Българите категорични: На първо място – националните интереси!

Всеки втори нашенец смята санкциите срещу Русия и Китай за неефективни
25 мар 2019 13:05, Красимир Ангелов
113
Българите категорични: На първо място – националните интереси!
Снимка: Булфото

81% от пълнолетните български граждани са категорични, че националните интереси на страната са на първо място. Едва 9% от интервюираните смятат, че глобалните интереси са по-важно, а останалите 10% нямат мнение. Това сочат данните от международното изследване "В края на годината" на световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 58 страни по целия свят.

Данните от България сочат, че страната ни влиза в рамките на световните тенденции, но все пак българите влизат в топ 10 в света по националистически настроения. Пред нас са Етиопия, Албания, Саудитска Арабия, Сърбия, Нигерия, Индонезия, Република Корея и Еквадор.

На въпрос за ефекта от санкциите срещу страни като Китай и Русия, 44% от анкетираните смятат, че те са неефективни. На фона на това 23% смятат, че от тях има полза, а почти всеки трети българин – 34%, не може да изрази категорично мнение. Така според данните България е сред страните с най-ниски дялове на доверие към санкциите. След нас се нареждат обаче страни като Швейцария, Германия, Франция и Австрия, които в по-голямата си част смятат санкциите за неефективни.

Според обобщените данни 70% от хората по света поставят на първо място националните интереси на своите страни, а едва 21% - международното сътрудничество и глобализацията.
 
Африка (87% отговарящи, че националните интереси са за предпочитане пред международното сътрудничество), Близкият изток (78%) и Латинска Америка (75%) в най-голяма степен подкрепят националните приоритети, като етиопците (92%) са най-големи привърженици на национализма. На другия край на скалата е Япония, където мнозинството предпочита интернационализма (42%) пред национализма (30%).

В ЕС двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията и подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия.

Темата със санкциите като международен инструмент става отново актуална със скорошното задържане на директора на Huawei и санкциите, наложени от САЩ върху Иран, отчитат от "Галъп интернешънъл". Почти всеки втори (47%) смята, че санкциите не предизвикват промяна, а един от всеки трима души (33%) твърди, че санкциите успяват.

Мненията обаче се различават в отделните страни - в Саудитска Арабия (65%), Индия (59%) и Бразилия (55%) хората са по-благосклонни към механизма на санкциите. Европейските граждани са най-критични по отношение на санкциите (52% твърдят, че са неефективни и не предизвикват промяна), а Австрия, Франция и Германия са водещи в това отношение - около две трети от избирателите в тези страни не са убедени, че санкционирането на страни като Китай и Русия носи положителни резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9 процентнитеДа ви кажа, защото явно не знаете. Глобалните интереси и националните интереси на САЩ са едно и също нещо.
100
1
 
33
 
! Отговори
1984 преди 5 години
Интересно как Социалистите успяват да съчетаят интернационализма с национализма. Също така, атакисти /които развяват знамето на враждебна на нас държава/ успяват да съчетаят национализма с чуждопоклонничеството.
99
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Че си контролирен, чрез медии и пропаганда, че те лъжат, че те облъчват и тровят!!!"А ти не си, нали. Щото мозъка ти е на буци и ти прелива през ушите.
98
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моите интереси са националните интереси ;)
97
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анти ГЕРБКой избра политиците ?
96
2
 
32
 
! Отговори
Tinhat Knight преди 5 години
До Анонимен"Какви точно са ми проблемите, я да видя."Че си контролирен, чрез медии и пропаганда, че те лъжат, че те облъчват и тровят!!!ААААА
95
4
 
36
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Българи да говорят за национални интереси е просто смешно и несериозна. Ние сме предатели, каквито светът не познава. Ние сме просто неориентирано племе. Разбира се, че има и истински патриоти, истински българи, но те са нищо на фона на предателите. Включително и политиците ни, които ни продадоха за една шепа сребърници.
94
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
19% комунисти, предатели и багаж
93
0
 
