Българи с иновация: Омнибот вдъхва нов живот на хората с увреждания

Това е роботизирано помощно средство за хора в нужда
26 мар 2019 13:05,
11

Български екип създаде роботизирано помощно средство за хора с увреждания. По думите на създателите това е иновация на световния пазар. Той е първият по рода си продукт с помощни средства, наречен Omnibot.

Негов инициатор е Любомир Василев, чиято жена претърпява инцидент, оставящ я инвалид. Именно тя е муза за конструирането на Omnibot-a.

Той е и организатор на екипа, в който работят и гостите в предаването "България сутрин" - механикът на разработката инж. Димитър Ортаков и специалистът по електроника и софтуер Данаил Иванов.

Това, което ги е мотивирало да се включат в екипа, е помощта към хората и техните реакции.

Името на устройството идва от наименованията на гумите му, омни, и съкращение от робот - Омнибот.

"Благодарение на софтуера се постигна отваряне на задните гуми, което е гениално", отбеляза Иванов и добави, че този контрол на гумите е иновативен метод.

Димитър Ортаков каза пред Bulgaria ON AIR, че над 10 човека вече са изпробвали устройството и усмивката не слиза от лицата им. Той допълни, че са подадени и документи за патентоването му, но са необходими три месеца за извършване на проверка.

Гостите споделиха, че конкурентната цена е около 15 000 евро, но тази на българското изобретение ще бъде по-ниска. И изразиха надежда, че до 2 години ще влезе в производство и ще може да помага безплатно в кабинети за физиотерапия на нуждаещи се.

За първи път иновацията ще бъде представена официално на предстоящото изложение в рамките на Европейския форум за социално предприемачество в Пловдив идната седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
9
 
! Отговори
boby преди 5 години
Доста добре изглежда, дано да пробие!
9
1
 
9
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Браво ! Пожелавам бъдещо финансиране и производство на това уникално устройство !!!!!!
8
1
 
2
 
! Отговори
Димитрий преди 5 години
Колко искат като инвестиция и по каква схема мислят да ги събират?
7
1
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
Ами вземи ти измисли тогава, щом си по-умен от тях.И къде са тия конкуренти на пазара и къде са продуктите им, дето били същите? Дай имена. ***.
6
1
 
4
 
! Отговори
zadaven преди 5 години
браво на хората... само с името малко трябва да се постараят, че е много често срещано... ;)https://en.wikipedia.org/wiki/Omnibot
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на екипа! Много добра идея и изпълнение. Надявам се, че ще успеят да привлекат по-нататъшно финансиране и да го усъвършенстват. Това може да помогне на много хора за пълноценен живот, премахвайки много ограничения пред тях.Тази новина наистина ме зарадва.
4
1
 
6
 
! Отговори
Мисля че е за патент преди 5 години
Отварянето на задните колела, без да съм специалист ми се струва патент - има новост до колкото ми е известно, вероятно и авторите смятат така, щом са подали за полезен модел, има промишлена приложимост. Един от авторите каза, че е гениално, това означава, че не е очевидно - има изобретателска стъпка. Така има трите изисквания за патент. Веднага да пуснат патент за системата софруер и механика, с искане на приоритет от заявката за полезен модел. Това е единствения начин да опазят софтуера.
3
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма иновация. Иновация ама конкурента му на пазара от години е 15 х евра. Е какво са измислили?
2
2
 
12
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Поздравления!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! При условие, че в България няма национален център по рехабилитация след инсултни състояния и хората се изписват и хвърлят на близките си да се оправят кой как може, тази новина е лъч светлина за подобряването на живота на тези хора.