Закъсняла ли е интеграцията на ромите и трябват ли по-крайни мерки?

Засегнатите: Не сме представени добре във властта!
26 мар 2019 16:52,
121

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Достатъчно радикална ли е концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за интеграция на ромите, закъсняла ли е тя и какво е свършено през последните десетилетия за реалното приобщаване на малцинството към обществото. Това бяха основните въпроси по време на кръглата маса, свикана от Каракачанов, на която видни общественици, интелектуалци и представители на гражданското общество обсъдиха предложената концепция.

В основата на концепцията стоят мерки за премахване на гетата, справяне с ромската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост. Идеята е да се затегне и контролът за получаване на социални помощи, които да бъдат спирани, ако ромите отказват да работят и да пращат децата си на училище. Финалният вариант на концепцията ще бъде готов до дни и тя ще бъде внесена в Министерския съвет, уточни Каракачанов.

По време на дискусията вицепремиерът изнесе данни, според които около 1 млрд. лева както от държавния бюджет, така и от външни фондове и програми, са похарчени за ромска интеграция, а конкретни резултати няма. По думите му средствата само са усвоени от ромски НПО-та, но без реално да са свършили нещо за интеграцията на ромското малцинство.

Каракачанов посочи и че има няколко документа, по които се води политиката за интеграцията на ромите, но те не приучават ромите към трудови навици и образование, а се опитват да направят българското общество толерантно към това, което правят ромите.

Според актьора Христо Матуфчиев мерките би трябвало да бъдат дори по-радикални. Той повдигна и въпроса, че политиците опират именно до този етнос, когато дойдат избори и попита как би могъл да се разреши този проблем.

"Докато ние тука говорим, тези хора продължават да правят деца на децата и мисля, че мерките дори трябва да са по-радикални", коментира той.

Андрей Слабаков пък изтъкна, че най-големият проблем са ромските лидери, които са усвоили парите за интеграция, но техните събратя не са видели нищо от тях.

"Образованието е задължително, а няма никаква санкция. Да не пращаш детето си на училище е углавно престъпление. Не могат да ми говорят за традиции и да правят деца на деца. 9-годишна бременна в България се нарича педофилия! Аз ако реша да си построя малък спретнат клозет в двора, веднага ще ми го съборят. Къде са ромските лидери? Да кажат защо не искат техните събратя да бъдат интегрирани", каза актьорът.

Според проф. Михаил Константинов пък една положителна мярка би било приобщаването на представители на ромското малницство към структурите на МВР и българската армия.

Васил Василев, председател на Общобългарски комитет "Васил Левски", пък настоя, че в някои ромски деца има много потенциал и държавата трябва да им помогне да не попаднат в гетото.

"В тези деца, когато са на тази възраст, има голям потенциал и ако възрастните са загубени, държавата трябва да обърне много сериозно внимание за приобщаването им към тези морални норми и цивилизованост. Ако им помогнем да растат и да се изскубнат от гетото, обществото ни ще спечели много", коментира той.

От своя страна Милен Миланов, който е от ромски произход, посочи, че ромското общество не е представено добре във властта.

"Колко общински съветници има в страната, колко сме представени на местно и централно ниво? Колко ромски депутати има? Ние не участваме в дебата, в който се вземат решенията по отношение на ромската общност", отсече той.

Миланов настоя и че не трябва да се свеждат нещата под общ знаменател и добави, че ромската общност не е еднородна.

"Аз не припознавам моето семейство с това, което излиза в публичното пространство. Трябва да се направи сегментиране на проблемите на ромите. Образованите роми пък да бъдат привлечени за изграждането на благополучието на държавата", каза още той.

В заключение той допълни и че не е хуманно да се бутат ромските постройки през зимата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то е въпрос на ДНК. И не се променя с наливане на пари. Стига а този културен марксизъм вече. Няма как с образование да направиш умен някой, който се е родил ***. По-добре дай парите на някой умен. Иначе си на тотална загуба. Направете едни тестове за интелигентност и който мине 85 точки, го обучавайте. За тези под 85 научаването как се разкриват скоби, например, е непостижимо.
13
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не са луди да се интегрират към такъв робски народ, като българския? Сега последно на кого слугувате? На Меркел, на Тръмп, на Путин или на всичките?
12
0
 
11
 
! Отговори
Йот преди 5 години
Конкретни резултати никога няма да има при сегашния подход: не забравяйте,че Светата инквизиция в Испания 3 века ги интегрира с клещи,ножове и триони,и още има 20% неинтегрирани от тях
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанов ти взе ли мерки да отслабнеш малко от130 к да останеш 80 кг .
10
0
 
10
 
! Отговори
Тони преди 5 години
Кой да им раздава противозачатъчни Тиквата Борисов ли!? Или може би Цветанов тия саттани си гледат само техния интерес и кой им даде повече на него ни разпродават! Ромите раждат безконтролно и се увеличават с огромни темпове! Живея за съжаление между тях и Ви казвам не се ли вземат мерки, децата и внуците Ви ще се чудят къде да бягат ! От години казвам за социално слаби АБОРТИТЕ ДА БЪДАТ БЕЗПЛАТНИ!
9
0
 
17
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Спиране на абсолютно всички социални помощи за ромите,детските надбавки след второ дете и на непълнолетните родилки отнемане на децата и даване за осиновяване в чужбина,а тези които са им направили децата клъц на топките.Никакви привилегии, законите важат за всички. На който не му изнася-свят широк.
8
2
 
6
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 5 години
ТЕ, ще ни интегрират !!!
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромите са много добре представени във властта.Тяхната партия е ДПС.Емел Етем ги призова да се размножават безхаберно и те започнаха.На предизборни клипове от предишни изборни кампании депутата от ДПС,Пеевски им обеща всичко и ето-видими резултати...живеят на гърба на останалите в държавата .
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спретете им социалните и ги пратете да работят общественополезен труд. Задължително децата им да бъдат пращани на училище, където да ги учат да пишат и четат и да им преподават сексуаллно образование. Не да се развъждат на по 12г. Онези които си хващат булки-деца да бъдат съдени за педофилия. И да се забранят пазарите за булки, като искат такива дивашки неща да ходят в Индия. Никакви компромиси и привилегии. Българина да не е по-малко човек, че само да работи и да плаща социални на търтеитe.
5
0
 
30
 
! Отговори
Ъъъ преди 5 години
Поне да им се раздават противозачатъчни или някакви други контрацептиви, но в момента имат по 10-12 деца, което е катастрофа.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как закъснява нещо, което никога не е съществувало?
3
0
 
30
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
По-крайни ли, че тия разбират ли от нещо друго ?!?!?! За съжаление през всичките тези години властта без значение от коя партия е за да ги спечели за избиратели си затваряше очите за всичките престъпления които извършват и им създадоха усещане, че са безнаказани и законите не важат за тях.
2
12
 
10
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Ей, заради такива като теб, подобни популисти и ченгета като Каракачанов, просперират в бг политиката.
1
3
 
26
 
! Отговори
Да преди 5 години
Прав е Каракачанов! За него ще гласувам на евроизборите!