Румънците след турците по брой купени винетки у нас

Туристическите посещения от северната ни съседка обаче №1
9
Румънците след турците по брой купени винетки у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

67 хил. електронни винетки за над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация. Това нарежда Румъния на второ място след Турция по ползватели на републиканската пътна мрежа от чужбина.

От тях близо 37 000 са за леки коли, а над 30 000 – за тежкотоварни над 3.5 тона, съобщи регионалният министър Петя Аврамова на среща с румънския си колега Василе-Даниел Сучу в Букурещ. Там тя взе участие в съвместното заседание на правителствата на България и Румъния.

Данните показват, че през 2018 г. Румъния заема първо място сред чуждестранните пазари по брой туристически посещения в България – 1 377 009, като спрямо 2017 г. се отчита ръст от 20,9%.

По Великден и Гергьовден в Балчик, Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена и Слънчев бряг традиционно идват много румънски гости. Затова е добре да водачите да използват всички канали за купуване на електронни винетки. Най-бързият и удобен начин за плащане е през интернет, подчертала Аврамова.

По думите й до началото на летния сезон ще бъдат ремонтирани пътища, които се използват най-често от румънските туристи, съобщи правителствената пресслужба.

Румъния е първи пазар за входящ туризъм за България. През 2018 година повече от 1,377 млн. са визитите от северната ни съседка, като се отчита нарастване от 20,9 на сто спрямо година по-рано, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работната среща с министъра на туризма на Румъния Богдан Триф.

В първите два месеца на 2019 г. пътуванията от румънски граждани са повече от 82 хил., това нарежда страната отново сред водещите чуждестранни пазари. Румъния също е често избирана дестинация за посещения на българите зад граница. През 2018 г. над 523 хил. български граждани са посетили северната ни съседка като това е ръст от 8,7% спрямо 2017 г.

През  2018 г. стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и  достига 4.6 млрд. евро, а Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС. Отчитаме увеличаване на българския износ с над 10% за изминалата година, но потенциалът за нарастване на обемите в двустранната търговия остава голям, е изтъкнал икономическият министър Емил Караниколов на срещата със своите колеги от румънското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А по брой купени мачове сигурно са след тях :)
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kakvi sa prihodite v bg hazna ot tejkotovarnja turski tranzit transport prez rbg?
4
1
 
0
 
! Отговори
панчо преди 5 години
колко е окончателната сума и за какво се използват тези пари?
3
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Та нали ги виждат и че излизат от България бе в Гърция ми ходили като влезе петък от дунав мост и се върне пак от там
2
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Според моя кумир Боре МастЪ, държавата ни е много просперираща, но румънци и турци я ползват само като коридор.
1
3
 
9
 
! Отговори
Манипулаторов преди 5 години
Ама повечето румънци пресичат България и отиват в Гърция,а ние отчитаме туристически посещения!!!