Небостъргачът "Златен век" – книжа има, но не е съвсем законен

Софийският административен съд ще решава съдбата му
28 мар 2019 16:28,
107

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Небостъргачът "Златен век" е законен, защото има законно издадени строителни книжа, заяви директорът на ДНСК Иван Несторов на брифинг във връзка със съмненията по отношение на изграждането на небостъргача от фирма "Артекс", съобщава Investor.bg.

Според ЗУТ една сграда е незаконна, когато няма издадени строителни книжа. В случая обаче "Златен век" имал такива, но пък имало и отклонения от одобрените проверки, е констатирала ДНСК.

Все още не е ясно обаче дали законните книжа са изтекли, призна самият Несторов, като според него това ще реши Софийският административен съд, където тече проверка по жалба на сдружение "Лозенец".

Води се проверка и от прокуратурата, което трябва да установи дали разрешителното е нищожен административен акт.

"Артекс" се озова в центъра на скандала с апартаментите на властта на преференциални цени, който стана повод за 4 оставки - на правосъдния министър Цецка Цачева, на зам.-министрите на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, а от вчера и на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изявлението на компанията е във връзка с данните, че строежът на небостъргача "Златен век" на улицата "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" няма валидно разрешително.

Според фирмата строежът има всички необходими разрешителни и документи за сградата.

"Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда "Златен век" ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи", категорични са от компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
ало знаещите преди 5 години
Питам - до колко етажа сгради могат да се строят в Лозенец по Общия устройствен план на града???? Не ли е най-високата етажност - 8 етажа!!!!!!!!!!!
92
1
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Да се разпродаде за по 300 евро квадрата на останалите гербери в парламента
91
1
 
8
 
! Отговори
ГЕПИ = ГЕРБАВИ преди 5 години
Артекс и Кинтекс имат еднакво звучене .А еднакви ли са им интересите в разбиването на закони и източване на пари .До колкото знам държавата е опростила някви 20 милона лева на строителната фирма.За да може после да си вземат и там етажи от небостъргача ...
90
1
 
12
 
! Отговори
Над ЗАКОНА преди 5 години
Аз са питам как един човек прочел една книга ва управлява вече четвърт век .Явно българина обича тетралниченето и актжорското майстерство на Винету коитое пешка в ръцете на някой умен и богат българин с много апартаменти .Та кой управлява тука не ясно със сигурност .25 години мизерия обиколил съм цяла Англия и Германия там са имунизирани противпростотия и неадекватност на закона . Тука ги измислят *** законите и *** гиизпълняват .
89
1
 
7
 
! Отговори
Филип Тотю преди 5 години
народа да излезе и да я събори тая грозна отвратителна сграда
88
1
 
13
 
! Отговори
Винету Овековечен преди 5 години
Златен Век е паметник на човешката алчност и паметник на културата показващ как трябва да се заобикалят законите в България .Той ще остане дори когато и последният гербер умре за да напомня на поколения българиза безаконието по тези земи през вековете .Може да стане защитена туристическа зона показваща на всички туристи как се погазват законите в България със съдействието на управляващи партии и вождове .Предлагам герба на партията да се смени с небостъргач и апартаменти за под наем .
87
1
 
7
 
! Отговори
За новата батерия преди 5 години
СЕГА, ДА ВНИМАВАМЕ, и този път американците да не ни откраднат откритието, ЗАЩОТО НЕЩАСТНАТА НИ ДЪРЖАВИЦА НЯМАЛА ПАРИ ДА ПЛАТИ ПАТЕНТИТЕ за откритие, направено в държавен институт т.е. собственост на държавата.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ Св. Климент Охридски създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия.Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения. Голямото постижение на нашите учени е разработката на нов тип електроди от достъпни материали като сулфатните соли, които са широко разпространени и могат да бъдат намерени дори на ***
85
2
 
10
 
! Отговори
строго, но справедли преди 5 години
Съдът реши: На всяка четна дата, строежът е законен, на всяка нечетна дата, строежът е незаконен.
84
2
 
19
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Архитекта е подписал значи е отговорен.Няма понятие малко бременна!
83
3
 
18
 
! Отговори
Док преди 5 години
До АнонименАбе те не разследваха Московски за убийство, ти за едни апартементи се кахъриш. Корупцията гербава и слагачество навсякъде!
82
2
 
23
 
! Отговори
Златен Винету преди 5 години
Верно е че за крадливите от ГЕРБ изнудвачии лъжци това си е златен век ...
81
4
 
11
 
! Отговори
ГЕНОЦИД преди 5 години
Малдите и умните напуснаха държавата а пенсионерите е напускат с кофчези от глад пъкГЕРБ си строят небостъргачи и магистрали за да си ходят на море и балкани .Колко добре са го измислили до 20 години само гербавите ще останат живи тука .Другите ще са напуснали ...
80
3
 
21
 
! Отговори
ГЕРБ=ГРОБ преди 5 години
Партията си строи небостъргачи извънзаконно за внуците си които шъ нъ упраулявът ...Наглостта на ГЕРБ минава и най смелите кражби през вековната ни история .Герб оставиха едно петно в историята на БГ как с помоща на сила и власт се правят облаги за собствените им бедни душички -ламтящи за злато и апартаменти .Народа спи, но като се събуди няма къде да бягате ...
79
2
 
13
 
! Отговори
ЗА НАРОДА преди 5 години
То и ГЕРБ не са сини или десни, а всичките са бивши комунисти активисти и знаменосци откомсомола . То и ГЕРБ е избран полу законно и си прави кото иска полу законно за сметка на тези които не гласуват за никой а те са най-много в БГ .Не съвсем е ясно защо има толкова много политици като държавата ни е една педя .Според мен депутатите не трябва да взимат пари от политиката ако държавата се издържа само от данъци които ги е нямало и по турско робство - съжителство .И май е било по-добре...
78
1
 
16
 
! Отговори
Xa ха преди 5 години
Съдията- и какво правим сега ? Тия апартаменти много скъпи, има ли по евтини ?
77
2
 
12
 
! Отговори
Ясен преди 5 години
Щом нещата не са съвсем ясни, дали са законни, значи скоро някои ще се обзаведат с нотариални актове, за да им се изяснят нещата.
76
3
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Понеже борко прецака Княжеството, пожелавам на София само небостъргачи нагоре и настрани да расте. Да стане така,че хората да стоят дневно по 2 часа в колите си.В Княжеството останаха само хибриди.....
75
5
 
9
 
! Отговори
гост преди 5 години
София вече ми е Истанбул! Небостъргачи на всякъде
74
3
 
21
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Това звучи като малко бременен. Явно ДНСК са затънали до ушите в корупция