Обвързването на детските надбавки с училището е неправомерно

Съветът на Европа установи нарушения на Хартата на социалните права у нас
27 мар 2019 12:30,
78
Обвързването на детските надбавки с училището е неправомерно
Снимка: архив, Булфото

Спирането на детските надбавки, когато детето престане да посещава училище или самото стане родител, нарушава Европейската социална харта на Съвета на Европа. Това отсъди Европейският комитет по социалните права към Съвета на Европа в решение, публикувано днес.

Комитетът се произнесе по жалба на базирания в Лондон “Тръст за социални права” срещу България от 2016 г., с която се атакува Законът за семейни помощи за деца.

Според Комитета българското законодателство, предвиждащо прекратяване на изплащането на семейните надбавки при непосещаване на училище или ако непълнолетният сам стане родител, нарушава член 16 от Хартата за социалните права, гарантиращ подходяща социална, правна и икономическа защита на непълнолетните. Освен това спирането на изплащането на детски, когато непълнолетният стане родител, е преценено като дискриминационно спрямо ромите, особено към непълнолетните ромки, които е по-вероятно да бъдат засегнати от разпоредбата, отколкото останалите български граждани.

В същото време социалният комитет на Съвета на Европа не намира нарушение в изискването семейните помощи на непълнолетни родители да се изплащат само в натура, а не в пари, което също се атакува в жалбата.

Решението на социалния комитет е предадено на висшия изпълнителен орган на Съвета на Европа - Комитетът на министрите, който следи за изпълнението на поетите от държавите членки ангажименти. Ако прецени нарушението като съществено, той може да издаде препоръка на България за отстраняването му.

Като страна по Европейската социална харта България се е задължила да спазва разпоредбите й. Хартата е ратифицирана от Народното събрание през 2000 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари