Автобусни превозвачи изумени от тол таксата: 7-8 пъти ръст!

От бранша категорични, че не може да се сравняват с камионите
25
Автобусни превозвачи изумени от тол таксата: 7-8 пъти ръст!
Снимка: БулФото, архив

Автобусните превозвачи ще настояват за намаляване на тол таксата, която МРРБ предлага.

Вчера от разговорите в регионалното министерство стана ясно, че автобусите и камионите до 12 тона ще трябва да плащат по 10 стотинки за километър.

Още по темата
"Няма как да се приравни един автобус с камион до 12 тона", коментира Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи, пред БНР.

По думите му над 80% от автобусите в България извършват обществен превоз на пътници. Има 12 правоимащи групи, които се ползват с намаление или безплатни пътувания, т.е. това е една социална услуга, каза Пиронков и обясни, че в голямата си част за нея вече са сключени договори и повишаване на цените на билетите няма как да има.

"Ние сме поставени в една ситуация, в която държавата ни налага да правим тези намаления по закон, а в същото време няма как да промениш цената, спазвайки Закона за обществените поръчки, и трето - трябва да плащаш безумни такси, които няма да доведат до по-големи приходи, както вчера заявиха от МРРБ", обясни Пиронков.

"Ако досега от 14 хил. автобуса получават 11 млн. от винетни стикети, при новото - с броя километри, които минават тези автобуси, ще трябва да се плаща между 56 и 67 млн. Това е около 7-8 пъти увеличение на транспортната услуга на километър", пресметна той.

Предвижда се 1/3 от пътната мрежа да участва в тол системата. Пиронков попита какво ще стане с малките населени места, където пътникопотокът е по-малък. Той заяви, че в мащабът му в страната е доста различен от представения вчера по републиканската транспортна схема - Бургас - София, Варна - София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, Васил Пиронков не може да смята, защото тройката по математика му я писаха заради неговите добри глутеуси.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В резултат на тази гениална политика, всички камиони и автобуси ще тръгнат по 2-рокласната пътна мрежа. Магистралите ще се опразнят и мутрите ще могат да карат с 240км/ч. ГЕНИАЛНО, от покрайнините на София.
19
1
 
6
 
! Отговори
оная същата Мария преди 5 години
Като няма абтобуси да се возят на бентли какво пък.
18
7
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
Значи за европейски толтакси не мрънкат, а тук даже плачат , защото са свикнали без пари , пффффф!!!!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко е може още още.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига са ревали на умряло. Да плащат. Камионите и автобусите по цял ден всеки ден са по пътищата, а сега не искали да плащат. Моята кола хем троши по-малко хем не е на пътя всеки ден, а пак плащам, нали?
15
5
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
Заглавие: Автобусни превозвачи изумени от тол таксата: 7-8 пъти ръст!Статия: "Ако досега от 14 хил. автобуса получават 11 млн. от винетни стикети, при новото - с броя километри, които минават тези автобуси, ще трябва да се плаща между 56 и 67 млн. Това е около 7-8 пъти увеличение на транспортната услуга на километър", пресметна той (Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи)Истината: Ако наистина тези милиони лева са верни, то увеличението не е 7-8 пъти, а 5-6 пъти
14
5
 
25
 
! Отговори
Алеко преди 5 години
Защо не е забранен вносът на стари автобуси? Цялата страна е пълна с 30 годишни автобуси- пушещи ковчези, в които собствениците не инвестират дори да премахнат надписите на немски, от предишния собственик, предал за скрап автобуса.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бе не ви знам таксите, ама с 25 - годишната ми кола, на газ, само аз и ми беше колкото автобуса. А 25-годишните коли не са много икономични. 10 души пътници - 100-120лв приход за 100км, колко па да са разходите ?
12
4
 
8
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Аз ли съм учил друга математика, че от 11 на 56 или 67.. пак не мога да изкарам 7 или 8 пъти увеличение?
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пиронков попита какво ще стане с малките населени места, където пътникопотокът е по-малък."-Много е просто! Когато участваш в търг за хубава /добре платена / автобусна линия ще си пришиеш и една селска за да спечелиш търга!!!!
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко има да се изумявате ... това е само началото. БГ трябва да се изравни с Европа, но не и заплатите.Тоест оставане си пак най-бедните в Европа а скоро ще задминем Сомалия
9
1
 
7
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
колега, ако е нов автобуса таксата ще е на половина."Ако са най-чистите - Евро 6, таксата им е 0,049 лв. за километър, ако са стари и цапащи - Евро 1 и Евро 2, то таксата е двойна - 0,098 лв"
8
4
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ами в "Европата" колко плащате за да минете бре, да ва и шушумигите! Само Макрона ще ви оправи!!!
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София - Пловдив 120 км по магистралата или общо 12 лв такса за целия автобус. Да предположим че от 50 места 30 са заети 12/30=0.40 или 40ст от всеки билет би отишъл за пътна такса
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разумно е в такива случаи да нямат винетки ако всичко им е ТОЛ, от друга страна автобуса плаща 785лв явно за винетка и кара 300 дни в годината.аз плащам 100 и пътувам 10 пъти=>по тяхната калкулация аз плащам 45 пъти в повече отколкото ползвам спрямо автобус. (45 е смятано както те са сметнали х7-8 )
5
6
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
67 делено на 11 е равно на 7 -8. Ей тва най-много ме дразни в България! Всичко е едно към гьотере! А Баце остойностява всичко направо в милиарди.
4
11
 
20
 
! Отговори
До номбер 1 преди 5 години
Я си купи автобус и карай на 7 лв да те видим!Нали бойковите идват и си искат тяхното след търга!За съжаление е това положението!
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко плащат за да карат в чужбина ?
2
5
 
12
 
! Отговори
svetlio преди 5 години
Закривай!!!