Акции и агенти под прикритие: ГДБОП отчете дейността си

За година дирекцията е провела 236 операции
28 мар 2019 14:10, Красимир Ангелов
12

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 236 акции и 143 досъдебни производства към спецпрокуратурата отчете ГДБОП за изминалата година. Най-много от операциите са проведени по линия наркотици, следват трансгранична организирана престъпност.

От всички акции 56 са съвместно с чужди партньорски служби. Приключени са общо 224 досъдебни производства за 2018 г. В 36 операции е участвал агент под прикритие, обяви директорът на службата Ивайло Спиридонов по повод годишния отчет на дейността на дирекцията.

"За нас продължава да бъде приоритет противодействието на тероризма, корупцията и контрабандата във всичките ѝ форми", отбеляза директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Той отчете, че основният проблем в дирекцията е човешкият ресурс. По думите му става все по-трудно да се намерят качествени кадри, които да работят активно. Спиридонов отбеляза, че конкурсите са изключително малко, а и хората които се явяват по тях са на незадоволително интелектуално ниво.

"Броят на операциите на ГДБОП е такъв, че реално 5 дни в седмицата, ние провеждаме по една операция. Това означава, че почти всеки ден служителите на ГДБОП някъде в страната извършват операции, които решават сериозен проблем", посочи още той.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов даде положителна оценка на работата на  ГДБОП. Той посочи като хубава практика използването на агенти под прикритие и развитието на отдела по киберпрестъпност, който има почти тройно увеличение на състава.

От отчета на ГДБОП става ясно още, че са иззети общо 353,235 кг наркотици. Пресечени са седем трансгранични канала за наркотрафик, както и осем трансгранични канала за трафик на културно-исторически ценности. През 2018 г. са пресечени два канала за контрабанда на цигари, както и канал за трафик на фалшиви банкноти.

По направлението на контратероризма са иззети 132 автомата, 4 карабини, 12 бойни пушки, 2 ловни пушки, 75 бойни пистолета, 44 573 различни по вид и калибър боеприпаси, 17 преработени газови оръжия и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
334 преди 5 години
Забравихте да отчетете колко КЪСА цигари сте заловили!
9
0
 
3
 
! Отговори
Um преди 5 години
Kva deinost ot4itat za politi4eskite izmami za milioni ne 4uh! I posledatviq?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без Държавна сигурност и доносници не се бори престъпност.
7
1
 
6
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Ако Господарите на ефира не бяха ги свалилиот ефир 100% щяха да им скроят една скрита камера с клиентпод прикритие.Те затова и ги разкараха,щото новия собственник на съответната тв и той дупе и *** с герб.
6
0
 
4
 
! Отговори
хахо преди 5 години
Алооо БОП-а,що досега не сте пратили агент клиент под прикритие да закупи апсртамент от АРТЕКС?Щото е от вашти ли?Или акъла ви е толкоз?Май първото,а?
5
1
 
0
 
! Отговори
tsvetan lazarov spas преди 5 години
a as puk nemoga dasi opravia pidiefa i neme interesuva
4
1
 
12
 
! Отговори
бай х преди 5 години
.. все по-трудно да се намерят качествени кадри, които да работят активно.... 99% от назначените в мвр-ету са наши хора които докато си изпият кафето е станало време да си ходят
3
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Спиридонов, Иво ти направи от действаща служба ГДБОП, развалина, на нивото на едно столично районно ! Няма читав служител, който да не разбира в каква служба работи- политическа бухалка ! Със здраве !
2
1
 
9
 
! Отговори
Милиционер преди 5 години
Разхождам си се из улиците и що до видя, само обикновени престъпници и нито един организиран. Оставете поне няколко за цвят бре! То като се замислиш, що да се мориш да ограбваш хората по улиците, като можеш да станеш данъчен, катаджия, тол-рекетьор, агент по храните, агент-потребител, и т.н. Ако пък си купиш и дипома за висше, може и директор в някоя службичка или агенциика, че и зам.министърче даже. Оооххх! Викаме им антимафиоти, че на клатикурци се обиждат нещо!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Spisazite na agentite s karton4eta sega milioneri dezata im kade e da 4etem nama loscho nekacgi snaem drugaru marinov koi s restr.koi s kasino koi s mol koi s apartamenti jahti demokrazia e gerb komandva zeza seksa bankerkata e gotina pone boiko varni se pri neja