Ще отидат ли на боклука старите касови апарати?

Срокът да бъдат приведени според новите изисквания е 31 март
28 мар 2019 13:45, Екип на Bloomberg
13
Ще отидат ли на боклука старите касови апарати?
Снимка: Pixabay

Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер публикува наръчник за ползването на касовите апарати и какво да прави бизнесът със старите фискални устройства. На 31 март изтича крайният за регистрираните по ДДС лица срок, в който да приведат касовите апарати спрямо новите изисквания.

Срокът се отнася само за търговци, които не използват софтуер за управление на продажбите, а ги отчитат само чрез фискално устройство. Вече има над 130 000 регистрирани устройства, заяви Данко Мицев, учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Във вече регистрираните устройства има информация, която търговците са длъжни да съхраняват 5 г. Затова трябва да бъдем внимателни какво се случва със старите устройства и как се подменят. Вариантите са два. Първият е търговецът да закупи съвсем ново устройство. При тази ситуация опциите са две: първо, старото устройство да се бракува - т.е. изчита се фискалната памет от производителя на фискалното устройство и сваля се контролната лента на SD карта, която се предоставя на търговеца и той трябва да е съхранява в съответния срок".

Втората опция е устройството да бъде дерегистрирано в сървъра по причина за временно му спиране, уточни Данко Мицев.

"Всички отчети се предават до сървъра. Устройството спира да работи и остава в този си вид при търговеца", допълни той.

Вторият вариант е старото устройство да бъде преработено и да му се смени моделът, уточни гостът.

"Ако търговецът не съхранява или не предостави информацията от разпечатката на файла от контролната лента, при поискване на такава следва акт за наказание. Ако има промени в срока, те ще се публикуват в "Държавен вестник", но до момента няма такива и срокът остава 31 март".  

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали касовите апарати ще отидат на боклyка, но със сигурност там ще отиде финансофият министър корумпирания мошеник Владислав Горанов. А най-добре ще е да отиде да търка наровете за да се научи да си вади хляба с честен труд.
10
0
 
4
 
! Отговори
101 преди 5 години
кое по-напред да отива на *** ?! по-голям *** от човека няма
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще отидат ли на *** старите касови апарати?.......защо , нова приятелска фирма ще внася нови апарати ли ?
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След касовите апарати,,какво ще е за смяна?Парата трябва да я обирате от хората!Нещастници!
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАКОН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА приет 2018г.............Чл. 54 Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции,както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на стоки или услуги БЕЗПЛАТНО ИЛИ НА ЦЕНИ, ПО-НИСКИ ОТ ПАЗАРНИТЕ По този член другаря Горанов който ползва безплатно облага от т.н. кръстник на мафията отдавна трябваше да е изгонен от властта. Вместо това Цацаров засекрети проверката.
6
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова е жалко да се пише за тия устройства. Все едно масово хората са в частната практика. Това не е така, защото в държавата на уважение си, като участник крадлив колектив. Ако покажат статистически данни Частна практика се в големия % извън регистрация. В сивия сектор.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е герберасткия папуняк, страхуващият се от земетресения уреден некадърник. Гушна ли комисионните?
4
4
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е "опция"?
3
2
 
32
 
! Отговори
отвратитИлно преди 5 години
само срокове и наказания за раята , а за онея дето краднат милиарди -оставка,мъмрене и преместване пак на дойна служба !
2
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов трябва да си подаде оставката незабавно. Наложи убийствени изисквания едновременно да имаш и СУПТО и фискален апарат с QR-код. Такива изисквания няма никъде по света. Навсякъде се работи или само със СУПТО или само с фискален касов апарат. Това обаче не важи за българския бизнес, който трябва да плаща и за двете неща едновременно и да бъде изстискан като лимон за кефа на неграмотника Горанов.
1
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така всичко трябва да е под контрол.