Простреляха розов пеликан на магистрала "Хемус"

Птицата е изпратена за лечение в Стара Загора
25 мар 2019 15:10,
20
Простреляха розов пеликан на магистрала "Хемус"
Снимка: архив "Булфото"

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен изпрати за лечение простреляна птица от защитения вид розов пеликан, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Още по темата

Птицата е била намерена от граждани в близост до автомагистрала "Хемус" край Каспичан и транспортирана до ветеринарна клиника в Нови Пазар, от където е получен сигнал в екоинспекцията.

При прегледа на пеликана от ветеринарните лекари, не са забелязани видими външни наранявания, но едното му крило било увиснало и не можел да лети. На същия ден птицата е транспортирана за лечение в Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани" в Стара Загора, където е установено, че по нея е стреляно с пушка, след като в крилото й са намерени две сачми.

От 1962 година розовият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга (1985 г.). Среща се в езерата край Бургас и резервата "Сребърна", където има малка колония. Пеликаните пристигат на река Дунав в края на март или началото на април и си тръгват от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KADE E PELIKANA CECO, ILI TOI NAPALNI GUSHATA.
12
1
 
10
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Абе ей,Ахмак!Ела мен да простреляш,какво искаш от розовия пеликан!Един вчера застрелял щъркел...тц-тц-тц!"Невидими нишки ни свързват и боли щом се скъсат."
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гадно долно племе! Дадена му райска земя която не заслужава! Затова този народ изчезва! Природата си знае работата
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда незаслужаваме този рай, който ни предлага тази планета. Това, което наричаме "прогрес", всъщност е убийство на природата и всичко ценно в този свят...
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някак така се получи, че най-гламавата част от населението се оказа въоръжена и проявяваща садистични наклонности.
8
2
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
До До 2За Гоце те подкрепям напълно.Но, това не изключва и факта, че ГЕРБ също са крадливи комунисти. Ако ще, не за един апартамент, само.Той, ако беше само този апартамент, с мед да ги намажеш.Лобиране за фирми, Дж Пи груп, Главбулгарстрой, Домусчиев, Пеевски, всички работят в техен интерес и обратно.Реално, активите, с които оперират ГЕРБерите са много повече от един апартамент.Та, въпросът не е Гоце краде повече, значи ГЕРБ са много по-добри от него.
7
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кфо от тфа
6
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетих се, че през 2050 г. 20% ще са роми, а ние още се надяваме да спасим дивата природа.
5
4
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Питай другаря Първанов, може да знае кой е стрелеца той нали е ловец.Като беше президент НСБОП го охраняваха докато е на лов.Спомням си как се хвалеше, че беше убил вълчица с пушка за 50000лв.Мисля, че пушката беше Блазер по поръчка.И го питай от къде има 17000000 да купи хотел на сина си, не се лови за някакъв апартамент който могат да си го позволят поне 30 човека в наше село, пак от вашата партия.
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не е нарад ц този народ. Да ви кажа честно, заслужаваме си съдбата и ситуацията на преход от 30 години :)
3
37
 
0
 
! Отговори
guza преди 5 години
от тия става екстра чорба
2
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търся:стрелеца за да простреля крадлив гербераст с пеликанска гуша ,укриващ се в Америка и ощетил страната ми с над 400 000 лева ,чрез фиктивна сделка с луксозен апартамент.
1
1
 
54
 
! Отговори
anon преди 5 години
браво на хората които са намерили пеликана и са го занесли където трябва. а стрелеца - няма да го намерят кой е ама ако го намерят- да плати всичко по лечението на смешната розова птица