Преди 15 г.: България влезе в НАТО с подписа на премиера Симеон

Организацията чества своята 70-та годишнина
29 мар 2019 08:36,
60
Преди 15 г.: България влезе в НАТО с подписа на премиера Симеон
Снимка: BulFoto архив

Тази година, когато Организацията на Северноатлантическия договор чества 70-ата годишнина от своето създаване, България отбелязва 15 години откакто се присъедини към НАТО през 2004 година, съобщава БТА.

Още по темата

На 29 март 2004 г. България и още шест източноевропейски държави станаха пълноправни членки на НАТО. На церемония в американското министерство на финансите министър-председателите на седемте страни, включително българският премиер Симеон  Сакскобургготски, връчиха на американския държавен секретар Колин Пауъл документите за ратификацията на Северноатлантическия договор, а Пауъл ги приветства "в най-преуспяващия алианс в историята на човечеството".

Премиерът Симеон Сакскобургготски връчва пръв ратификационните документи, а след него по азбучен ред премиерите на Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния. САЩ са депозитар на Северноатлантическия договор и от момента на предаването на ратификациите на Държавния департамент седемте страни станаха пълноправни членове на алианса.

Дни преди това, на 18 март 2004 г., българското Народно събрание гласува ратификацията на Северноатлантическия договор с 226 гласа "за" и четири "против". Законът беше публикуван и в Държавен вестник, с което влезе в сила.

България беше поканена да започне разговори за присъединяване към Северноатлантическия съюз на 21 ноември 2002 година. С писмо от министъра на външните работи Соломон Паси до генералния секретар на НАТО от 17 март 2003 г. правителството потвърди официално желанието и готовността на България да се присъедини към алианса.

На 26 март 2003 г. постоянните представители на страните членки подписаха в Брюксел протокол за присъединяването на България. Документът беше допълнение към Северноатлантическия договор, което позволява присъединяването на България и разширява териториалния обхват на действието на договора.

На 5 февруари 2004 г. Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да ратифицира Северноатлантическия договор, подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон.
На 1 март тогавашният генерален секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер отправи официална покана от името на страните членки към България да се присъедини към Северноатлантическия договор.

През 2004 г. с присъединяването на България и още шест източноевропейски държави се извърши петото разширяване на Организацията на Северноатлантическия договор, основана на 4 април 1949 г. като военен съюз на 10 европейски страни, САЩ и Канада.

Няколко дни по-късно, на 2 април, националното знаме на България беше издигнато на церемония пред централата на НАТО в Брюксел заедно със знамената на останалите 6 новоприсъединили се държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари