТ!
31
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да може да се дефинират национални интереси първо трябва да има сплотена нация. Тук има просто едно население което обитава територията и преследва личните си и родствени интереси за сметка на всичко останало. Национален интерес е да мислиш в перспектива за обществото и средата около себе си, а не днес какво ще едеш и е*еш.
30
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам някой да защитава националните интереси! Все пак 30 год в България се обслужват тотално чужди интереси! Страната е буквално на колене пред външни сили, с наведена глава и слугинска физиономия! Без собствена позиция, без мнение! Политиците са сложени от вън, в същото време са крадливи, корумпирани и некадърни! Слушаме само за евроценности а не за интересите на страната! България е кораб който потъва, последните които ще избягат ще бъдат плъховете( тоест, политиците)
29
7
 
36
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Хора стига с този Патриотизъм. Я помислете сега кое обичате повече: Вашето Семейство или Държавата. Тези за които отговорът е Държавата ви Съжалявам.
28
8
 
34
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 5 години
Не трябва да се вярва на Русия и Китай.Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
27
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-красивия и умен народ в тази част на вселената бива подтискан с невиждана конспирация от Брюксел, Шо.рош, рептилите, кемтрейлс, юдомасонските ислямисти и прочее."Би било смешно ако не беше почти вярно.
26
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има далавера българина забравя за националните интереси и се сеща за личните.
25
2
 
41
 
! Отговори
Мачо преди 5 години
Ако тези интереси са "Безплатни еднопосочни самолетни билети" и аз съм ЗА.
24
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тя България от години няма интереси . Каквото ни кажат.
23
3
 
35
 
! Отговори
DEM преди 5 години
А дали и 2% от тези 81% могат да дефинират точно и ясно какви аджеба са националните интереси? Без това да са по-високи доходи, борба с корупцията, качествено образование и здравеопазване, безплатно .... нещо и пр. Точно и ясно. какви са националните интереси на България. За политиците знаем, че това е просто фраза, както за Президента "държавността" е просто паразитен, кух термин без значение, но се изрича с патос, който едва ли не показва в каква безизходица сме.
22
3
 
34
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До Анонимен 16Аз сън от поръчалите изследването. А ти "патриотче-обединено" ходи ли да целуваш ръка на Бокото?