Родни превозвачи с нови протести заради пакет "Мобилност"

Срещу България се води икономическа война, настоя Николай Рашков
25 мар 2019 10:40, Красимир Ангелов
10

Българските превозвачи отново тръгват на протест в сърцето на Европа. Днес трябва да се реши окончателно дали пакетът "Мобилност" ще бъде гласуван тази седмица. В средата на януари Комисията по транспорт към европарламента не одобри предложенията, които усложняват работата на шофьорите от периферията на Европа, защото ги принуждават да се прибират по домовете си през определен период от време, а това се отразява зле на техните възнаграждения.

Още по темата
В "България сутрин" Николай Рашков от Асоциация на международните превозвачи сподели, че родни тираджии, както и техни колеги от Румъния, Литва, Латвия, Полша и други държави, които ще бъдат ощетени от приемането на пакета, подготвят сериозни протести в Страсбург. Той също така разкри, че подобни действия може да има и в други градове, сред които и София.

"В крайна сметка Комисията по транспорт в европарламента блокира този пакет. Сега обаче сме свидетели на прецедент - той отново бе вкаран за гласуване без никакво законово основание. Днес ще бъде потвърдено дали ще бъде оставен в дневния ред за сряда. Нашите депутати са вкарали искане предложението да бъде отхвърлено. Вече за всички е ясно, че срещу България се води икономическа война с политически средства. След януари има внесени над 1200 промени за този пакет", каза Рашков.

Той е категоричен, че е немислимо въпросният пакет "Мобилност" да бъде гласуван на предпоследната сесия на Европейския парламент. Причината е, че сегашните депутати, чиито мандати изтичат, ще решават съдбите на близо 11 милиона превозвачи от цяла Европа.

"Налага се изкуствена сегментация на пазара. Тя ще остави бизнеса достъпен само за централноевропейците. В събота се проведе среща на Съюза на международните превозвачи. На нея бе взето решение в сряда да има протест в Страсбург, ако се стигне до гласуване на пакета. Ние сме 110 човека, Румъния пък ще изпрати още 250. Там ще пристигнат и от Полша, Латвия, Литва. Камионите също са в готовност. Готови сме за ясни действия", заяви Рашков пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой шофьори ще протестират ония дето работят за български олигарси собственици на превозвачески фирми дето ги заплашиха че ако не протестират ще ги уволнят ли.А знаете ли защо защото по новия пакет мобилност ще трябва да изравнят заплатите на шофьирите с тези с Западна Европа ей от това ги боли, понеже така ще им се приключи келепира, целия проблем е това.
6
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
рашков,защо не казва,върху каква заплата осигурява шофьорите си,затова колеги,напущайте и почвайте в чужди фирми работа.
5
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Никаква икономическа война не се води.. Просто българските тюмбели като Петко Ангелов, Илиян Филипов и сие няма да могат да прибират 90 процента от печалбата, както досега са правили. Докато шофьорчетата им спят като кучета в кабините и си пържат яйца на газови котлони по паркингите, за да оцелеят и да им остане нещо, все пак. Просто т. нар. "превозвачи" ще трябва да започнат да осигуряват маалко по-човешки условия на шофьорите си, както правят фирмите на запад от Виена. Това е цялата работа.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу един икономически труп каква война можеш да водиш?
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези отново почнаха с техните конспирации как ЕС им пречи.
2
2
 
17
 
! Отговори
ТАКЪВ ЦИРК преди 5 години
Министърът Желязков вместо да е на масата и да наложи вето при пргеворите се криеше в пресечката в Брюксел и вика Докарахме 50 човека с транспаранти под прозорците в Брюксел. Ама защото всички в ГЕРБ като ТИКВАТА са МИШКИ. Ходи само да се снима с НАЧАЛНИЦИТЕ, да му удрят шпинги по главата, както ОН удряше на ПЛЕВНЯТА. Пък за другото знае само Я, Я ДАНКЕ...
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пловдивските хилядокамионници, са обещали ако пакета макарон се отмени, да си демонтират устройствата за манипулация на тахографа, с които са оборудвани сто процента от камионите им.