38
 
! Отговори
до 91 преди 5 години
Ами то и ХЕЛУИН не е българска традиция и национален интерес. Когато КУКЕРИ се движат по Таймс Скуер, ще приема Хелуин за български празник.
92
0
 
34
 
! Отговори
me преди 5 години
Втория въпрос е - коя голяма сила гледа за нашия интерес и гледай разцепление. Не е проблема, че хората не смятат националния интерес за най-важния въпрос. Проблема е че тези 80% не са обединени върху това как да се постигне това. :)
91
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Интелигентият човек оценява другите не по цвета на кожата"От къде изобщо ти хрумва това, не е ясно. Предразсъдъкът, че родолюбието е равно на расизъм се втълпява от десетилетия. Да си обичам страната и хората не значи, че:-мразя някой-нямам самочувствие и се надъхвам с историческо величие-лягам си с портрета на Путин-искам да коля и трепя някои си, щот не ме кефиВие, от другата страна на барикадата лепвате удобни клишета, погрешни в 99% от случаите.
90
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието ми звучи като - Цветанов има нужда от още един апартамент.
89
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите категорични: На първо място националните интереси!--ами да дефинират първо какво значи "нац. интереси"?"национален" ли е интереса да се набучи един тръболяк, който ще е чужда собственост и който ще се ползва само за транзит?"национален" ли е интереса да се хвърлят едни 20 млрд. за един гьол, който винаги ще е на загуба?"национален" ли да се позволи хибридната атака - "руска новогодишна елха" в центъра на софия?
88
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
недоверието към санкциите трябва да се чете, че те са твърде слаби и проформа!
87
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Че твърдо отказвам да се гаврят с българите?"С всички други може, така ли? Що ги делиш хората на българи и други?"Че отказвам да бъда считан за 15 ръка човек..."Интелигентият човек оценява другите не по цвета на кожата, откъде идват и каква религия изповядват. Той ще те оцени по релевантите за ситуацията качества. Другите, неудачниците, гледат да те редуцират до някакъв етикет. Какво ти пука как те оценяват те?Айде малко самочуствие, но не национално, а лично.
86
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"С такива като тебе, представителите на 80%, по дефиниция не може да се води аргументиран разговор."И в какво точно се изразява когнитивния дисонанс? Че твърдо отказвам да се гаврят с българите? Че отказвам да бъда считан за 15 ръка човек, при положение, че като гледам останалите /запад,изток/ с нищо не сме по-лоши от тях?Относно аргументирания разговор - твоите аргументи за тезата ти /каквато и да е/ какви са?
85
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Какви точно са ми проблемите, я да видя."С такива като тебе, представителите на 80%, по дефиниция не може да се води аргументиран разговор.Но след като питаш ще ти кажа - страдаш от когнитивен дисонанс. Тази диагноза ти я давам безплатно. Щото съм ларж. А и ти пет пари немаш да се огледаш.
84
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко хубаво, но за голяма част от селското-българско население..национален интерес означава, следване на интереса на Путин и Русия.А, това, не е българския национален интерес.Друг въпрос е, че повечето хора не знаят какво точно е национален интерес.Само се бият в гърдите, че са българи.Ама, че някой ги крадед постоянно, че си нагласява свои фирми да строят в цяла България, че лобира за закони, че фалира банки...н.проблем. Щом крещи България над всичко, и вече е герой.
83
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А това за което трябва да внимаваме е да имаме равен глас при взимането на решения в тези съединени щати"За всичко останало си прав. Само за горното бих се въздържал. Няма индикации, че български политик ще защити мойте интереси по-добре от някой португалски да речем. Така че, Европейски щати, минимална квота на Бай Ганявските политици. След 200 години преразглеждаме квотите.
82
6
 
32
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО! преди 5 години
НАЙ -ВАЖНИ СА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ! ЗА РУБЛОФИЛИТЕ ТЕ СА КАТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО! ХЛЪЦ )))))):