Апартамент да е, тристаен да е! Нашенецът търси голямо жилище

Имотите най-вече за собствени нужди и по-малко за инвестиция
90
Апартамент да е, тристаен да е! Нашенецът търси голямо жилище
Снимка: pixabay

Расте интересът на купувачите към по-големите жилища и новото строителство, според брокери на имоти. Търсенето на къщи е нараснало с 33%, а на тристайни апартаменти с около 40%.

Средната площ на закупените жилища в София се е увеличила от 76 кв.м през 2014 г. на 82 кв.м през 2018 г. Средната цена на квадратен метър също бележи ръст от 766 евро на кв.м през 2014 г. до 1199 евро на кв.м.

Причината за засиления интерес към по-големи жилища е, че в последните три години пазарът е движен основно от купувачи, които придобиват жилища за собствено ползване и в по-малка степен с инвестиционна цел.

Интересът на купувачите към качествено строителство също расте, за което свидетелства намаляващият дял на панелните жилища в общия обем от закупените имоти и увеличаването на дела на монолитните жилища.

Сериозно се увеличава интересът към новопостроените жилища, като делът им нараства от 10-15% през 2014 г. до 30-35% през 2018 г. С ипотечни кредити вече се финансират около 70% от сделките с имоти, което доближава София до европейските пазари, пише "Труд".

През 2018 г. пазарът беше добър и се надявамe през 2019 г. да бъде още по-добър и по-балансиран, коментираха брокери на имоти. Купувачите вече са много по взискателни към имотите и не са готови да се сдобият с жилище на всяка цена. Това кара строителните предприемачи да преразглеждат своите очаквания. Прогнозите на брокерите са динамиката на средните цени на жилищните площи да продължи да намалява и това да доведе до удължаване на средния срок за закупуване на имот.

Пазарът на имоти в София е балансиран и няма предпоставки за балон, коментираха брокери на имоти. Това се потвърждава от редица ключови икономически показатели през 2018 г. и в предкризисния период 2006-2008 г.

Средната цена на жилищата в София е нараснала с 11% за деветмесечието на 2018 г., като при панелните жилища е отчетено повишение с 8%, а при монолитното строителство – с 12%.
 
При средновисокия и високия сегмент средните цени на двустайните жилища са на ниво между 145 хил. и 180 хил. евро, при тристайните достигат между 210 хил. и 250 хил. евро, а при къщите – до 450 хил. евро, сочат данните на консултантска компания на пазара на имоти. Отстъпката от офертната цена, която продавачите са готови да направят, постоянно намалява.

Средните наемни цени на двустайни жилища от средновисокия и високия сегмент се увеличават, като варират между 950 и 1200 евро, а при тристайните апартаменти са между 1300 и 1600 евро. При къщите наемите достигат до 2000 евро, сочат още данните компанията.

Строителството на жилища в средновисокия и високия сегмент е нараснало с 12%, а свободните площи през 2018 г. са около 8%.

Основните фактори при покупката са кварталът, вътрешното разположение и наличието на паркомясто. Сред факторите, които отблъскват купувачите, все повече доминират социалните елементи и липсата на инфраструктура като училища и детски градини, както и на зелени площи, а некачественото строителство остава на по-заден план.

При хората, които смятат да придобият имот, използването на собствени средства и на ипотечен кредит е разпределено сравнително поравно, показва проучване на консултантската компания.

Клиентите от средновисокия и високия сегмент също все повече обръщат внимание на допълнителните услуги и обкръжаващата ги среда при избора на имот. В София сред кварталите, към които има най-голям интерес, се нареждат “Малинова долина”, “Младост” и “Изток”. Нараства и интересът към жилища извън София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Колето преди 5 години
Айде стига бе, тия столичани много капризни, хем искат да е хубаво и чисто ново ... е нема как да стане брат! Малко ще търпят! Ремонта не става все едно правиш 50кв апартамент ...
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Naslajdavaite se na eftinite i skapite luksozni apartamenti v mrasnia vazduh na sofia. Jivotat e edin pat. Dneska vi ima, utre vi niama....samo mrasniat vazduh si ostava....viva pes s moskovskata diploma!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Po-dobre zemlianka v gorata ili gnezdo na darvoto, otkolkoto panel v raste, no ne staree...
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задава се нова криза !!! Имотния балон ще се спука !!! Хората ще затънат в дългове и кредити !!! Виновни ще са алчните брокери и банкери !!!
62
0
 
12
 
! Отговори
Toi преди 5 години
Брокерите нещо са се объркали.Изток е 690?, Младост 590? и те така надолу. Още има ли *** да дават много пари и да се заробват в кредити заради тухли? Трябва политиците да се уважават, защото винаги показват къде греши стадото ;)
61
4
 
