Чака ли ни солен Великден? Яйца, козунак, агнешко поскъпват

Експерт съветва: За празника не пазарувайте онлайн
26 мар 2019 14:35, Анисия Иванова
89

Цената на яйцата скочи с почти 20%. Ще поскъпнат ли агнешкото и козунакът за Великден и как да различим качествените от некачествените продукти? Темата в студиото на "България сутрин" коментираха председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и членът на Асоциацията на месопроизводителите Кирил Вътев.

Мариана Кукушева обясни, че традиционно суровините винаги се увеличават по това време на годината, а самият труд става по-скъп, защото козунакът се плете на ръка. В същото време все повече липсват специалисти. Затова и човешкият труд поскъпва.

"На пазара вече има изделия, които се наричат козунак, но аз се съмнявам, че отговарят на критериите. Няма как истинският козунак да е на ниска цена", коментира тя и допълни, че по този начин се уронва престижът на "божествения хляб".

А в отговор на въпрос за цената му Кукушева поясни, че себестойността за всеки производител е различна. Но добрият козунак зависи от състава - има или няма ядки, плодове и т.н. От това зависи и цената.

Кирил Вътев посочи, че от години насам цената на агнешкото се движи около 6 лв. Той допълни, че ако искаме да развиваме животновъдство, не трябва да се радваме на ниска цена на едро.

За тези потребители, които държат на българското производство, експертите поясниха, че Агенцията по безопасност на храните има нова методология за маркирането на храните и винаги българското месо има знак "bg", по който можем да го различим.

"В момента в Китай има масова епидемия от чума по свинете, ЕС ще се възползва от износ към Китай и ще вдигне цената на българското месо", предупреди Вътев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да не пазаруват продукти за Великден онлайн, защото няма как да са сигурни в състава им, както и да следят срока на годност, който не трябва да надвишава две седмици.

"Българският потребител по отношение на храната има немалко средства, затова търси качеството. Възрастните хора не се доверяват лесно", заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
само питам преди 5 години
понеже все твърдите,че българските цени били по-високи от европейските,къде в Европа има агнешко за 3 евро
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75идете до най-близкото българско село потърсете производители купете си от тях--на каква цена обаче ще бъде това ?това се пита в "транспортната задача"!
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 73Амин за българското--бас ловя че то ще е още по-скъпо!справка: т.н. "био" продукти, които са х3-х4 спрямо "пластмасовите"!
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не пазарувайте онлайн идете до най-близкото българско село потърсете производители купете си от тях
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ще бъде солено защото яйцата са от някъде си от ЕС агнешкото е от някъде си извън ЕС напр Нова Зеландия защото съсипаха българското с разни изисквания от ЕС за свобода на яйцата кокошките агнетата и т.н -затова честит Европейски Великден и Амин за българското
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 68Пиленце на грил и картофена салата--които ще си направя сам в къщи - в пъти по-евтино, по-вкусно и по-качествено!
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година боядисвам толкова яйца,колкото можем да изядем-макс по 4 на човек,два козунака стигат,агнешкото го сменяме със свинска пържола и пак ни е празнично.Не правете драма от всичко,няма нужда да се тъпчем,сякаш идва края на света.Жалкото е ,че материалите за салата скачат до небето,домат и краставица сигурно ще ударят 6-7лв.Но ще се хванем за зелено и пак ще оцелеем.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиленце на грил и картофена салата. И изобщо не ми пука колко ще е агнешкото.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
солен ще бъде за търговците, ще го разберат на следващият ден, като вземат да броят...високата цена НЕ прави оборот! оборот се прави от количество, което идва от ниска цена!ревете ли, че туристите намалели и заявките са 25% по -ниски?! ревете, нали! е че вие за 3 години качихте цените на всичко 2 пъти ве, ДВА ПЪТИ че за някои и повече! е кой е този турист, който ще идва тук, кой?!ЦЕНАТА РЕШАВА и когато тя надхвърля разумните нива, нещото се обръщат!НЯМА ВЕЧЕН РЪСТ !
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Солен е меко казано, по точната дума е дебел.
54
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ КУПУВАЙТЕ НЕКА ОТРЕПКИТЕ ФАЛИРАТ
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бизнес дама ружаТи много материално мислиш.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига бе?Пак дефлация?
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пресолен ни чака.
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се помни и знае: всеки глас за герб е глас за мафията!
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57Е па кой казал, че ще купуваме от магазините ?--е па кой е казал, че изобщо ще купуваме повече, от колкото е нужно ?! кой, #кой ли ви каза?
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53си купат целият свят,след 100г.- шега--от кога казва- дайте да ви дадем нотар. акт на Земята, белким най-накрая да мирясате... но се съмнявам това да стане! тогава взаимно ше се хванете за гушите тези, които сега се "братушкате" в черно-белите бърлоги! убеден съм в това, че ЕДИН ДЕН, братята няма да сте братя ... и така, докато остане само ЕДИН! сигурно ще да е "бог", но няма да има кой да му се кланя, освен този в огледалото!ше ви дам едно, фи, пи и други ритуални "велики" числа!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бизнес дама ружаресурсите на планетата не покриват хартийките,--ресурсите на 30% СЕ ИЗХВЪРЛЯТ, обработени но НЕизконсумирани! Т.е. 30% само от там за преразпределение! а пък от всичките дериватни глупости - 70% са абсолютен въздух в буквалният смисъл. т.е. ето още колко за преразпределяне има...
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПОЛИТИК КЕЛЕПИРДЖИЯАз си взех много евтино 200 квадрата апартамент с личен асансьор. Имам две бани. В едната гледам кокошки, а в асансьора едно агне... Великден ще ми е без пари.--абе какво ме интересува какво си взел! Ценноста му се простира да върха на мая нос ...
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв козунак, какви яйца, какво агнешко с 40 лв. добавка?! Подигравка!Агнешкото под 15 лв/кг не го смъкват. Яйцата вече минаха 0.25 лв. До Великден ще ги направят 0.35- 0.40 лв/бр. Пресният лук по 1.20лв връзката, а зелената салата под 1лв не пада.