Завръщането на семейство Хенри... С английската бира под българското небе

Българка и британец заменят Лондон за Стара Загора и започват семеен бизнес
29 мар 2019 11:00,
25

Домашната бира и семейното щастие вървят ръка за ръка за една предприемчива българка и английският й съпруг. Те заменят Лондон за Стара Загора и отварят работилница за бира.

Любка заминава за Великобритания в края на 2010 година, за да търси реализация в сферата на графичния дизайн. Тя обаче остава генерално разочарована от англичаните. Пет години по-късно, задно със съпруга си Робърт, с когото се запознава във Варна, поглеждат към България. Окончателното решение да напуснат Лондон взима той.

Всичко започва когато Любка решава да подари на мъжа си оборудване за приготвяне на домашна бира. С времето той се усъвършенства и навлиза в занаята. Съседите на семейство Хенри в Източен Лондон оценяват уменията на Робърт и искат да купуват бира от него.

"Докато живеехме там виждахме разликата в качеството на живот, който България предлага - свободата, истинската сезонна храна и много други предимства", обяснява пред Bulgaria ON AIR Любка Хенри.

Няколко месеца след сватбата двамата тръгват на европейско пътешествие, което завършва в Стара Загора. И така вече 4 години. Трудности в началото не липсват. Посрещнати са негативно от някои хора, но това не ги разколебава и не след дълго мечтата им се осъществява.

"Искаме нашата дъщеря, а дай Боже да има и още едно детенце, да израсне тук. Искаме да бъде възпитана в българския дух. Да има свободата лятото да играе на село, да я водим на море, планина - нещо, което много трудно може да се случи в Англия", сподели още Любка.

Двамата с Робърт правят бира и преподават у нас повече от 4 години. А домашната жива бира отнема 3-4 седмици, за да бъде готова за пиене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Айде още един разбирател🙄Кусал горкия някаква консерва масовка,дето даже не е английска а бразилска(Skol) и се прави на компетентен.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не генерализираме.Сега човека най-вероятно да прави хубава Бира. За да преподаващ курсове по варене на Бира в Стара Загора в продължение на 4 години трябва да можеш нещо!
21
6
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
БАБХ да се само съзира и да провери отговарят ли сградов фонд и оборудвана на Регламент 852/ 2002г.Бира в домашни условия не маже да се произвежда.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гинес НЕ Е английска , а ирландска бира !Англичаните не умеят да правят бира ( справка урината на скол) . Англичаните НЕ умеят да готвят също! Боб с пържени картофи и наденица не е вкусна храна....Впрочем пържените картофи са френски. А фиш анд чипс е ирландско произведение .... Просто те са като нашите съседи македоните - присвояват си всичко от съседите им ..
19
3
 
7
 
! Отговори
бай х преди 5 години
ингилизите се напиват с бираа ние изтрезняваме с бира
18
0
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Hobgoblin ?Гинес? - ок ирландски е но пак е от острова.British or Indian Ale beers британците ги свързвам ги със тежки, по-зимни бири.Не са без хич.
17
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази предателка да се маха от България сношила се с черен и ще се навъдят ***..България да не им е зоологическа градина..
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този англичанин е много черен от африканската раса..
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бългериъ фърстРазбира ти гъзъ от хубава бира. Чувал си от татко си за чешка и немска бира.Айде изброй поне 5 марки английски бири дето си кусалАма дай да плюем киселото грозде.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Лондон няма какво да ти хареса, освен ако не си мултимилионер, борсов играч в ситито или синче на руски олигарх или шейх. В хубавите и сигурни части е ненормална скъпотия, в работническите квартали си като в близкия Изток, пътуваш по два часа с метрото до пакита и арабели.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил съм в магазина им за консумативи за варене на бира, добре е зареден. Продават и оборудване за правене на бира. Като цяло вдигат бирената култура в града.
12
6
 
4
 
! Отговори
сладокусник преди 5 години
Британците имаха вкусна кухня и бира, когато имаха колонии и всичко се доставяше без пари. Сега, нито кухнята им е добра, нито бирата. Пардон, ако отидеш в някое малко село, далеч от големите градове, ще хапнеш много вкусно. Проста кухня, но вкусна.
11
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 5 години
И ти в супера си купуваш наливна бира? В картонени чаши?А иначе пшеничната бира е силно газирана и в заведенията се доставя само в алуминиеви бурета, или в бутилки. Само на север от Мюнхен има вкусна немската бира. Мюнхенската бира е много сладникава.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаБраво за ентусиазма но ще се сблъскат с нашата действителност-безпаричието.Трудно биха намерили пазар за бира от 2+ лв.Който иска качествена бира ще си купува.Аз пия малко, но качествена бира.Разните му там Пиринско, Шуменско, Ариана не мога да ги гледам вече, а и като пия две ме боли корема от царевицата, която слагат.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 2Описаната от теб бира се нарича Weizenbier. Тя е силно наситена с въглероден диоксид и поради тази причина се пълни само в бутилки.Ми не е вярно!Вайсщефан и Шоферхофер имат и наливна бира от този вид и са точно пшенични.
8
1
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Браво за ентусиазма но ще се сблъскат с нашата действителност-безпаричието.Трудно биха намерили пазар за бира от 2+ лв.
7
6
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 5 години
Живея от 30 години в Англия, и пия само френско шампанско.
6
5
 
6
 
! Отговори
До Бай Хой преди 5 години
Гинес става само за сос. За пиле с бира.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исках да кажа адмирации
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До1Колега извинявай но си много далече от истината.От 11 год.се наливам с британска бира заедно с още милиони британци,гледам си хубав футбол и трябва да знаеш че бирата им е страхотна. Уиски и водка се пие много по- рядко. Само аспирации за това семейство!