Апартамент да е, тристаен да е! Нашенецът търси голямо жилище

Имотите най-вече за собствени нужди и по-малко за инвестиция
90
Апартамент да е, тристаен да е! Нашенецът търси голямо жилище
Снимка: pixabay

Расте интересът на купувачите към по-големите жилища и новото строителство, според брокери на имоти. Търсенето на къщи е нараснало с 33%, а на тристайни апартаменти с около 40%.

Средната площ на закупените жилища в София се е увеличила от 76 кв.м през 2014 г. на 82 кв.м през 2018 г. Средната цена на квадратен метър също бележи ръст от 766 евро на кв.м през 2014 г. до 1199 евро на кв.м.

Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните три години пазарът е движен основно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел.

Интересът на купувачите към качествено строителство също расте, за което свидетелства намаляващият дял на панелните жилища в общия обем от закупените имоти и увеличаването на дела на монолитните жилища.

Сериозно се увеличава интересът към новопостроените жилища, като делът им нараства от 10-15% през 2014 г. до 30-35% през 2018 г. С ипотечни кредити вече се финансират около 70% от сделките с имоти, което доближава София до европейските пазари, пише "Труд".

През 2018 г. пазарът беше добър и се надявамe през 2019 г. да бъде още по-добър и по-балансиран, коментираха брокери на имоти. Купувачите вече са много по взискателни към имотите и не са готови да се сдобият с жилище на всяка цена. Това кара строителните предприемачи да преразглеждат своите очаквания. Прогнозите на брокерите са динамиката на средните цени на жилищните площи да продължи да намалява и това да доведе до удължаване на средния срок за закупуване на имот.

Пазарът на имоти в София е балансиран и няма предпоставки за балон, коментираха брокери на имоти. Това се потвърждава от редица ключови икономически показатели през 2018 г. и в предкризисния период 2006-2008 г.

Средната цена на жилищата в София е нараснала с 11% за деветмесечието на 2018 г., като при панелните жилища е отчетено повишение с 8%, а при монолитното строителство – с 12%.
 
При средновисокия и високия сегмент средните цени на двустайните жилища са на ниво между 145 хил. и 180 хил. евро, при тристайните достигат между 210 хил. и 250 хил. евро, а при къщите – до 450 хил. евро, сочат данните на консултантска компания на пазара на имоти. Отстъпката от офертната цена, която продавачите са готови да направят, постоянно намалява.

Средните наемни цени на двустайни жилища от средновисокия и високия сегмент се увеличават, като варират между 950 и 1200 евро, а при тристайните апартаменти са между 1300 и 1600 евро. При къщите наемите достигат до 2000 евро, сочат още данните компанията.

Строителството на жилища в средновисокия и високия сегмент е нараснало с 12%, а свободните площи през 2018 г. са около 8%.

Основните фактори при покупката са кварталът, вътрешното разположение и наличието на паркомясто. Сред факторите, които отблъскват купувачите, все повече доминират социалните елементи и липсата на инфраструктура като училища и детски градини, както и на зелени площи, а некачественото строителство остава на по-заден план.

При хората, които смятат да придобият имот, използването на собствени средства и на ипотечен кредит е разпределено сравнително поравно, показва проучване на консултантската компания.

Клиентите от средновисокия и високия сегмент също все повече обръщат внимание на допълнителните услуги и обкръжаващата ги среда при избора на имот. В София сред кварталите, към които има най-голям интерес, се нареждат “Малинова долина”, “Младост” и “Изток”. Нараства и интересът към жилища извън София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правете като Цецка, Цецко, Веждичката и кумичката. Голям апартамент на ниска цена, така де..., по цена на едро както се казва.
45
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на жилищата в София ще продължат да растат, за на имотите в провинцията ще падат. Причината е, че все по-голямата разлика в стандарта на живот в София и провинцията. В столицата дори вече продавачите не се хващат за по-малко от 1200 лв, а в малките населени места заплатите са минимални или близки до МРЗ. Упрвляващите нямат интерес да подобрят условията на живот в страната. Хората зад тях купуват земята на безценица, а продават бетонни кутийки за огромни суми.
44
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези тристайни, които сега ги строят са по 80 квадрата чисти и още 15 общи части. На това голям апартамент ли му викате?
43
4
 
34
 
! Отговори
Крали Марко преди 5 години
Пише ви човек от Лондонското Сити. Работата ми е да преценявам къде се инвестират пари, и къде не..Гледайте Цвъки, това са реалните цени на които трябва да се купуват имоти в София център. Всичко над 700 евра е пълно минаване, особено ако купувате с идеята да направите някакви пари..
42
6
 
41
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Тристаен апартамент не е голямо жилище. Едно нормално четиричленно семейство - родители с две деца, трябва да има най-малко 3 спални, т.е. най-малко четиристаен апартамент и това все още не значи голямо жилище. Може би голямо жилище е поне четиристайно и с над 180 квадратни метра жилищна площ, без тераси и общи части.На практика такива жилища не се продават на пазара и може би само Артекс строи такива за специални хора.
41
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Артекс сами си казаха, че "луксозното" им строителство им струва 400 евро на квадрат за да го вдигнат. Това означава, че всичко над 650-700 евро си е безскрупулно печалбарство.
40
2
 
17
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Тристаен...60 - 70 кв.м реални, платени 100 + ... и на това викате голямо жилище. Не, благодаря
39
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Артекс ги дават на половин цена. Скоро ще фалират , но гледайте в регистъра под какво има ще се появят отново.Сигурен съм , че цените ще ги свалят на баничка за квадратен метър
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Важнито е, да изкараме максимално количество пари, преди това ;)
37
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Някои имат дохода. Други продават наследствен и имоти. И да, повечето хора не са позиция, да си купят жилище, без много тежък за тях кредит. В интерес на исти ата, 95% от населе името никога няма д има толкова пари, че д си купи жилище.
36
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен41Или взимаш кредит и после цял живот го изплащаш или продаваш нивите и къщата на село и се надяваш парите да стигнат за гарсониера в краен квартал.
35
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами 600-700 евро на квадрат - това са цените и то пазАрни (включващи достатъчно печалба). Всичко отгоре е балон и до година ше лъсне. Както и стана преди 10 години. Всичко се повтаРЯ, АМА НАСИЛА АКЪЛ НЕ СЕ НАЛИВА.
34
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да повярвам как някои си купуват жилища с цени в евро, при условие, че заплатите ни ги дават в лева??? Как с тези заплата, които стигат само за да си платиш издръжките, наемите, храната (90 % от заплатата отива за храна) и прочие?Как ви стига?
33
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До ЗамисленНа коя улица Тинтява или Латинка, с два или три гаража, мазе да има ли или таванско помещение, а мини басейн - и кой да е архитекта Мирянов старши или младши. Койййййййййй от двамата.
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какви пари е финансирана фирма "Артекс"?Чия е тая фирма?
31
1
 
29
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Вие луди ли става давате толкова много пари.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тристаен апартамент бил голям? Да, ако стаите са по 40 квадрата, а кухнята и банята не са включени, като стаи... Тогава става.
29
3
 
25
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
Бих се навил и на двустаен за 600 евро в Изток.
28
1
 
23
 
! Отговори
... преди 5 години
Ааа требе да е под 300 евро квадрата! Виж "нашите" политици как купуват по нема и 200 евро квадрата! При това на топ места! Така, че не сте дописали правилно статииката! Колкото и мизерна да е тя де!
27
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за лъжи, що за подигравки. Половин България е затънала в ипотечни кредити, които едва заплаща, задъхвайки се. Баста, млъкнете. Не лъжи.