10
 
! Отговори
ГЛАД И МИЗЕРИЯ преди 5 години
ГЛАД И МИЗЕРИЯ НИ ЧАКА !!!! ИДВА КРИЗА ХОРАТА ЩЕ ЗАТЪНАТ В КРЕДИТИ !!! ИМОТНИЯТ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА !!!!
60
2
 
10
 
! Отговори
ГЛАД И МИЗЕРИЯ преди 5 години
ГЛАД И МИЗЕРИЯ НИ ЧАКА !!!! ИДВА КРИЗА ХОРАТА ЩЕ ЗАТЪНАТ В КРЕДИТИ !!! ИМОТНИЯТ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА !!!!
59
0
 
8
 
! Отговори
Искаме от евтините преди 5 години
Искаме от евтините апартаменти !
58
0
 
9
 
! Отговори
Искаме от евтините преди 5 години
Искаме от евтините апартаменти !
57
3
 
3
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Kuala - така е приятелю, всеки в България иска повече от възможностите си и когато неможе да стигне "стандарта "(бившите номенклатури са в пъти пред другите )решава , че е "измамен "- времената предразположиха това , което е в момента !Труженици , спрете с политиката и се огледайте кой кой е ! Аз имам нови апартаменти в софия и ги давам под наем , всеки месец получавам по 1600 евро но , живея в РИЛА и никакъв разход , харча си пенсията от 165 лв. Не се примирявайте с политически маниполации
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойковизма дойде на власт като сееше омраза към всички политици, а те били честни. Ето сега надминаха по крадене всички, само Костовите ги водят, но па се коалираха с тях. Каква ще е тая коалиция за евроизборите - коалицията пакет Макрон, корупция за милион. ГЕРБ-ДПС двете турски партии плюс крадците на прехода от СДС - трикаджиите
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научете се да се пазарите, а не да плащате каквото ви кажат. Хората гласуват с портфейлите си. Отстъпка от поне 20% е приета в САЩ за нормална. Ако си по-настоятелен стига до 30%. Именно така определяте цените. Вие сте пазаря. Разни нискочели с изгладени мозъци, и изпрани пари, само разтягат пазара, и вкарват наивни хора в капан.
54
3
 
20
 
! Отговори
нямам думи 3ен голям преди 5 години
3-eн апартамент го смятат за голям брокерите????? Според мен по-малък от тристаен НЕ трябва да съществува като проек.. Не може един апартамент да е съставен само от кухня и спалня за 1 или 2-*** човека най-много,дори да няма хол. А боксониерата е една стая дето я предлагат за 200 000 евро,ако е в центъра на София.Представете си младо семейство. След време нали ще им се роди дете.Детето няма да е все на 1-2 годинки. За него място НЯМА. Ужасно е новото строителство в България.Стаи без врати???
53
0
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Ехее, ама само как апартаментите на властта повлияха на статистиката!
52
10
 
1
 
! Отговори
do 58 преди 5 години
500 Евро , може но без особен лукс , без цената на парцела и без ДДС !!! /в бранша съм/
51
2
 
34
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Глупости!!! Сега тристайния и стария двустаен. Навремето не брояха кухнята ,а сега я броят за отделна стая , или правят сбутан хол с кухня в единия край и канапе в другия ,да се умирисваш успешно на манджи докато гледаш телевизия... В квардратурите влизат и терасите и какво ли не още и накрая уж живееш в 120 квадрата а реално ползваш 70 макс...
50
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че българинът търси голямо жилище, като в него ще живеят: той, жена му, детето, тъщата, брата на жена му... кучето и още 1-2 роднини, които от време на време ще идват да приспиват когато имат работа "у Софията", за да не дават пари за хотел.
49
8
 
8
 
! Отговори
майна преди 5 години
До cinikТо от наркотици се печели по-малко отколкото от имоти ???
48
5
 
53
 
! Отговори
cinik преди 5 години
To затова от Артекс с половин уста си признаха, че цената на луксозното строителство в София е 500 евро/кв.м. Ама за тях е норма да продават на будалите на 2600 евро, щото будалите са много и имотен балон няма. А на тарикатите им продават с нормална надценка от 20-30 % , справка Цецоу, Цецкъ и компания. А да не забравя, 250% печалба е напълно нормална и имотен балон в никакъв случай НЯМА!
47
5
 
25
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Някакви бомбастични заглавия за растеж, някакви проценти на як прогрес. От къде ги вадят тия цифри неясно. Сигурно щото ЦЦ или другата ЦЦ са си купили малко по-евтино, а съседите им се излъгали та платили по-скъпо. Много от нас са живели вече в западните градове и сравняваме. Там просто и да искаш няма какво да купиш. Щото никой не продава или ако продава веднага го купуват приятелите му, та не стигат да обяви. А тук обяви за сто апартамента на всяка една улица. Смешно и тъжно в България